Tržby v maloobchodě v březnu překvapily vyšším růstem

66
trzby_v_maloobchode
Foto: Redakce FinTag

Tržby v maloobchodě v březnu reálně meziročně stouply o 6,1 % a meziměsíčně o 1,3 %. Podle ekonomů data předčila očekávání. Důvod k oslavě ale není. Loni v březnu totiž tržby v maloobchodě propadly o bezmála deset procent.

Aktuální data dnes [9.5.] zveřejnil Český statistický úřad [ČSÚ]. Statistici uvedli, že meziroční růst maloobchodních tržeb po očištění o cenové vlivy pokračoval čtvrtý měsíc za sebou.

„Tržby rostly ve všech hlavních skupinách prodejen s nepotravinářským i potravinářským sortimentem,“ řekla vedoucí statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Meziroční černá čísla přitom hlásí i prodej a opravy motorových vozidel. U nich došlo v březnu k růstu o 4,8 procenta. Přičemž tržby za prodej motorových vozidel, včetně náhradních dílů, vzrostly o 5,3 procenta a za opravy motorových vozidel o 2,6 procenta. Avšak pozor, meziměsíčně tržby v této kategorii klesly o 0,4 procenta.

Maloobchod se zotavuje, tvrdí analytici

„Je vidět, že chuť nakupovat se Čechům postupně vrací. Po dvou letech na naše poměry extrémní inflace s ní spojeném propadu kupní síly se letos začíná situace vracet do původních kolejí,“ okomentoval aktuální data hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Nákupy v obchodech, a tedy spotřeba domácností, mají být nakonec tím hlavním, co ekonomiku v letošním roce potáhne, tvrdí. Na zahraniční poptávku česká ekonomika totiž podle něj zatím vyjma aut příliš spoléhat nemůže.

Spotřeba domácností loni klesla přes 8 %. HDP ČR propadl

I podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila maloobchodní tržby příjemně překvapily. Dobrá zpráva je i to, že ČSÚ revidoval směrem nahoru data za únor. Nové uvádí meziroční růst maloobchodních tržeb o 2,5 procenta, nikoli o 1,6 procenta, jak tvrdil minulý měsíc.

Česká ekonomika nutně potřebuje návrat spotřebitelů do obchodů. K tomu by je měl přimět obnovený růst reálných mezd, zlepšení ekonomického sentimentu i pokles úrokových sazeb. […] Maloobchod skutečně má co dohánět, když jeho reálné tržby zůstávají o 3,2 procenta pod úrovní z před-pandemického ledna roku 2020,“ doplnil Hradil.

Tržby v maloobchodě letos v březnu podrobně

Podle Českého statistického úřadu při celkovém 6,1% meziročním růstu maloobchodních tržeb v březnu významně přidaly tržby za nepotravinářské zboží [+7,7 %]. Lidé více utratili za pohonné hmoty [+6,7 %] a za potraviny [+4,0 %]. V březnu meziročně rostly tržby v těchto kategoriích:

  • Kosmetické a toaletní výrobky: +27,4 %
  • Farmaceutické a zdravotnické zboží: +6,3 %
  • Oděvy a obuv: +5,2 %
  • Výrobky pro domácnost: +3,1 %
  • Kultura, sport a rekreace: +2,7 %
  • Počítačové a komunikační zařízení: +0,1 %

Tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se zvýšily o 4,2 procenta a ve specializovaných prodejnách potravin o 1,8 procenta. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží tržby rostly o 17,1 procenta. Internetovým a zásilkovým obchodům tržby vzrostly o 14,9 procenta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here