Lidé i firmy dostávají předpisy k dani z nemovitosti. Zvýšení je enormní

39022
predpisy
Foto: Pixabay.com

Minulý týden začaly finanční úřady rozesílat majitelům nemovitostí, domácnostem i firmám, předpisy k platbě daně z nemovitých věcí pro letošní rok. A v mnoha případech jde o další citelný výdaj pro rozpočty jak domácností, tak firem. 

Letos se daň z nemovitých věcí podle údajů Finanční správy ČR [FS ČR] zvyšuje v průměru o 80 procent. Skokové navýšení přináší takzvaný konsolidační balíček vlády Petra Fialy [ODS]. V některých obcích a městech se tato daň z majetku ale zvyšuje dokonce i o více než sto procent. To v případě, že se koeficient zvýšil nejen z rozhodnutí vlády, ale k tomu i z rozhodnutí místních zastupitelstev.

Výše daně mnohé zaskočila až ohromila. Jedním z nich je čtyřiapadesátiletý Miroslav z menšího města na Berounsku, který si ale nepřál být plně jmenován.

„Za elektřinu platíme o 150 procent víc než před dvěma roky, od ledna nám o 100 procent zdražili svoz odpadu, o bezmála 20 korun za kubík zdražilo vodné a stočné nejen kvůli vyššímu DPH a teď přišla složenka na daň z nemovitosti od finančního úřadu,“ vyjmenovává pro FinTag čtyřiapadesátiletý Miroslav.

Kvitujeme, když obce přestanou dotovat svoz odpadu, tvrdí MŽP

Posledně jmenovaná složenka od finančního úřadu ho dle jeho slov ohromila. Zatímco loni ho vyšla daň z nemovitosti na zhruba 1 100 korun, letos mu na email přišel předpis k platbě daně bez jednotek korun na 2 100 korun.

„Žijeme se ženou v malém domečku s malou zahradou, živíme se manuální těžkou prací a v posledním roce nám toho moc nezbývá, stát i město po nás chtějí pořád víc a víc a dávají nám toho méně a méně,“ říká s tím, že děti už mají naštěstí dospělé a samostatné.

Daň z nemovitosti skokově zvýšil vládní úsporný balíček

Ročně v Česku platí daň z nemovitých věcí 4,2 milionu domácností a firem. V roce 2023 na ní finanční úřady vyinkasovaly 12,45 miliardy korun. Od letoška došlo k jejímu skokovému navýšení, když vláda zavedla takzvaný inflační koeficient. Ten vychází z růstu cenové hladiny a má každoročně zamezit snižování daně v čase. Daň z nemovitých věcí tak od letoška stoupla v průměru o 1,8násobek.

„Vzhledem k letošnímu navýšení daně průměrně o 80 procent dostanou složenku do schránky i ti, kteří jsou přihlášení do daňové informační schránky na portálu MOJE daně, kde mají platební údaje dostupné,“ informuje aktuálně FS ČR v tiskové zprávě.

Další zhruba milion majitelů nemovitostí dostane předpis k úhradě daně z nemovitosti do datové schránky a další milion do emailové schránky.

„Ostatním poplatníkům této daně pak finanční správa nejpozději do 24. května rozešle poštou celkem 1,8 milionu složenek,“ dodávají zástupci FS ČR.

Daň z nemovitých věcí stoupne. I ji zaplatí více poplatníků

SIPO pak k platbě této daně používá asi 50 tisíc osob či firem. Lhůta pro zaplacení daně nebo její první splátky končí 31. května 2024. U vyměřené daně přesahující částku pět tisíc korun ji mohou lidé i firmy vyrovnat finančnímu úřadu ve dvou termínech. To do 31. května a do 30. listopadu 2024. U daně do pěti tisíc korun ji musí majitel zaplatit tak, aby částku finanční úřad dostal na svůj účet nejpozději 31. května 2024.

Nově pak není povinnost daň hradit v případě, že částka u jednoho finančního úřadu činí méně než 50 Kč. Dosud šlo o částku 30 Kč.

