Může královna AI Nvidia pokračovat v růstu? Ano, může

272
Nvidia
Foto: Freepik.com

Málokterá společnost nyní budí tolik emocí jako americká Nvidia. Ta začala jako výrobce grafických karet pro hráče, ale s příchodem umělé inteligence, jež si vyžaduje čipy pro tyto karty, se stala dominantní jedničkou v sektoru AI.

Čerstvým hospodářským výsledkům americké společnosti Nvidia se na FinTag blíže věnuje analytik XTB Tomáš Vranka. A píše: Celý byznys Nvidie se nyní soustředí kolem jediné věci, kterou je umělá inteligence. To přesto, že působí i v automobilovém průmyslu nebo v profesionální vizualizaci.

Klíčový je pro společnost Nvidia segment datových center, kde prodává specializované čipy pro výpočty AI. Díky AI boomu v posledních měsících se jeden takový čip s označením H100 nebo H200 prodává až za 40 000 USD [cca 935 000 Kč]. Tento segment tvoří více než 80 procent příjmů společnosti. Kromě Nvidie takové čipy de facto nikdo jiný nevyrábí.

Jedinou potenciální hrozbou na obzoru je společnost AMD. Ta před časem představila svůj vlastní čip, jenž má čipům od Nvidie konkurovat. AMD však očekává, že tržby za tento čip budou v letošním roce činit jen asi 3,5 miliardy amerických dolarů [cca 82 mld. Kč].

Výsledky Big Tech: Co reportovaly Tesla, Apple, Meta a další?

Bavíme se tedy jen o zlomku toho, co vydělá Nvidia. A tržby společnosti Nvidia v segmentu datových center vzrostly v minulém čtvrtletí o 409 procent na 18,4 miliardy USD [cca 430 mld. Kč].

Tržby společnosti vzrostly o 409 procent

Dominanci společnosti v oblasti čipů pro AI potvrdily i její poslední výsledky. Ty překonaly očekávání v oblasti zisku i tržeb. Zpráva také přinesla některá vysloveně neuvěřitelná čísla. Například meziroční nárůst tržeb o 265 procent, ale i zisku ve výši 12,3 miliardy USD [cca 287 mld. Kč]. Čistá marže společnosti vyšplhala na zhruba 56 procent.

Nvidia těží z toho, že velké technologické firmy jako Microsoft, Alphabet, Meta a Amazon, které dohromady tvoří asi 40 procent příjmů Nvidie, mezi sebou bojují a všechny chtějí být lídry v oblasti zavádění a využívání umělé inteligence.

Díky tomu je Nvidia jednou z nejvýkonnějších akcií v historii amerického trhu. Jen od začátku letošního roku vzrostla přibližně o 50 procent [viz graf níže, pozn. red.]. Loni se stala dokonce nejvýkonnější akcií v rámci indexu S&P 500. Přidala přes 200 procent. Před časem Nvidia překonala z hlediska velikosti Alphabet nebo Amazon a je na dohled od překonání tržní kapitalizace ve výši 2 bilionů USD [cca 47 bil. Kč].

Vývoj ceny akcií společnosti Nvidia

[Zdroj: xStation]

Není divu, že Nvidia vidí svou budoucnost optimisticky. Ve zprávě zlepšila svůj výhled na aktuální čtvrtletí a samotné vedení společnosti se několikrát vyjádřilo pozitivně o své budoucnosti. V loňském roce dosáhla společnost čistého zisku kolem 30 miliard dolarů [cca 701 mld. Kč]. Pro letošní rok již očekává zisk 56 miliard USD [cca 1,3 bil. Kč] a v příštím roce odhaduje zisk na 65 miliard USD [cca 1,5 bil. Kč].

Současné ocenění, kdy se Nvidia obchoduje za zhruba 60násobek ročního zisku, se zdá být extrémně vysoké. Pokud vše půjde podle plánu, bude se společnost obchodovat za méně než 30násobek letošního zisku [viz graf níže, pozn. red.]. Což je pro společnost této velikosti poměrně rozumné. Samozřejmě, pokud Nvidia splní to, co se od ní očekává, je možný další růst akcií. Pokud však společnost v příštích několika čtvrtletích oslabí či vydá horší výhled, mohl by to být problém, který by akcie srazil výrazně dolů.

[Zdroj: Bloomberg Terminal]

Po vynikajících výsledcích rostly akcie společnosti Nvidia před otevřením trhu přibližně o 14 procent. Což je na tak velkou společnost výborný výkon. Investoři jsou tedy s výsledky společnosti a s jejím výhledem očividně spokojeni. Zda bude tento zatím pohádkový příběh pokračovat, uvidíme časem. Nvidia se momentálně ale rozjíždí velmi dobře.

Tomáš Vranka, analytik XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here