BCPP: Loni firmy vyplatily akcionářům 140 miliard v dividendách

41
BCPP
Foto: Redakce FinTag.cz

Pražská burza cenných papírů [BCPP] nabízí zajímavé investiční příležitostí zejména dividendovým investorům. Analytik XTB Tomáš Cverna na téma BCPP zpracoval aktuální analytický report Hlavní tituly Pražské burzy. Co zjistil?

Rok 2023 – dividendové žně s bankovním sektorem v čele: Minulý rok byl pro dividendové investory na pražské burze mimořádně úspěšný. Celková výše dividend vyplacených společnostmi v indexu PX dosáhla rekordní úrovně 140 miliard korun. Za tento výjimečný výsledek vděčíme především bankovnímu sektoru, který v reakci na růst úrokových sazeb vykázal rekordní zisky.

HDP loni klesl o 0,2 %. Z ČR odešlo 290 miliard ve formě dividend

ČEZ: Zklamání roku 2023: Zatímco bankovní sektor zářil, energetický gigant ČEZ zažil zklamání. I když společnost vykázala za rok 2023 solidní zisk, negativně ji ovlivnily zásahy státu v podobě mimořádných daní a odvodů. Tyto intervence vedly k poklesu dividendového výnosu a celkovému zklamání investorů.

Ebook o BCPP zdarma >

I přes výše uvedené je ČEZ stále důležitou součástí portfolia mnoha investorů. Důvodem je jeho stabilní dividendová politika a dominantní postavení na energetickém trhu. Pro dosažení optimálního rozložení rizika a diverzifikace portfolia je vhodné kombinovat dividendové tituly s růstovými akciemi.

Co dál připravil Tomáš Cverna?

Je to rozbor nejdůležitějších firem na PX: Historie, business model, aktuální situace, dividendová politika, výhled do budoucna. A pak se soustředí hlavně na tyto akcie:

  • ČEZ.
  • Komerční banka.
  • Erste.
  • Moneta.
  • Tipy pro investory: Jak vybírat dividendové akcie, jak diverzifikovat portfolio, jak sledovat vývoj trhu.

Závěr: Pražská burza nabízí investorům širokou škálu investičních možností. Čtyři hlavní tituly indexu PX – ČEZ, Komerční banka, Erste a Moneta – představují stabilní a dividendově atraktivní akcie, které by měly být součástí portfolia každého investora.

Pokud vás téma pražské burzy zajímá, více detailních informací najdete v analytickém reportu a také v průvodním videu na YouTube kanálu XTB. Pro koho je report vhodný?

Ebook o BCPP zdarma >

E-book je určen pro všechny investory, kteří se zajímají o investování na pražské burze, ať už se jedná o zkušené profesionály, nebo o začátečníky. Nabízí podrobný rozbor čtyř hlavních titulů indexu PX a shrnuje jejich aktuální situaci. Zároveň obsahuje odkazy na videa s detailnější analýzou a tipy pro investory.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here