Ekonomika USA je v recesi, tvrdí Američané. Na vině je zdražování

549
ekonomika_USA
Ilustrační foto: Pixabay.com

Přestože ekonomika USA zejména loni solidně rostla, 56 procent Američanů v aktuálním průzkumu uvedlo, že země zažívá ekonomickou recesi. Tu sice USA mnozí analytici předpovídají, jejich předpovědi se zatím ale nenaplňují.

Průzkum vypracovaný pro britský deník The Guardian odhalil i další mylné představy o vývoji americké ekonomiky mezi Američany. Otázka ale je, jak byl průzkum provedený, protože spíše než vývoj americké ekonomiky akcentoval listopadové prezidentské volby. V nich je ekonomika vždy tradičně jedno z klíčových témat. Průzkum přesto ukazuje, co zejména trápí Američany. Je to zdražování a rostoucí náklady na život.

„Pořád vidím zprávy z Bílého domu, kde pořád opakují, že je ekonomika dobrá,” řekl tento měsíc například deníku The New York Times 32letý Jacob Sprague z Nevady.

„To je dost divné, protože já platím víc na daních a víc za nákup a víc za bydlení a víc za benzín. A to mi dobré nepřijde,” dodal.

Podle britského listu jsou výsledky aktuálního průzkumu špatnou zprávou pro amerického prezidenta Joea Bidena. To proto, že se mu podle všeho nedaří přesvědčit voliče o tom, že americké ekonomice se pod jeho vedením daří dobře. A to přesto, že letos v březnu v Kongresu Biden prohlásil, že Američanům jejich hospodářství “závidí celý svět”.

Za problémy může Biden, myslí si Američané

Nejen průzkum pro britský list, ale i další průzkumy mezi Američany dlouhodobě ukazují, že voliči v případě ekonomické politiky více věří jeho předchůdci a soupeři v listopadových volbách Donaldu Trumpovi. Ten ostatně již v minulosti dokázal, že i přes jeho kontroverzní kroky dokáže americké ekonomice prospět.

„Například při amerických volbách v roce 2016 jsme se snažili zajistit proti politickému riziku, že se někdo, jako je Donald Trump, stane prezidentem. Ale pak se ukázalo, že na to trh reagoval mimořádně pozitivně, protože Trump přišel a snížil daně. V podstatě velkou měrou podpořil domácí ekonomiku. Finanční trhy skutečně silně posílily. A to bez ohledu na to, co si o tom muži nebo o jeho politice myslíte,“ uvedl v nedávném podcastu FinTag Global Head of Multi-Asset Solutions společnosti Amundi John O’Toole.

Války jsou inflační, protože jsou velmi nákladné, říká John O’Toole

Od té doby ale uběhlo hodně času. Amerika se zejména loni potýkala s pro ni nebývale vysokou inflací. Ta dosáhla až devíti procent. Následovala reakce americké centrální banky v podobě zvýšených úrokových sazeb, které ochlazují tempo růstu americké ekonomiky. A i když letos v dubnu inflace v USA meziročně klesla na 3,4 procenta, nastalé zdražení zůstává pro Američany nadále citelné. A viní z něj administrativu Joe Bidena.

„Mnozí Američané dávají odpovědnost za stav ekonomiky Bidenovi. 58 procent účastníků průzkumu řeklo, že ekonomika se zhoršuje kvůli špatným krokům jeho administrativy,” cituje výsledky průzkumu The Guardian.

Jak si stojí ekonomika USA

Jsou tu ale i další fakta. Za Bidenova prezidentství, které začalo za covidové krize, americká ekonomika s výjimkou krátkého úseku v roce 2022 roste. Přesto 56 procent dotázaných v průzkumu řeklo, že USA jsou podle nich v recesi. Ta se zpravidla definuje jako období o minimálně dvou po sobě jdoucích čtvrtletích s klesajícím hrubým domácím produktem [HDP]. Častěji tento pohled uváděli republikáni [67 %] než demokraté [49 %].

Ekonomika v USA výrazně přibrzdila. A inflace neklesá, jak se počítalo

Skutečnost je, že letos v prvním čtvrtletí americký HDP rostl o 1,6 procenta. Také je třeba ale říci, že jde o prudké zpomalení proti předchozím výsledkům. Loni ve čtvrtém čtvrtletí americká ekonomika přidávala 3,2 procenta, ve třetím čtvrtletí rostla o 4,9 procenta. Ve druhém loňském čtvrtletí pak rostla o 2,1 procenta a v prvním o dvě procenta. Autoři průzkumu v této souvislosti dodávají, že ekonomické úvahy bývají rozhodující otázkou prezidentských voleb.

Americké akcie rostou, Američané to ale nevidí

Další zjištění průzkumu britského listu uvádí, že 49 procent amerických respondentů vyjádřilo přesvědčení, že akciový index S&P 500 je dnes v meziročním srovnání nižší. Uvedený index ve skutečnosti ale vzrostl za poslední rok o zhruba 25 procent. Pokles vykázal pouze mezi roky 2021 až 2022.

Vývoj indexu S&P 500 od roku 2018 do 23.5. 20024 [09:31] v USD

[Zdroj: xStation 5]

Obdobně negativně vnímají Američané vývoj na trhu práce. 49 procent z nich považuje nezaměstnanost za nebývale vysokou. To přesto, že nezaměstnanost se v USA delší dobu drží pod čtyřmi procenty. Je ale třeba dodat, že i ta mírně roste. V dubnu oproti březnu vzrostla o desetinu procenta na 3,9 procenta. Jakkoli došlo jen k nepatrnému zvýšení míry nezaměstnanosti, slabá tvorba nových pracovních míst mnohé zaskočila.

Americká data z trhu práce zavdala naději na snížení sazeb FEDem

Podle autorů průzkumu aktuální zjištění o náhledu Američanů na jejich ekonomiku podtrhují paradoxní situaci, kterou již mnoho měsíců pozorují analytici a komentátoři v USA. Zatímco nejrozšířenější makroekonomické ukazatele se vyvíjejí poměrně dobře, většina Američanů považuje stav ekonomiky za špatný.

Zároveň se v průzkumech objevuje značný nesoulad v tom, jak lidé hodnotí celoamerickou ekonomiku a situaci ve svých státech nebo ve svých domácnostech, kterou vnímají pozitivněji. Na druhé straně jsou tu předpovědi některých analytiků, že ekonomika USA míří do recese. Sice ne nikterak vysoké, ale přesto recese. A problémy jsou zřejmé. Je to trvající inflace a spolu s ní vysoké úrokové sazby FEDu, které brzdí ekonomiku USA v růstu.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Web, Kurzy. cz 2021 …USA má dluh 4 600 bilionů kč. Každý den dluh narůstá o 15-17 mld dolarů, kolik to bude dnes ? Tak napsal finanční poradce nejhoršího z nejhorších … Söröse. Nejvíce amíci dluží Japonsku, pak Číně, VB … dokonce i Venezuele. Kde chtěli žoldáci ze SEALs nedávno udělat voj. převrat a zavést amíckou zločinnou demokracii. Tito žoldáci byli zahnáni zpět do moře. Což se na UA za korupční dolary oligarchům povedlo, přišel voj. převrat Majdan 2014. Nebezpečný sociopat v Kyjevě je toho všeho jen důsledkem

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here