Prezident Pavel se vytratil z domácí politiky, míní politologové

7990
Pavel
Český prezident Petr Pavel [vpravo] se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou [vlevo]. Slovensko je vůbec, zdá se, citlivá část působení prezidenta Pavla. Což se ukázalo i při českých prezidentských volbách. / Foto: Kancelář prezidenta republiky

To ale s jedinou výjimkou, kterou je zejména válka na Ukrajině. Jinak se podle některých politologů prezident Petr Pavel po roce ve funkci lehce stáhl z diskuze v českém veřejném prostoru. Pavel se funkce ujal loni po inauguraci 9. března.

Zatímco vnitropolitická témata prezident Petr Pavel příliš nekomentuje, aktivní je hlava státu v zahraniční politice. Ať už se to týká války na Ukrajině, nebo konfliktu na Blízkém východě. Případně jde o „drobnosti“ typu jmenování českého velvyslance v Kosovu.

„Obecně je ve veřejném prostoru přítomen méně, než avizoval, méně, než by odpovídalo přímo zvolenému prezidentu s rekordním počtem hlasů,” míní politolog Josef Mlejnek.

V prvních týdnech mandátu Pavel například pořádal každé pondělí tiskové konference, v nichž veřejnost informoval o svém programu na následující dny. Posléze s pravidelnými mediálními výstupy ale přestal. Tiskové konference má při cestách po krajích, při zahraničních cestách, dříve také při zásadních vnitropolitických rozhodnutích, jako bylo podepsání předlohy o loňské snížené valorizaci penzí.

Pavel se podle politologa Jana Kubáčka v domácích tématech a z moderace jejich řešení docela vytratil. Standardní formát briefingů mu podle politologa nevyhovuje.

„Namísto toho vsadil na předtočená videa a politická vyjádření, v rámci nichž má své prohlášení plně pod kontrolou, nemusí ho doplňovat a upřesňovat. Navíc mu to umožňuje svá sdělení podávat dynamičtěji,” uvedl.

Na běžných tiskových konferencích podle Kubáčka působil prezident otráveně: „Viditelně ho to nebavilo a ve svých sděleních se občas ‘zamotal’.”

Proč prezident ubral na aktivitě, vysvětluje Josef Mlejnek tím, že Petr Pavel „rychle narazil na limity svých pravomocí.“ Pochopil, že mu hrozí, že v lidech vyvolá očekávání, následně ale nedokáže prosadit své představy a může tak rychle ztratit body.

Petr Pavel úspěchy a neúspěchy

Na domácí scéně má za sebou prezident Pavel jak úspěchy, tak neúspěchy. Úspěchem je například upozornění na problematiku přijetí eura. Svými slovy o tom, že by jej Česko mělo přijmout na čas minimálně rozvířil užitečnou diskuzi v této věci. Aktivní, a zdá se, že i respektovaný je v zahraniční politice, především v oblasti vojenství a bezpečnostních otázek. A ty jsou nyní navýsost aktuální.

Mít euro je jen další malý krok, říká asset manažer John O’Toole

Naopak jako neúspěšné se ukázaly zmatené projevy k některým domácím ekonomickým tématům, z nichž jasně vyplynulo, že prezident Pavel ani v základu neví, o čem přesně mluví. Kontroverzním rozhodnutím zůstává u mnoha Čechů jeho podpis pod snížením penzí českým důchodcům. Problematická je rovněž personální politika, zejména angažmá prezidentova přítele Petra Koláře jako jeho poradce. Ve volební kampani Pavel veřejnost ujišťoval, že zbrojař zůstane pouze „přítelem na telefonu“. Nyní je veřejnost svědkem dění, kdy Petr Kolář zasahuje i do personálního složení Kanceláře prezidenta republiky.

Petra Pavla objevil Petr Kolář. Kdo je Petr Kolář?

