Vznikla nám tu technologická ekonomika, říká John O’Toole

291
John_O'Toole
Global Head of Multi-Asset Solutions společnosti Amundi John O’Toole. / Foto: Amundi Czech Republic

„I když jsme teprve na začátku tohoto vývoje, podle mě jsme už vstoupili do fáze technologické ekonomiky,“ říká v podcastu FinTag asset manažer společnosti Amundi John O‘Toole. A nejen to, Česku doporučuje euro.  

V případě eura podle něj platí, že vždy, když se odstraní rozdílové náklady a země se skrz měnu stane součástí něčeho většího, přinese jí to mnoho výhod.

„Jsem z Irska. A když si vzpomenu na dobu, kdy jsem vyrůstal, měli jsme irský punt, tak jsme říkali libře. V našem jazyce to byl punt. A naším největším obchodním partnerem bylo Spojené království. Let z Dublinu do Londýna tehdy stál asi 400 liber [cca 11 900 Kč]. Dnes stojí asi 600 eur [cca 15 200 Kč]. Nemůžu tedy tvrdit, že euro způsobilo pokles cen, ale můžu tvrdit, že máte velkou výhodu, když jste součástí bloku s jednotnou měnou,“ uvádí na otázku v podcastu FinTag, zda by si Česko polepšilo, pokud by přijalo euro.

A pokračuje: Evropa určitě není dokonalá. Nemůže dělat fiskální rozhodnutí, ale pouze měnová. Úrokové sazby se v eurozóně univerzálně nastavují pro všechny. Což už je samo o sobě vzhledem k rozdílným unijním ekonomikám obtížné. To vše je pravda, ale používání jiné měny než eura v rámci Evropy s sebou také nese rozdílné ekonomické náklady. Ale tím, že pracujete s jednou měnou, tyto rozdíly odstraníte.“

Mít euro je jen další malý krok, říká asset manažer John O’Toole

Euro nabízí podle něj výhody. Jako jednu z nich jmenuje jednu centrální banky s hlavní měnovou politikou v Evropě. Tvrdí, že lidé mají různé názory. S měnou proto i souvisí silný pocit národní identity a jedná se dle něj o poltickou otázku.

„Ale ekonomicky je to podle mě jasné. Vždy, když odstraníte rozdílové náklady a jste součástí něčeho většího, přinese to mnoho výhod,” vysvětluje s tím, že vždy je výhodnější být v klubu, než být mimo něj.

Technologie se staly hnacím motorem, říká John O’Toole

podcastu FinTag hovoří John O’Toole i ekonomice USA nebo Evropy a vývoji na finančních trzích. Upozorňuje na to, že hlavním tahounem trhů mezi akciovými tituly jsou akcie amerických technologických firem. I když jsou jejich akcie mnohdy nadhodnocené, podle asset manažera Amundi to má svůj důvod.

„Aniž bychom si toho třeba úplně zřetelně všimli, vznikl nám tu technologický svět. A ten je odlišný, oddělený a odlišný od toho, co stále ještě považujeme za reálnou ekonomiku. Ostatně i proto trhy a investoři přistupují k technologickým akciovým titulům, technologickému sektoru, jako k výsadnímu odvětví. Stává se totiž hlavním hnacím motorem,“ říká.

Evropa je vydána na milost cenám energií. USA jsou nezávislé

I proto jsme podle něj svědky velmi silného růstu cen amerických aktiv i akciových trhů. Zmiňuje i umělou inteligenci, která výrazně ovlivní chod společnosti. A i přechod na svět produkující méně uhlíku, Green Deal, vnímá jako obrovský ekonomický faktor.

Pokud se nad tím zamyslíte strategicky, zaujmete dlouhodobý pohled na to, co se bude muset stát, abyste dosáhli efektivního přechodu, uvidíte obrovský pohyb kapitálu. Pohyb státního, soukromého i osobního kapitálu. A investujete-li tento kapitál zodpovědně směrem k uhlíkově neutrálnímu světu, přinese to obrovský ekonomický impuls,“ tvrdí.

Války jsou inflační, protože jsou nákladné

Co se týče aktuální geopolitické situace, která přímo dopadá na obchody na burzách, John O’Toole krčí rameny. Podle něj je těžké cokoli předvídat. Oproti minulým rokům jsou ale podle něj geopolitická rizika poměrně silná. Ne vždy se ale dle jeho slov projeví, jak se v první chvíli jeví.

„Například při amerických volbách v roce 2016 jsme se snažili zajistit [portfolia investorů, pozn. red.] proti politickému riziku, že se někdo, jako je Donald Trump, stane prezidentem. Ale pak se ukázalo, že na to trh reagoval mimořádně pozitivně, protože Trump přišel a snížil daně. V podstatě velkou měrou podpořil domácí ekonomiku. Finanční trhy skutečně silně posílily. A to bez ohledu na to, co si o tom muži nebo o jeho politice myslíte,“ říká.

K aktuální situace pak říká: „Je ale zřejmé, že všude, kam se teď podíváte, se rozdmýchávají konflikty. Historicky ale platí, že války vyvolávají inflaci. Války jsou inflační, protože jejich financování je velmi nákladné.“

Války jsou inflační, protože jsou velmi nákladné, říká John O’Toole

Podle něj je jisté, že aktuálně se zvyšují peníze do obrany odčerpají peníze jiným agendám. Důležité podle něj také je, že letos půjde volit rekordní počet světové populace.

„Jak by řekla naše geopolitická analytička, pokud se náš pohled na ekonomické zpomalení Číny naplní, můžeme se dočkat mnohých překvapení… V historii existuje mnoho příkladů, kdy země v klesající růstové fázi vstoupí do války. Anebo směřují k politickému zemětřesení. Znovu se v nich sjednotí obyvatelstvo, které spojí silná myšlenka,“ dodává mimo jiné i k tomu v podcastu FinTag.

Daniel Tácha

John O’Toole, globální ředitel Multi-Asset Solutions společnosti Amundi. Do Amundi [dříve Pioneer Investments, pozn. red.] nastoupil v roce 2005 jako globální ředitel pro výzkum fondů a výběr manažerů.

Před nástupem do firmy pět let působil jako senior portfolio manažer ve společnosti IKANO v Lucembursku. Předtím pracoval jedenáct let v Londýně jako portfolio manažer v Coutts Bank a Legal & General Investment Management.

John O’Toole začal svou kariéru ve společnosti Legal & General Plc. Absolvoval Trinity College Dublin s magisterským titulem v oboru ekonomie a obchodní studia. Drží osvědčení CFA a je kvalifikovaným firemním pokladníkem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here