Nově platí daň z nemovitostí víc lidí. Daňaři uvádí, kteří to jsou

538
dan_z_nemovitosti
Foto: Pixabay.com

Přiznání k dani z nemovitých věcí se na jednu nemovitost podává jen jednou, a to v lednu. Daň z nemovitosti je pak ve většině případů splatná do konce května. Výzva k zaplacení daně přichází složenkou nebo datovou schránkou.

Přiznání k dani z nemovitých věcí se podává vždy do konce ledna. To v případě, že majitel nemovitosti koupil, vystavěl, zdědil nebo přestavěl nějakou nemovitost. Pokud vlastní nemovitost delší dobu a daňové přiznání již v minulosti podal, v květnu mu do schránky přijde “jen” složenka s konkrétní výší daně z nemovitosti.

V případě, že k dané nemovitosti nic nepřikoupíte, nepřistavíte, nezdědíte a podobně, budete daň už jen platit, nikoliv podávat. V případě, že jste majitelem více nemovitostí v různých krajích, budete podávat hned několik přiznání, to vždy v příslušném kraji. Avšak pokaždé jen jednou,“ vysvětluje Michal Jelínek, partner poradenské společnosti V4 Group.

Lidé i firmy dostávají předpisy k dani z nemovitosti. Zvýšení je enormní

Upozorňuje i na změny, které přinesla novelizace zákona o dani z nemovitých věcí. Ty v určitých případech zadávají povinnost podat daňové přiznání majitelům nemovitostí, i když nedošlo k výše uvedeným skutečnostem.

Kdy se nově podává daňové přiznání za rok 2024

Kvůli novele zákona o dani z nemovitých věcí vyvstaly nové situace, kdy se nově podávají daňová přiznání na rok 2024. Což platí i tehdy, když nedošlo k nabytí nové nemovitosti, přestavbě a podobně. Jedná se o následující situace:

  • Vlastnictví garáže evidované v katastru nemovitostí se způsobem využití garáže. Nově musí majitel garáže přiznat její vlastnictví podle zápisu v katastru nemovitostí. A to jako garáž, tedy nikoli podle toho, k jakému účelu ji využívá.
  • Stavební pozemek nově vzniká i na parcele, na které již stojí zdanitelná stavba. Což platí vždy, když je k této parcele vydáno pravomocné stavební povolení k výstavbě další stavby. Dle předchozího znění zákona nemohl vzniknout stavební pozemek na parcele, na které již stojí zdanitelná stavba.

Daň z nemovitých věcí stoupne. I ji zaplatí více poplatníků

  • Zpevněná plocha pozemku nově vzniká na všech druzích pozemků, jejichž povrch je zpevněn stavbou podle stavebního zákona bez svislé nosné konstrukce. To včetně plochy vlečky, bazénu a nádrže. To platí vždy, pokud nejsou zdanitelnou stavbou. A využívají se k podnikání či se řadí do obchodního majetku dle zákona o daních z příjmů.

Naopak podle znění zákona před novelou se v případě zpevněné plochy pozemku muselo jednat o pozemek, nebo jeho část, evidovaný v katastru nemovitostí s druhem pozemku ostatní plocha nebo zastavěná plocha a nádvoří.

Proč daň z nemovitostí rychle vzrostla

Daňoví poradci upozorňují, aby si lidé kontrolovali své datové schránky. To kvůli tomu, že daň z nemovitostí letos v mnoha případech výrazně stoupla. Důležitý pro výpočet konečné částky je totiž i místní koeficient, který stanovují zastupitelé obcí. Kdo chce dohledat, jaké koeficienty se vztahují na jeho nemovitost, najde je podle parcelních čísel zde.

Proti loňsku navíc došlo v důsledku vládního takzvaného konsolidačního balíčků k výraznému navýšení odvodové povinnosti. Sazba daně v průměru stoupla přibližně o 80 procent. V některých případech je zvýšení ale ještě vyšší. Mnoho obcí totiž současně navýšilo místní koeficient vstupující do výpočtu daně. Tím v mnoha případech došlo až k trojnásobnému až 4násobnému zvýšení daně oproti předchozímu roku.

„Změnu pocítí většina poplatníků. Jedním z důvodů, proč legislativci umožnili významné navýšení daně z nemovitých věcí, je skutečnost, že v České republice je v porovnávaní s většinou států Evropské unie a OECD tato daň výrazně nižší,“ vysvětluje Jelínek.

Města a obce viní vládu z podvodu v rozpočtovém určení daní

Pokud lidé prodali nebo darovali nemovitost a v daném kraji jim žádná jiná nezbyla, pak nepodávají žádné “nulové” přiznání. Finančnímu úřadu ale oznamují, že nemovitost prodali.

„Není na to žádný formulář, stačí napsat zprávu ´volnou formou´. Úřad za prohřešek pokuty ve skutečnosti nevystavuje, ale rozhodně je lepší finanční úřad o této skutečnosti informovat,“ uzavírá.

–RED–

1 komentář

  1. Všude se zvyšují daně i ceny zboží, komodit (tím výběr DPH), škubou důchodci, okrádají mladé rodiny … Jenže nikde v tomto nastalém bord.. vinou tupých voličů 5hadů i ukronácků to není vidět. Zase sekera 250 mld kč za 3. měsíce. Kde prachy od puče89 z eráru neustále mizí ? Sebestředný signalista přestává signalizovat, začal lhát, sprostě urážet opozici i nevoliče 5hadů .. za vše může Babiš, Putin .. hlavně jeho bůh Slávomamon

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here