Předpis k platbě dostanou třeba i majitelé garáží

Letos si veřejné rozpočty polepší na výběru daně z nemovitostí nejen kvůli skokovému navýšení koeficientu pro její výpočet, ale také kvůli tomu, že ji v důsledku legislativní úpravy zaplatí více poplatníků. A to zhruba o 100 tisíc osob.

„Důvodem je zejména zavedení pravidla danění některých nemovitostí podle zápisu v katastru, nikoliv podle skutečného využívání,” vysvětlila rozšíření okruhu poplatníků daně z nemovitosti generální ředitelka FS ČR Simona Hornochová.

Na Liberec dopadl konsolidační balíček. A tak zvedá daně firmám

Letos v lednu tak podávali daňová přiznání a nyní zaplatí nově tuto daň třeba majitelé garáží, kteří je mají sice zapsané v katastru, ale za tímto účelem je nevyužívali. A ze zákona daň platit proto nemuseli. Nově ji zaplatí například i majitelé zpevněných ploch pro parkování zemědělských strojů a další osoby a firmy. Kompletní přehled změn již zveřejnila FS ČR.

Zemědělci zaplatí více za půdu na dani i pachtovném

Daň z nemovitosti se skládá z daně z pozemků a z daně ze staveb a jednotek, jejichž sazby se odvíjejí od samotné nemovitosti. Daň se poté násobí koeficientem, který je stanovený podle velikosti obce, případně místním koeficientem. Letos se základní koeficient daně plošně zvýšil o zmiňovaných 80 procent. Výnos daně z nemovitosti míří v celé výši do rozpočtů obcí a měst.

–VRN–

27 KOMENTÁŘE

  1. Jenom z této dani mám skoro polovinu volarizace důchodu pryč.
    vloni747kč letos 2688kč.Tady je ukázka jak p.Jurečka jedná srdcem.

  2. Dnes jsem obdržel novou daň z nemovitosti a šlo to nahoru o 100 %. Když si uvědomím že za komunistů nic takového nebylo, tedy tak drahého a v podstatě vše bylo naše a téměř všude se mohlo a dnes ? Vysoké daně na vše, malé platy, stát se stává tím největším zlodějem u nás, okrádá své spoluobčany a to si schválí zákony a je to legální zlodějna a uvažuje že nebudeme smět ani do přírody, zakážou nám vstup či zpoplatní, tak nevím , jsem ve vězení či na svobodě ? Za komunistů to bylo jasné, tam jsme byli ve vězení obehnaní ostnatým drátěným plotem nabitým elektřinou a hlídali nás se samopaly a psi, ale mohli jsme jít skoro všude. Sice bída na nás trčela ze všech stran, ale jak je to napsáno na vratech koncentráků, Práce osvobozuje a tak jsme pracovali, akce Z nás doprovázeli a řada přesčasů.

    • Stát se nestává tím největším zlodějem ale je jím už dávno. Vydírá se za všechno. Ani za bolševika se neplatilo vstupné do kostelů – viz chrám Sv. Mikoláše na Malé straně. Na Pražský hrad byl volný přístup a platilo se pouze do Zlaté uličky. Výčet těchto plateb by byl nekonečný.
      Sliby chyby – daně se nebudou zvyšovat – zvýšení o 75 % není zvýšení ale kosmetická úprava podle toho jak pětikolka dělá v čele s Fialkou vše dobře. Hlavně se dobře plácají po ramenou. Horší vládu jsme od vzniku republiky neměli.

      • Za bydlení teď dáte o pivo až tři (40-120 x12) navíc a fňukáte jak malý holky.
        Je mi těch lidi lito, ne kvůli tomu že by je vysávala vláda, ale protože jsou neschopný se o sebe postarat.

