Slovenská ekonomika roste. I ji ale sráží vysoká inflace

528
slovenska
Foto: Pixabay.com

Slovenská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí podle předběžného odhadu Statistického úřadu SR [SÚ SR] meziročně stoupla o 3,1 procenta. Mezikvartálně si polepšila o 0,4 procenta.

Po očištění o sezónní vlivy slovenská ekonomika meziročně stoupla o 3 procenta. V běžných cenách tak slovenský hrubý domácí produkt [HDP] dosáhl 23,84 miliard eur [cca 589 mld. Kč]. Meziročně jde o 9,3% růst.

Podle analytiků slovenská ekonomika stoupla na úroveň roku 2019, tedy před prvním pandemickým rokem. Svou roli v datech sehrává i inflace [11,8 % v dubnu]. Po jejím očištění totiž HDP země zaostává za předpandemickým rokem o 0,8 procenta.

HDP v I. čtvrtletí vzrostl o 4,6 %. Asi ale dojde k revizi výsledku

Jak uvedl SÚ SR růst ekonomiky v prvním čtvrtletí podporovala především spotřeba domácností a investice. Byť zahraniční poptávka klesla.

„Na růstu přidané hodnoty se v letošním prvním čtvrtletí podílel zejména výkon velkoobchodu a maloobchodu, stravovacích a ubytovacích služeb. Naopak kleslo nejvýznamnější odvětví, a to výroba motorových vozidel,“ uvádí ve své zprávě SÚ SR.

Podle slovenského ministerstva financí na slovenskou ekonomiku tvrdě doléhají dopady války na Ukrajině a rychle rostoucí inflace. I proto úřad v březnu zhoršil výhled letošního růstu ekonomiky z 3,5 procenta na aktuálně očekávaných 2,1 procenta. Loni slovenská ekonomika rostla o tři procenta, předloni klesla o 4,4 procenta.

Inflace na Slovensku roste rekordním tempem

Slovenskou ekonomiku ohrožuje navzdory euru rychle rostoucí inflace. Ta, jak již bylo uvedeno, v dubnu vystoupala na 11,8 procenta. V březnu činila 10,4 procenta. Míra inflace v zemi roste nejrychleji od roku 2000. Podle SÚ SR inflace v zemi zrychluje nepřetržitě od loňského února, kdy dosáhla 0,9 procenta.

Stejně jako v Česku, také na Slovensku nejrychleji zdražují energie, pohonné hmoty a potraviny. Ty dle SÚ SR v dubnu meziročně zdražily o 14,3 procenta. Přičemž nejvíce stouply ceny chleba a obilnin, stejně jako olejů, tuků a zeleniny. Dvouciferným tempem se zvýšily ceny mléka, sýrů, vajec a masa.

Inflace je 14,2 %. Mimo jiné to značí i další valorizaci penzí

Náklady na bydlení, které mají nejvyšší podíl na výdajích slovenských domácností, stouply v dubnu proti loňsku o 15,7 procenta. Důvodem bylo mimo jiné zvýšení regulovaných cen energií na začátku letošního roku.

Premiér Eduard Heger [OĽaNO] v dubnu oznámil pomoc obyvatelům v hodnotě 260 milionů eur [cca cca 6,4 mld. Kč]. Na příští rok pak v objemu vyšším než miliarda eur [cca 24,7 mld. Kč]. Prozatím slovenská vláda schválila jako pomoc vybraným domácnostem příspěvky za 22 milionů eur [cca 548 mil. Kč].

Slovenská obchodní bilance je v záporu

Slovensko se stejně jako Česko potýká s problémy v obchodní bilanci. Ta vykázala letos v březnu druhý nejvyšší schodek za posledních deset let. Hodnota vývozu a dovozu byla rekordní, import do země nadále rostl dvouciferným tempem, hlavně kvůli dražším surovinám a energiím.

Deficit zahraničního obchodu se v březnu prohloubil na 420 milionů eur [cca 10,4 mld. Kč] z únorových 199 milionů eur [cca 4,9 mld. Kč]. Naposledy byl obchodní deficit vyšší předloni v dubnu, kdy obchodní bilanci země ovlivnily dopady covidu-19.

Průmysl překvapil, stavebnictví zklamalo, bilance dál tragická

Za celé letošní první čtvrtletí obchodní bilance Slovenska skončila ve schodku 972,7 milionu eur [cca 24 mld. Kč]. Ve stejném období loni přitom vykázala přebytek ve výši 1,4 miliardy eur [cca 34,5 mld. Kč].

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here