Do dnešního dne je v Izraeli proočkováno 59 procent obyvatel. Pozitivně na tento vývoj reaguje i trh nemovitostí v Tel Avivu. Obdobná situace je v Británii, jejíž hospodářské vyhlídky jsou nejisté, ale proočkovanost tam dosahuje 46 procent. 

V obou případech se do nemovitostního trhu promítá úspěšná očkovací kampaň. Nejdále je Izrael, který začal s očkováním loni v prosinci stejně jako Česká republika. Účinky očkování drží v provozu jeho zdravotnictví a vrací Izraelce do práce. Což se promítá do pandemií významně ovlivněného realitního trhu.

„Vakcína má pozitivní psychologický efekt a lidé ze zahraničí věří, že izraelská ekonomika si povede lépe než v jiných zemích,“ říká v článku How will the vaccine rollout affect house prices? Tel Aviv offers a clue na serveru britského deníku The Telegraph realitní makléř Matthew Bortnick z firmy Beauchamp Estates.

Skutečností je, že objem prodeje nemovitostí v Tel Avivu strmě roste. Podporuje ho zájem investorů, kteří nechtějí propásnout příležitost ke zhodnocení kapitálu či uložit bezpečně peníze z obav před inflací. S tím rostou i jejich ceny navzdory tomu, že této příležitosti kvůli pandemii v Izraeli nemohou zatím využít zahraniční investoři.

Útěk z lockdownu

Podobně jako v Británii se v Izraeli během pandemie aktivita na trhu s nemovitostmi zastavila. Nyní se trh opět probouzí k životu. Ve druhém pololetí roku 2020 se v Izraeli uskutečnilo 62 000 realitních obchodů, což je zatím nejvyšší šestiměsíční úroveň za posledních 20 let. Údaje zveřejnilo ministerstvo financí a potvrzují je i odborníci z trhu.

„Důraz na práci z domova vedl ke snaze získat větší prostor okamžitě po odeznění prvních lockdownů. Poptávka se zvedla oproti loňsku o sedm procent,“ uvádí Matthew Bortnick z firmy Beauchamp Estates.

Zkušenost s home office změní poměry i na realitním trhu

Dodává, že letos v prvním čtvrtletí byla poptávka po nemovitostech nejvyšší za uplynulé čtyři roky a stále stoupá.

„Musíme najímat další pracovní síly, abychom to zvládli,“ říká spokojeně.

Zároveň ale krčí rameny. Důvod je v nízké nabídce a rostoucích cenách nemovitostí.

„Mnoho bytů v nových projektech je kvůli covidu vyprodáno, ale vydávání stavebních povolení se zpožďuje a tím pádem i budoucí výstavba. Nabídka se tak bude snižovat ještě dva roky,“ tipuje Bortnick.

Ochromený trh pronájmů

Pandemie covidu se přitom nepromítá pouze do nákupů nemovitostí, ale i do jejich pronájmů. V Tel Avivu se v minulosti využívalo cca osm tisíc nemovitostí ke krátkodobým pronájmům jako Airbnb. Jejich majitelé se je nyní snaží pronajímat dlouhodobě, aby si ztráty vykompenzovali. Anebo je prodávají, ceny nájmů i přesto dále rostou.

„Cena průměrného nájmu po uvolnění lockdownu vzrostla o cca 20 procent. A je to skutečně velký problém. Nájemníci, kteří pracovali v pohostinství, ve službách a turismu, přišli o práci a stěhují se do levnějšího nebo zpátky k rodičům,“ tvrdí Daniel Knobil ze společnosti Home Search Israel, poradce pro mezinárodní investory hledající příležitost k nákupům v Izraeli.

Přesto jsou ceny nájmů stále ještě deset procent pod úrovní z března roku 2020. Výnosy z pronájmů, které za normálních okolností dosahovaly dvě procenta, pod tuto hranici klesly. Zde se Izrael od ostatních zemí příliš neliší. Například v České republice kvůli úbytku turistů rychle vzrostla nabídka dlouhodobých pronájmů v atraktivních lokalitách. A mnohé z takto užívaných nemovitostí, často na hypotéku, již i změnila majitele.

Krátkodobé pronájmy v Praze zažívají krach

Obdobná situace panuje na realitním trhu ve Velké Británii. Podle realitních makléřů společnosti Hamptons v Londýně klesl zájem o nájemní bydlení o 17,7 procenta a poptávka klesla, zatímco nabídka nájemného bydlení rychle vzrostla.

V Tel Avivu čekají na návrat zahraničních investorů

Podobně jako v Británii, kde ve snaze pomoci investorům dočasně osvobodili investice do nemovitostí od zdanění [stamp duty holiday], snížila izraelská vláda daň z nabytí nemovitosti z osmi na pět procent [v ČR byla loni daň z nabytí nemovitosti zrušena]. Což se významně promítlo do oživení nemovitostního trhu a úlevy využilo mnoho izraelských investorů. Nikoli však zahraničních. Podobně jako Londýn i Tel Aviv trpí kvůli restrikcím v mezinárodní dopravě absencí zahraničních zájemců o nemovitosti. Investoři, kteří dříve i přes vyšší riziko nakupovali nemovitosti v zahraničních městech, nemohou nyní cestovat, a tak investují na domácích trzích, tvrdí The Telegraph. Za normálních okolností v celém Izraeli pochází ze zahraničí až 30 procent zájemců o nemovitosti.

„A právě ti tu dnes schází,“ tvrdí Knobil.

Ale investoři se nevzdávají. Na celkovém objemu nákupů se v Tel Avivu podílejí 40 procenty. Realitní makléři přitom očekávají, že jakmile mezinárodní restrikce povolí, trh s nemovitostmi se opět oživí. Zahraniční investoři do země nyní sice přijet nemohou, ale zájem pomalu stoupá. Jistý investor ze Spojených států koupil nemovitost za 12 milionů dolarů, aniž by se na ni do Tel Avivu přijel podívat.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here