Kovanda: Půlení bitcoinu nemá zásadní vliv na cenu kryptoměny

576
cenu
Foto: Pixabay.com

Napětí po útocích Íránu a Izraele zhoustlo, výsledky firem se jeví rozporuplně a zprávy o inflaci naznačují, že boj s ní ještě neskončil. Je tu i halving a jeho dopad na cenu bitcoinu. Dění na trzích komentují členové Vítězného portfolia a hosté.

Lukáš Kovanda, Trinity Bank: Bitcoin v noci na sobotu prošel takzvaných halvingem, tedy snížením odměn pro těžaře na polovinu. Pro těžaře ani pro nikoho dalšího, kdo dění kolem bitcoinu sleduje, nejde o nic nečekaného. Halvingy jsou od samého zrodu bitcoinu na sklonku nultých let vepsány do jeho softwarového kódu.

Půlení bitcoinu už jede! Jak zareaguje cena

K halvingům dochází proto, aby se docílilo stěžejních vlastností bitcoinu, a sice jeho deflačního rázu. Protože jsou halvingy bitcoinu předprogramované, nemají bezprostředně žádný zásadní vliv na cenu kryptoměny. A nynější půlení ostatně také nemá žádný vliv.

Michal Stupavský, Conseq Investment Management: V květnu bude pro trhy [opět] klíčová americká inflace za duben. V prvních třech měsících letošního roku totiž v USA překvapily cenové tlaky nepříjemně směrem nahoru. Jádrová inflace se tak trendově pohybuje téměř na 5 %. Navíc v posledních měsících v zámoří také poměrně prudce rostou inflační očekávání. To podle intenzivně sledovaných break-even [označení pro situaci, kdy výnos z obchodu dosáhne výše nákladů, tedy nulový zisk, pozn. red.] inflačních sazeb. Domnívám se proto, že FED nebude schopen do konce letošního roku úrokové sazby vůbec snížit. Dokonce se v poslední době objevily spekulace, že dalším krokem americké centrální banky by mohlo být zvýšení úrokových sazeb.

Tomáš Daňhel, investiční bankéř: Květen může být letos přelomový měsíc. Vesměs celý první kvartál se nesl v duchu euforie a téměř nekončícího růstu, nicméně pomalu dochází k obratu. Výsledková sezóna na americkém trhu bude začátkem května už v plném proudu – společnosti z Magnificent Seven – kromě Applu a Nvidie – už odreportují.

Vznikla nám tu technologická ekonomika, říká John O’Toole

Bude tedy důležité, jaké výsledky nejen tyto firmy dodají. To možná nejzásadnější přijde hned 1. května – zasedání FED k úrokovým sazbám. Uvidíme tedy, nakolik se potvrdí pověstné „Sell in May and Go Away“.

Michal Semotan, J&T Banka: Navzdory aktuální mírné korekci jsou akciové indexy letos v plusu. Korekci na trzích lze využít pro nákup zajímavých titulů, třeba i z technologického sektoru. Klíčovými faktory, které v současnosti ovlivňují investiční klima ve světě i v Česku, jsou geopolitická situace a očekávání spojená s vývojem úrokových sazeb především ve Spojených státech a v eurozóně. České bankovní tituly nabídly skvělý nárůst a také velmi dobré dividendy. Negativně ovšem vnímám rétoriku státu stran toho, že bankovní sektor nepřinesl dostatečné výnosy v rámci takzvané windfall tax.

Peter Garnry, Saxo Bank: Nadšení investorů z generativní umělé inteligence a nového typu léků proti obezitě od Eli Lilly a Novo Nordisk rozpoutalo v příznivém ekonomickém prostředí spekulativní horečku. Její výsledky jsou ohromující – Nvidia si během krátké doby vydobyla pozici třetí nejhodnotnější firmy v USA a Novo Nordisk se stala největší evropskou veřejně obchodovanou firmou.

Jednostranná závislost je nebezpečná. Příklad je i Novo Nordisk

Navíc na trhu funguje celý ekosystém firem navázaných na tyto novinky, které těží z nynějšího boomu. A byť se jejich výkonnost v posledních měsících rozchází, nelze podceňovat ani další tituly z takzvané úžasné sedmičky.

Tomáš Beránek

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here