Slovinská zbrojovka Arex z české investiční skupiny RSBC zahajuje v Brazílii výrobu pistolí. Plánovaná výrobní kapacita nového závodu bude 30 tisíc kusů zbraní ročně. Hodnota kontraktu schváleného brazilským státem dosahuje 600 milionů korun.

Smlouvu na projekt společné výroby zbraní s místním obchodním partnerem schválil brazilský stát. Takzvaný Nationalization plan detailně specifikuje podmínky budoucí spolupráce i obchodní strategii. Brazílie formou této licence umožnila vstup zahraničního partnera na vysoce chráněný lokální trh obranného průmyslu po více než 85ti letech. Předmětem smlouvy je poskytnutí výrobního zařízení a technologického know-how.

„Již nyní probíhá v Arexu školení brazilských zaměstnanců tak, aby pistole splňovaly nejpřísnější výrobní kritéria nastavená v domovském závodě ve Slovinsku. Cílem je během pěti let dosáhnout toho, že se pistole bude kompletně celá vyrábět v Brazílii,” vysvětluje finanční ředitel Arexu René Latka.

Konkrétně půjde o výrobu nejnovějšího typu pistole Arex Delta. Zbraň je určena především pro brazilský civilní trh, který se odhaduje až na 60 milionů potenciálních zákazníků. Budoucími odběrateli jsou však také brazilské ozbrojené složky, policie a armáda. Výrobní závod leží v průmyslové zóně v oblasti Anápolis.

Zbrojovka Arex vznikla z jugoslávské Iskry

Slovinská zbrojovka Arex vznikla před několika desetiletími oddělením z Iskra Pons, strojírenského úseku jugoslávské firmy Iskra. Z civilního programu se přesunula do vojenského průmyslu. Zhruba 40 procent celkových tržeb společnosti tvoří výroba cvičné plastové munice. Další nosný výrobní produkt je výroba nabíjecích pásů a od roku 2016 také výroba ručních střelných zbraní.

Většina prodejů společnosti směřuje k evropským klientům, do USA, na Blízký Východ a do Jižní Ameriky. Zbrojovka Arex je také významný dodavatel i pro slovinské ozbrojené složky. Česká investiční skupina RSBC Roberta Schönfelda koupila 100% podíl v Arexu v prosinci 2017. V čele zbrojovky zůstal její původní majitel Ivan Kralj.

Situace v Brazílii

Bilaterální obchodní výměna mezi ČR a Brazílií získala v letech 2018 a 2019 pozitivní dynamiku. V těchto letech se každoročně český vývoz do Brazílie zvyšoval okolo 12 procent. V roce 2012 byla oficiálně založena společnost Linet do Brasil, která navázala na dřívější zastoupení tradičního českého výrobce nemocničních lůžek. V roce 2013 se na brazilském trhu velmi dobře etablovala společnost Mmcité, výrobce a dodavatel městského mobiliáře. Má vlastní výrobu ve státě Santa Catarina na jihu země a v současnosti má klienty již ve 22 ze 27 států brazilské federace. Mimořádně úspěšně se rozvíjí spolupráce mezi Aero Vodochody a brazilským výrobcem letadel Embraer. Spolupráce se týká vývoje, výroby a komercializace nového vojenského multifunkčního dopravního letounu KC390. Aktuálně se připravuje investice firmy TATRA Trucks v brazilském státě Paraná. Aktivní na americkém kontinentu je i Česká zbrojovka Group.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here