Povídání o trzích: Nákupy Jardy Brychty a prodeje Warrena Buffetta

23
povidani_o_trzich
Foto: Archiv FinTag

Poslední týdny zveřejňují velké společnosti své hospodářské výsledky. Největší pozornost jako vždy přitahují technologické firmy. A tak není divu, že se na ně zaměřili i analytici XTB v nejnovějším dílu série Povídání o trzích.

Co si o současné situaci myslí Jaroslav Brychta, Tomáš Vranka a Marek Němky? Jaké firmy podle nich stojí za pozornost? Přikupovali sami některé z nich? V tomto článku přinášíme krátký souhrn témat, která v aktuální epizodě zazněly!

Jako první byla zmíněna společnost Meta a otázka, zda jsou vysoké výdaje na servery a infrastrukturu skutečně problémem, nebo spíše příležitostí, protože akcie na tuto informaci reagovaly poklesem více než o 10 procent. Hovořilo se také o tom, zda a jak by společnosti Meta pomohl zákaz TikToku a zda je otevření jejího ekosystému rizikem, nebo příležitostí.

Tesla má potíže, ale její akcie rostou. Meta jede, ale její akcie klesají

Druhou společností byl Alphabet. Ten dosáhl solidních čísel. Znamená to však, že je společnost z nejhoršího venku a že si svou dominanci v oblasti reklamy a vyhledávání udrží navždy? Existují nějaká rizika nebo firmy, které by mohly obchodní model Googlu zlomit?

Povídání o trzích: Microsoft, Amazon a Apple

Velmi pěkná čísla přinesl také Microsoft, kterému se v poslední době daří. Výrazně roste cloud Azure společnosti Microsoft a společnost dokonce vyčísluje, jak se na jejím růstu podílí věci spojené s umělou inteligencí.

Analytici nezapomněli ani na Amazon a jeho současného generálního ředitele Andyho Jassyho. Před několika lety převzal společnost po úspěšném zakladateli Jeffu Bezosovi a ujal se vedení v těžké době. Zdá se však, že v úspěšném vedení Amazonu pokračuje. Společnost roste prakticky “napříč”. Jak to ale vypadá s příjmy z reklam nebo předplatným Amazonu? A jak je hodlá společnost propojit, aby to dávalo obchodní smysl?

Výsledková sezóna: Jak se daří výrobcům čipů a luxusním značkám

Apple měl nejhorší výsledky mezi velkými společnostmi. Přesto jeho akcie vzrostly, protože oznámil nejvyšší odkup akcií, jaký kdy společnost provedla. Společnost má v současné době několik problémů, ale z investičního hlediska je asi největším z nich to, že je i přes to všechno prostě drahá.

Čipy, Netflix a Tesla a nakonec

Hovořilo se také o čipových společnostech, jako jsou TSMC, ASML, Intel a KLA. Přestože působí ve stejném segmentu a akcie těchto tří společností mají velmi podobnou výkonnost, nemají toho mnoho společného, protože každá z nich dělá něco jiného. Jak se dařilo výše uvedeným společnostem a v jak velkých problémech se nachází Intel?

Velká část videa byla také věnována streamovacím platformám, jako jsou Netflix, Disney+, Prime Video a HBO Max. Streamování ve skutečnosti nahrazuje tradiční kabelovou televizi, ale struktura podnikání v této oblasti je zcela odlišná a pro provozovatele mnohem složitější a horší. Dostanou se streamovací platformy někdy do dlouhodobého zisku a budou pro operátory ziskové?

Výsledky Tesly ukázaly katastrofu. Pomoci jí mají nová levná auta

Poslední společností, která se v epizodě objevila, byla Tesla, nejznámější světový výrobce elektromobilů. Její akcie od vrcholu výrazně poklesly kvůli zpomalení trhu s elektromobily po celém světě. Na první pohled může být tento vývoj akcií logický, protože odráží dění ve světě, ale na druhý pohled možná ne, protože hlavní investiční teze u společnosti Tesla je, že dokáže vyřešit 100% autonomii, robotaxi a další věci související s umělou inteligencí, na čemž se stále pracuje.

Pokud vás tato témata zajímají a chtěli byste se o nich dozvědět více, v aktuální epizodě Povídání o trzích najdete téměř tři hodiny diskuze profesionálů z XTB o výše uvedených společnostech, ale také o mnoha dalších investičních otázkách.  Přístup k videu získáte zdarma na webu XTB zde.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here