Půlení bitcoinu už jede! Jak zareaguje cena

4519
puleni_bitcoinu
Vývoj ceny bitcoinu. / Foto grafu: Redakce FinTag

Bitcoin halving už jede [19.4. až 20.4.]. Horská dráha na kryptoměnovém trhu tak pokračuje. A začíná to jako vždy při půlení bitcoinu. Po jeho raketovém růstu v posledních měsících tak přišel první velký propad. Co bude dál?

Trh s kryptoměnami v posledních měsících zažil velký růst, to samozřejmě včetně jeho největšího a nejstaršího zástupce, kterým je bitcoin. I přes propad v posledních dnech cena bitcoinu vyrostla od začátku roku o víc než 40 procent. Oproti minimům z konce roku 2022 přidala měna 300 procent. A nyní přišel halving, který je z hlediska ceny stěžejní událostí.

Sluší se podat krátké vysvětlení, co halving, půlení, vlastně znamená. Velmi zjednodušeně řečeno, bitcoin vzniká těžbou pomocí specializovaného hardwaru. Těžaři za tuto práci dostávají určitý počet bitcoinů, který se každé zhruba čtyři roky snižuje na polovinu. Jinými slovy, odměna za každý vytěžený blok bude opět poloviční a logika říká, že když je rychlost, s jakou se něco přidává do oběhu, menší, měla by se daná věc stát vzácnější.

Obecně kryptoměnovému trhu letos v růstu pomáhají očekávání snížení úrokových sazeb, stále relativně vysoká inflace, klesající důvěra v centrální banky a schválení spotových bitcoinových ETF v USA a v nedávné době také v Hong Kongu.

Půlení bitcoinu a fungování trhu s bitcoinem

Nicméně změny očekávání v oblasti sazeb v USA a zhoršující se situace na Blízkém východě se postaraly o změnu trendu. Geopolitika a makroekonomie budou na trzích vždy rizikovým faktorem. Pokud se však podíváme na trh kryptoměn, od svého počátku kryptoměny padají a rostou ve velmi podobných čtyřletých cyklech.

Bitcoin a trh s kryptoměnami jako celek však ovlivňuje i množství dalších faktorů, od měnové politiky přes legislativní rámec až po aktuální geopolitický stav světa. A tak samotný dopad půlení je bez dalších faktorů těžké určit. To však nic nemění na skutečnosti, že po každém z předchozích půlení dosáhla cena dříve či později nových maxim.

Na to, zda tomu tak bude i tentokrát, se podívejme do minulosti. Bitcoin je aktivum, které od svého vzniku silně roste. Pokud použijeme klasický graf, vypadal by asi takto:

[Zdroj: xStation]

V grafu vidíme vývoj ceny bitcoinu od roku 2012 a tři předchozí půlení, halvingy, z let 2012, 2016 a 2020 vyznačené svislými černými čarami. Skutečnost, že cena výrazně rostla, však znamená, že v grafu nemůžeme přesně vidět vývoj ceny mezi jednotlivými halvingy.

Pro podobné účely je zvykem používat logaritmický graf, který upravuje svislou osu tak, aby byl graf čitelnější – rozestupy mezi jednotlivými úrovněmi nejsou rovnoměrné, ale v čase rostou s tím, jak roste cena aktiva.

[Zdroj: xStation]

Tento graf vypadá čitelněji a vidíme, že po každém z předchozích půlení bitcoin rostl, i když později došlo k menší či větší korekci. Během půlení v roce 2012 byla cena za jeden bitcoin přibližně 12 USD, v roce 2016 přibližně 680 USD a v roce 2020 přibližně 8 600 USD. Ve všech předchozích obdobích mezi půleními tedy ceny výrazně rostly, i když se tempo růstu pochopitelně zpomalilo, když rostl trh.

Historický trend růstu po halvingu je očividný

Historický trend růstu po halvingu je tedy očividný. Je třeba ale říci, že letošní cyklus má mnoho prvenství. Nikdy dříve cena bitcoinu nepřekonala svá maxima před půlením. Díky spotovým ETF je bitcoin také dostupnější než kdy dříve a počet institucionálních investorů narůstá. A tak se dá očekávat změna celkového chování trhu. Navíc každé půlení má z ekonomického pohledu menší dopad než půlení předešlé. I přesto se bezpochyby jedná o historický moment, který stojí za pozornost.

Tomáš Vranka, analytik XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here