Zisk výrobce čipů pro AI Nvidia stoupl o 629 %. A to při 57% marži

186
nvidia
Foto: Pixabay.com

Tento týden oznámila hospodářské výsledky americká společnost Nvidia. Ta je nejznámějším světovým výrobcem herních grafických karet. Tento segment však již několik let nehraje prim, do popředí se dostala umělá inteligence [AI].

A je to právě Nvidia, která vyrábí specializované čipy, jež jsou zapotřebí k provádění složitých výpočtů pro trénování modelů AI. Navíc zatím nemá konkurenci. Její čipy patří k těm nejvýkonnějším. A navíc je Nvidia dokáže vyrábět v potřebném množství.

„Hardware samozřejmě hraje klíčovou roli v oblasti umělé inteligence. AI by nedosáhla dnešní popularity, kdyby nevznikly modely jako ChatGPT, které vyžadují extrémně silný hardware, farmu grafický karet pro trénování a pro samotný běh. CEO ApenAI Sam Altman konstatoval před pár měsíci, že hardware pro trénink ChatGPT4 stál 100 milionů dolarů,” vysvětlil v nedávném rozhovoru pro FinTag ředitel české technologické společnosti SentiSquare Tomáš Brychcín.

Je čím dál více žádoucí, aby lidé mysleli kriticky, říká expert na AI

„Každý její čip stojí desítky tisíc dolarů a všichni velcí hráči v segmentu umělé inteligence, například Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta nebo Tesla, její čipy nakupují v desetitisících kusů,” doplňuje pro FinTag analytik XTB Tomáš Vranka.

Není podle něj proto divu, že se to odráží v hospodářských výsledcích společnosti. Což platí i pro letošní první čtvrtletí. Tržby firmě vzrostly meziročně o 262 procent, zisk dokonce o 629 procent.

  • Tržby Nvidia: 26 mld. USD / cca 593 mld. Kč
  • Zisk Nvidia: 15 mld. USD / cca 342,3 mld. Kč
  • Čistá marže: 57 procent

Zdaleka nejdůležitějším segmentem jsou datová centra. Tam Nvidia dodává čipy pro umělou inteligenci. Tento segment vygeneroval 22,6 miliardy dolarů [cca 515,7 mld. Kč] z již uvedených 26 miliard dolarů. Meziročně vzrostl o 427 procent. Netřeba dodávat, že výsledky překonaly odhady trhu. Lepší než konsensus je i výhled na druhé čtvrtletí.

Nvidia inovuje čipy každý rok

Jen tím dobré zprávy pro akcionáře americké společnosti ale nekončí. Ta uvedla, že na trh nasazuje novou generaci čipů. Čímž opět znásobí svůj náskok před konkurencí. Čipy přitom hodlá inovovat každý rok. Akcie na aktuální informace reagovaly růstem více než o devět procent. Což je posunulo nad hranici tisíc dolarů, v přepočtu bezmála 23 tisíc korun. I v tomto případě jde o historický rekord. Od začátku roku se jejich cena zdvojnásobila. Navíc Nvidia zvýšila kvartální dividendu.

Vývoj ceny akcií Nvidia od roku 2018 k 23.5. 2024 v USD

[Zdroj: xStation 5]

Pozitivní je také to, že společnost uvádí, že i s novými verzemi čipů je poptávka stále mnohem vyšší než nabídka. A že díky tomu bude mít odbyt minimálně do příštího roku,” doplňuje Tomáš Vranka.

Důležité je podle něj i to, že společnost neztrácí dech ani v oblasti profesionální vizualizace, automobilového průmyslu a robotiky. Aby těch pozitivních zpráv nebylo málo, Nvidia kromě dobrých čísel zveřejnila i velmi pěkný výhled. Pro aktuální čtvrtletí vidí společnost tržby na úrovni 28 miliard dolarů [cca 639 mld. Kč].

Nvidia dělí akcie a aspiruje na to se stát “největší”

Spolu s růstem ceny akcií výrobce čipů dochází i k tomu, že se pro některé investory stávají nedostupné. Anebo alespoň pro ty, kteří nevyužívají takzvané frakční akcie. I tento “problém” Nvidia řeší. Firma již oznámila rozdělení akcií, stock split, v poměru 1:10. A Tomáše Vranku její přístup nijak nepřekvapuje.

„Pokud by si akcie společnosti Nvidia zachovaly svůj dnešní růst, tržní kapitalizace by dosáhla zhruba 2,4 bilionu dolarů. Jen pro srovnání, největší společností na světě je v současné době Microsoft s 3,2 bilionu dolarů a druhou společností je Apple s 2,9 bilionu dolarů,” vysvětluje.

Umělá inteligence zvedá produktivitu firem, které ji využívají

Nvidia podle něj není daleko od toho, aby tyto společnosti dohnala, a pokud by měla ještě několik dobrých čtvrtletí, na které by akcie reagovaly růstem, mohla by z hlediska tržní kapitalizace předstihnout Apple nebo Microsoft. To by znamenalo, že by se stalanejvětší společností na světě”.

„Samozřejmě nic není jisté, Nvidia může podat horší výsledky, nebo mohou být i dobré, ale trh bude reagovat negativně, nicméně při současném sentimentu by k této situaci skutečně mohlo dojít,” uzavírá Tomáš Vranka.

–DNA–

1 komentář

  1. Debili.. s chutí po zisku velkých odběratelů i kšeftařů nezná mezí. Jenže když je poptávka, tak se pořádně zdraží .. i toto je kapitalismus s demokracii. Jenže konečný zákazník který to platí opět zapláče. Neskutečné kdo jaké špíny svět dospěl, “nůžky” už se nikdy nebudou pomalu zavírat. Pokud vál. zločinci z UA- “politici” z Česka i agresora NATO nevyvolají atomovou válku.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here