Potíž je i vyjadřování Petra Pavla k politickému dění na Slovensku v době sněmovních voleb. Vůbec Slovensko je, zdá se, citlivá část působení prezidenta Pavla. Což se ukázalo při českých prezidentských volbách. Tehdy v momentě, kdy bylo již jasné, že je Pavel vyhrál, na jeho první tiskové konferenci, kterou sledovala většina národa, vystoupila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zpoza přehrazení, aby překvapeným Čechům poblahopřála k tomu, že si zvolili právě Petra Pavla. Toto se nejen vymyká zvyklostem, ale mnoho Čechů to nepříjemně překvapilo. Volbu prezidenta totiž považují za věc mezi nimi a kandidáty. Nikoli za věc mezi nimi, kandidáty a představiteli jiných zemí.

Prezident skáče padákem a dál jezdí na motorce

Politolog Miroslav Mareš má ale za to, že se prezident z domácí politické scény nestáhl. Naopak míní, že informovanost veřejnosti o aktivitách prezidenta je adekvátní. Briefing každý týden nepovažuje za nutný, pokud nenastaly důležité události. Mediální pozornost Pavel podle politologa získává i díky aktivitám, které nejsou vždy politické a ukazují jej jako člověka se specifickými volnočasovými zájmy. Zmínil jízdu na motorce, běh a seskok padákem.

I Mareš ale upozorňuje na určité přešlapy prezidenta Pavla: „Ve vysvětlování vnitropolitických kroků někdy komunikace vázla, což se ukázalo při novele zákona o důchodových změnách. Totéž platí pro objasnění personálních poměrů na Hradě.“

Naopak za výrazné, jasné a vhodně mediálně zprostředkované má prezidentovy aktivity v zahraniční politice.

Prezident podepsal konsolidační balíček. Hovořil i o úlevě pro lidi

I podle Kubáčka část veřejnosti mrzí, že příliš nevystupuje k domácím tématům a problémům. A akce typu ‘skoky s padákem, jízdy na motorce či sjíždění divoké vody’ to i podle něj nenahradí a ani nepřekryjí.

Politolog Stanislav Balík zase říká, že oproti prezidentu Milošovi Zemanovi o svých aktivitách Petr Pavel informuje veřejnost dostatečně. Za jedinou zvláštnost poslední doby považuje sveřepé mlčení kolem prezidentovy dovolené. To je v kontrastu s informováním o jeho jiných aktivitách, včetně těch soukromých. Prezidentská kancelář před několika týdny neinformovala o dovolené hlavy státu, kterou měl podle médií prezident údajně strávit ve Španělsku.

–ČTK/DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Kontráš Pávek ani v politice nebyl, nastrčená loutka ze zbroj. mafii. Tři měsíce před volbou o slouhovi u agre..a NATO nikdo nevěděl. Podpisový ouřada, panák na přehlídky, všehoschopná loutka bez mozku … a tak podobně se dnes zve Pávek v podhradí i mediích. Stalinista PR, kandidát 5hadů musel ustoupit vyšší moci, opět něco za něco nevyšlo. Stejné to bylo u vény láhev … Před pučem89 komunista zvaný pětitisícovka na OPBH Praha se pak pokrytecky za svůj i ÚS předvolební podraz omlouval Jidáš už pozdě chtěl očistit své špinavé svědomí

  2. Můj názor je stále stejný. Pavla jsem nevolil ze zásady, bývalý člen KSČ a navíc chaneleon v tom komu sloužit do státní funkce nepatří a do fce presidenta již vůbec ne.Babiš je v modrém totéž, takže jsem nevolil nikoho. Nepovažuji to za nic jiného než za vnitřní protest v sobě samém. V atmosféře, kterou v době voleb vyvolali pochopové USA, jsem pro nic jiného odvahu nedostal. Doufal jsem, že bude mít výčitky svědomí, ale jako takový mě převědčil o opaku. Je to ale president, bohužel, ale nevážím si ani jeho ani je manželky. Závěrem, také jsem očekával, že do voleb se přihlásí někdo, ze strůjců listopadu 89.

  3. Generála P. Pavla jsem nevolíl z principialnich důvodu, pamatuji si ještě generála Svobodu, kterého jsem volíl za poslance po maturitním večírku. Za čtyři roky jej komunisti vytáhli v roce1968, jako králíka z klobouku a zvolili prezidentem CSSR. Měl zkušenosti z války, ale stejně to šlo od deseti k pěti s Dubcekem, stejně jak nyní s Fialou. Současný prezident Pavel je militarista a je schopen nás zavlect do války s Ruskem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here