Průměrná hypotéka na 15 let vychází na více než 27 000 měsíčně

284
prumerna_hypoteka
Nové byty na pomezí pražského Karlína a Libně. / Foto: Redakce FinTag.cz

Za bezmála 22 miliard korun poskytly letos v dubnu banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry. Spolu s tím se ale dostala na rekordní výši i částka průměrné hypotéky. Vyplývá to z aktuálního Hypomonitoru České bankovní asociace [ČBA].

Aktuální data hodnotí zástupci ČBA jako citelné oživení. To přesto, že aktivita v dubnu na hypotečním trhu bývá obvykle slabší. Avšak meziměsíční dubnový růst objemu poskytnutých hypoték letos dosáhl 20 procent. Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v dubnu vyšší o více než 100 procent. V březnu činil 45 procent.

„I toto uvedené zesílení meziroční dynamiky potvrzuje silnou dubnovou aktivitu, ačkoli zde sehrál roli i slabší duben minulého roku,“ tvrdí zástupci ČBA ve své tiskové zprávě.

Přesto se letošní dubnový objem poskytnutých hypoték dostal na úroveň dubna roku 2020. Je třeba dodat, že počet poskytnutých hypoték byl letos stále o čtvrtinu nižší. S tím souvisí i další údaj ČBA, podle kterého se průměrná hypotéka v Česku vyšplhala na rekordní částku 3,6 milionu korun.

Půlka mladých Čechů bydlí u rodičů. A sní o vlastním bydlení

Letos v dubnu tak překonala dosavadní maximální hodnotu z konce roku 2021. Tehdy činila průměrná hypotéka 3,46 milionu korun. Na druhé straně ceny nemovitostí závěrem minulého roku oproti poslednímu čtvrtletí roku 2021 stouply o šest procent. Při růstu průměrné hypotéky a stále vyšších úrokových sazbách rostou i měsíční splátky hypotéky [více níže, pozn. red.]

Jak se vyvíjí úroky u hypoték

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v dubnu klesla z březnových 5,19 procenta na 5,10 procenta. U delších fixací lze hypotéku aktuálně sjednat i na hladině rovných pěti procent nebo částečně níže. Podle ČBA se rychlost meziměsíčního poklesu úroků oproti předešlým měsícům ale snížila.

Průměrná hypoteční sazba v procentech

[Zdroj: ČNB, ČBA]

Tento vývoj jde na vrub rozkolísaným tržním úrokovým sazbám. Ty začaly v polovině března opět růst a dostaly se na nejvyšší úroveň v letošním roce. To kvůli slábnoucím očekáváním poklesu sazeb ze strany zahraničních centrálních bank. Řeč je zejména o americké centrální bance, která vzhledem k akcelerující inflaci v USA váhá se snižováním úrokových sazeb.

Průměrná hypotéka a výše splátek hypoték

Jak už bylo řečeno, průměrná výše hypotéky v dubnu pokračovala v růstu. Stoupla z 3,44 milionu korun na 3,6 milionu korun. Což je nová maximální úroveň.

„Růst průměrné hypotéky je dán několika faktory, jednak vyšší potřebou financování z titulu vyšších cen nemovitostí, které jsou přes svůj mírný pokles v loňském roce vyšší, než byly koncem roku 2021,“ vysvětlil hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Podle něj dále hraje roli pokles úrokových sazeb u hypoték a loňské uvolnění makroobezřetnostních příjmových limitů ze strany České národní banky. Přes všechny jmenované faktory ale zůstávají měsíční splátky hypoték stále vysoké.

Měsíční splátka průměrné hypotéky podle délky splatnosti a úrokové sazby 

[Zdroj: ČBA]

Barevný sloupec tabulky ukazuje měsíční splátku při aktuální průměrné úrokové sazbě za průměrnou hypotéku. Scénáře vývoje měsíční splátky pro různé délky splatnosti hypotéky, jak udává tabulka, se liší. Podle ČBA lze říci, že růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou hypotéku zvýšení měsíční splátky o zhruba 1,5 až dva tisíce korun. Tedy například ve srovnání s 2% úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, znamená současná hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o šest tisíc korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here