Majitelům pražských nemovitostí na krátkodobý pronájem skončily zlaté časy. Kvůli preventivním opatřením vlády proti šíření nového koronaviru přišli o klientelu. To znamená, že své nemovitosti na krátkodobé pronájmy začali ve velkém nabízet k dlouhodobému pronájmu. A to za podstatně nižší ceny.

Od začátku března přijal portál Bezrealitky.cz asi o 2 000 nabídek bytů na dlouhodobý pronájem v Praze více, než je běžný průměr. Každý den přitom přichází dalších cca 75 nových nabídek. V březnu to bylo dokonce 84 nabídek denně, jednalo se o bezmála 60% nárůst. Důvody jsou jasné. Jsou jimi preventivní opatření proti šíření nákazy covid-19 a zároveň oprávněné obavy z pomalé obnovy cestovního ruchu a to nejenom v hlavním městě. V nabídce se již objevují i celé bytové domy, které původně sloužily výhradně ke krátkodobým nájmům. Podle zástupců portálu Bezrealitky.cz se spolu s rozšiřující nabídkou k dlouhodobým pronájmům prodlužuje i doba, za kterou lze najít nového nájemníka. A taktéž klesá cena pronájmů.

„Byty původně určené na krátkodobý pronájem tvoří hodně specifickou kategorii, jsou v prémiových lokalitách, často atypické svými rozměry nebo dispozicí. Pokud je majitelé chtějí pronajmout místnímu rezidentovi, musí jít s cenou radikálně dolů, jinak neuspějí,“ říká generální ředitel Bezrealitky.cz Hendrik Meyer.

Krátkodobé pronájmy a nájemní trh v Praze

Nejvíce zasažen je již zmíněný segment prémiových bytů v centru Prahy. Zde klesly ceny v některých případech až o pětinu. Často pak na běžnou úroveň pro hodnotu nemovitosti v dané lokalitě. Přičemž je to právě lokalita, která je nejvíce určující pro cenu nemovitosti.

„V případě běžných bytů středního města zatím k poklesu cen nedošlo, růst se však zastavil a první známky poklesu cen by se mohly dostavit příští měsíc,“ dodává Hendrik Meyer.

Realitní trh zamrzl. Čeká se už jen pokles cen

Podle něj naopak u běžných bytů ze středního města nebo periferie, kterých je v nabídce méně než před měsícem, dochází k patové situaci nabídky a poptávky. Jejich majitelé je nechtějí pronajmout pod cenou, protože z nich chtějí mít důležitý finanční pilíř do budoucna, nájemci zase nechtějí připlácet. To zastavilo růst cen a prodloužilo tempo hledání nového nájemníka o několik dnů.

Podle odborníků je stále více nabídek bytů umísťováno na bazarových platformách. V nich se nabízejí byty k pronájmu bez smlouvy s platbou předem. Jde o nájemní bydlení na jediný měsíc s jakousi opcí na prodloužení nebo bydlení na základě ústní dohody počítající s okamžitou výpovědí ve chvíli, kdy bude možné byt opět nabídnout přes některou z platforem pro krátkodobý pronájem. Tato situace je ale příznačná hlavně pro Prahu. V ostatních městech nebo obcích počty nabízených nájemních bytů spíše klesají.

Pronajímatelé vs. nájemci

Neexistence cestovního ruchu a obavy z hospodářské situace však není to jediné, co momentálně trh s nájmy ovlivňuje. Určitou roli tu podle pronajímatelů hraje i příprava zákona o opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru na nájemce prostor. Ten nájemcům umožňuje odložit tři splátky nájmů, pokud se dostanou do finanční tísně vlivem koronavirové situace. Sněmovna nakonec nepřijala senátorský návrh, aby za 80 procent výše dlužného nájmu ručil stát, kompletní břemeno tedy ponese pronajímatel. To staví do nezáviděníhodné situace zejména ty pronajímatele, kteří si své nemovitosti pořídili na hypotéku. Jakkoli i oni mohou odložit splátky hypotéky, i v tom případě to pro ně znamená ztrátu. A to ve výši úroků za měsíce, kdy hypotéku nebudou splácet.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here