    • To je dobrý kec. Ano obehnány dráty, ale volný. Dělal jsem svoji práci, mohl jsem všude, měl jsem jistoty, nehrozila válka, mimo ze západu, ale ti se báli. Drát tam byl, aby sem nemohli ti hodní ze západu, ale pěkně přez hranice. Byli lékaři, větší chuť o léčení, zadarmo, u nás bylo dost zubařů. Ano, dnes vyštudují a utečou ven. Proč asi? Protože ty slibované platy nějak nejsou. Možná někde. Naše účty měly aspoň dvě procenta, dnes jen platíme. Jinak jsme pod větším dohledem jak tehdy. Ano mohli jsme všude. Příroda nebyla zničená. Dnes se to svede na změnu klimatu, ale př. naše lesy je jen záležitost státu, vlastně úmysl. To je ve všem. Přezčasy, ty byly placené a akce Z, dělali jsme to pro sebe. U nás kulturák a pak prodejnu, tu ukradli po revoluci komunisti, kteří se dostali k moci, dnes již OF a pak ODS. Co dodat více. Je mi smutno. Já si myslel, že bude opravdu demokracie a hlas občanů bude něco znamenat. Zatím jen platit. Jezdíme ve starých herkách, platy pod úrovní roku 89 a nyní tvrdé daně, ono nestačilo DPH.

  3. U nás v Dobříši to máme asi úplně nejlepší daň z nemovitosti pro fyzické osoby navýšení 5,4 x a pro podnikatele 9x. Prý si tu žijeme v luxusu.

  4. Dobrý den, musím vám všem dát za pravdu , tohle je už nehorázná zlodějna , nám se zvedla daň z nemovitostí o 80% a když k tomu připočítám tu drahotu všeho……
    To nám ještě staví v blízkosti našeho domu , nový bytový dům společnost YIT a jezdí nám ulicí nákladní auta, blokují dopravu a že stavby jde hluk i o víkendu a za takové životní prostředí si mám ještě připlatit…..?
    Už aby ta vláda šla do …….

  5. Musíme přece v daních zaplatit bezstarostný způsob života členům státem chráněného etnika,kteří už více jak 3 generace nepracují,ale stát vždycky vydatně dotuje všemi způsoby jejich bezpracný život.Počínaje darováním drahých bytů s plně hrazenými nájmy a konče bezpočtem soc. dávek,o kterých běžný pracující ani netuší,že existují.

  6. To je pomyslná poslední kapka ukažte jim ve volbách ,že se takhle s pracujícími lidmi nejedná bohužel těm kdo je volily nejde vysvětlit ODS a další partaje jim podobných se nezmění nikdy !

  7. Odstřižení od zlého Ruska. Ztráta odbytišť a zvýšení cen všech energií + surovin. No, nejste rádi za tuto politiku ? Musíte být, když jste 5-kolku zvolili. PS: Babiš je to samé.

  8. Jsem invalidní důchodce 2st. Nemám to z čeho zaplatit. Asi požádám soud o splátkový kalendář. Nebo těm zlodějům a kolaborantům nezaplatím. Co semnou udělají? Nic . Když mi budou chtít sebrat barák tak ho zapálím.

  9. Fialovej hnus nevim kdo tuto verbež asocialní mohl kdy kdo volit.Na úkor cizáků nás okrádají ve všech směrech, snad se za tato svinstva budou zodpovidat

  10. Jak počítám tak počítám ale pořád se nemůžu dopočítat. Loni daň za garáž 192,- Kč. Letos 928,-Kč Nějak marně hledám to 80 procentní navíšení daně… Jestli si s takovými počty stát i půjčuje tak Bůh nás ochraňuj….

  11. Pan Fiala nebude jen rozhazovat ruce, ale také další naše peníze dalším “ netáhlům “.
    Už aby zmizeli v propadlišti dějin. Oni se bohužel z vlády přesunou do sněmovny a léta budou v opozici. Ten Babiš nebude také žádná výhra.

  12. “Vážení diskutující, žádáme Vás o slušnost ve Vašich komentářích ve vztahu k ostatním diskutujícím, osobám, které v článcích vystupují, i k autorům článků. Redakčně upravujeme všechny komentáře, které toto porušují, případně nabádají k násilí.”…..vtom případě zde nemůže být žádný komentář, to prostě není možné

    • Možné to je, někteří se v tom naučili bruslit a projdou i názory které nesouhlasí s povinnou populistickou propagandou arogantního teologa s jeho všehoschopnými ministranty. Ukrománie s euhujerstvím se tady taky nenosí, takže za mě chvalitebný diskuzní web. Provládní weby jsou daleko horšími-totalitními, rozdělují banány na počkání, většinou nafurt z rozkazu rakušanového komanda.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here