Spolu s cenami nemovitostí přirozeně porostou i ceny nájmů

506
nemovitosti
Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler / Foto: Redakce FinTag

Zatímco hypoteční trh ožívá, realitní trh v Česku zůstává v chabé kondici. To přinese další růst cen nemovitostí, ale i nájmů. O tom, ale i o inflaci a ekonomice hovoří v podcastu FinTag hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Hypoteční a realitní trh jsou spojené nádoby, říká v podcastu FinTag Jakub Seidler. Jestliže tedy v posledních letech zamrzl hypoteční trh kvůli vysoké inflaci, negativně se to promítlo i do výstavby nových bytů. Avšak zatímco zájem o hypotéky spolu s ustupující inflací z dvojciferných hodnot postupně ožívá, tak stavebnictví a spolu s ním realitní trh žádným oživením neprochází. Naopak české stavebnictví vykázalo například letos v březnu nejhlubší propad ze všech zemí Evropské unie.

„No a nyní, pokud nám začne hypoteční sazba dále klesat, poptávka domácností začne zase růst, tak se opět dostaneme do té dlouhodobé situace na tuzemském trhu, kterou je omezená nabídka nemovitostí, která je problematická více než dekádu. A to z titulu velice dlouhých stavebních řízení a toho, že nabídka nepostačuje poptávce. Což přináší samozřejmě tu tendenci zvyšování cen nemovitostí,“ přibližuje, co se nejspíš stane v budoucích měsících, Jakub Seidler.  

Realitnímu trhu pomůže méně administrativy

Změna na tuzemském realitním trhu je podle něj navíc běh na dlouhou trať. Jakkoli vítá aktuální plán vlády na zlepšení dostupnosti bydlení v Česku, bez zásadnější transformace nemovitostního trhu se Česko podle něj z místa nepohne.

„Nerovnováha na nemovitostním trhu u nás je tak velká, že nepůjde změnit několika málo kroky. […] Je zde potřeba nejspíš větší transformace. To i co se týče těch administrativních brzd ve stavebních řízeních. To je asi to jediné, co nám dokáže dlouhodoběji nemovitostní trh dostat do lepší situace,“ vysvětluje.

SFPI začne opět nabízet zvýhodněné úvěry na bydlení, ale ne lidem

Zároveň vyjmenovává, co přináší dlouhodobě neřešená situace na tuzemském realitním trhu. Jsou to častá prvenství České republiky v žebříčcích nejvyšších cen nemovitostí vůči příjmům domácností. Aktuálně je to i opětovná akcelerace nejen cen nemovitostí, ale ruku v ruce s tím i nájemního bydlení.

„Ty nájmy zkrátka musí dříve či později reflektovat ceny těch nemovitostí. A budou také růst. Což už i vidíme na datech Českého statistického úřadu, z nichž vyplývá, že ceny nájmů poslední dva roky rostou také velmi rychlým tempem,“ říká Jakub Seidler.

Trh nemovitostí ovlivní úroky u hypoték. A ty ovlivní inflace

Horkým tématem v oblasti hypoték je tempo růstu poklesu hypotečních sazeb. Jakub Seidler potvrzuje, že se vše odvine od dalšího vývoje inflace. A to nejen v Česku, ale i v EU a Americe. Politika velkých centrálních bank totiž ovlivňuje mezibankovní úrokové sazby, které se podílejí na výši hypotečních úroků.

Pokud se nestane nic neočekávaného, tak nyní to vypadá, že tu inflační epizodu máme za sebou, takže na to začnou reagovat centrální banky,“ vysvětluje s tím, že většina ekonomů ve svých letošních výhledech předpokládá inflaci na zhruba 2% hladině.

Inflace skokově stoupla na 2,9 procenta. Zdražily hlavně potraviny

V podcastu FinTag i říká: „Ale je potřeba brát v úvahu, že jde jen o výhledy. A ty nemohou brát v potaz události, které se obtížně předjímají. A tak třeba eskalace konfliktu na Blízkém východě, případně v Evropě, která zasáhne nejen mezinárodní dopravní cesty, ale i energetiku, může přinést nějaký další inflační šok jak z hlediska cen dopravy, tak energií.“

Predikce ekonomů proto podle něj zahrnují určitou míru nejistoty. A ta nejistota je v posledních několika letech vyšší, protože se nacházíme, jak říká, v méně jistém světě.

Inflace ve střední Evropě opět ožívá. Uvádí to analýza Allianz Trade

Inflační rizika v případě české ekonomiky pak podle něj spočívají v růstu cen služeb, kde ceny meziročně stále rostou kolem pěti procent. Za další riziko označuje vývoj cen potravin. Zejména ty totiž zvedly inflaci v dubnu ke 3% hranici. Přesto má Jakub Seidler za to, že výkyv cen potravin v dubnu byl spíše jednorázový.

„Avšak bezesporu platí, že dubnová hodnota inflace je určitým rizikem, a ukazuje, že by to inflační číslo za celý rok nemuselo být na té 2% úrovni, ale mohlo by se blížit k trojce. Avšak stále většina výhledů hovoří o tom, že ta průměrná inflace bude spíše u té 2% úrovně,“ říká Jakub Seidler v podcastu FinTag.

Vývoj české ekonomiky

I když nyní Český statistický úřad revidoval výsledky českého hrubého domácího produktu [HDP] za letošní první čtvrtletí směrem dolů, na 0,2 procenta meziročně, hlavní ekonom bankovní asociace budoucnost „zase až tak pesimisticky nevidí“. Hovoří o tom, že česká ekonomika by letos přece jen mohla přidat očekávaných zhruba 1,5 procenta. Tomu podle jeho slov nasvědčují aktuální optimističtější data o zahraniční poptávce a růstu spotřeby tuzemských domácností.

I tak ale říká, že s růstem cca 1,5 procenta se česká ekonomika nejspíš opět zařadí mezi ty nejpomaleji rostoucí země regionu střední a východní Evropy. A růst české ekonomiky nebude nikterak závratný.

„Pravda také je, že ho částečně ovlivňuje i vládní konsolidační balíček, jinak by mohl být vyšší, třeba kolem dvou procent,“ doplňuje s tím, že klíčový pro další vývoj ale bude hlavně vývoj v zahraničí.

V této souvislosti zmiňuje vývoj v Německu: „Poslední odhady ukazují, že by se Německo mohlo vyhnout recesi. To znamená, že ekonomika tam bude sice stagnovat, ale bude mít přece jen takovou tu kladnou nulu.“

Zhruba polovina zájemců o hypotéku její sjednání stále odkládá

Na konci podcastu FinTag se Jakub Seidler opět vrací k hypotékám. Doporučuje těm, kteří o hypotéku mají zájem a dokáží ji splácet, aby s jejím sjednáním spíše neváhali. To proto, že hypotéka je z principu dlouhodobý produkt. A tak je přirozené, že za dobu několika desítek let, kdy ji dlužníci splácí, dochází k obdobím vyšších, ale stejně tak i nižších úrokových sazeb.

„To znamená, že při takto dlouhodobém období není tak důležité, když si hypotéku vezmete v době, kdy jsou sazby výše, protože se velmi pravděpodobně po čase zase sníží,” vysvětluje s nevyřčeným dovětkem, že vlastní bydlení i za tyto útrapy stojí.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here