FED zvedl sazby na 5,25 %, ale i změnil rétoriku

785
urokove_sazby
Šéf FEDu Jerome Powell na tiskové konferenci po jednání FOMC. / Foto: FED

Měnový výbor americké centrální banky [FOMC] včera [3.5.] zvýšil základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu do pásma pět procent až 5,25 procenta. Podle analytiků jde možná o poslední letošní zvýšení.

FED zvýšil základní úrokovou sazbu podesáté za sebou. Úrokové sazby v USA jsou nyní nejvýše od roku 2006. Centrální banka ve svém prohlášení naznačila, že na červnovém zasedání už možná pozastaví další zvyšování úroků. I když na aktuálním dvoudenním jednání o tom bankéři přímo nerozhodli. Inflační cíl si FED stanovil ve výši dvou procent.

„I nadále jsme připraveni na další zvyšování sazeb, pokud to bude potřeba,“ uvedl šéf FEDu Jerome Powell na tiskové konferenci po jednání FOMC.

O dalším vývoji sazeb podle něj bankéři rozhodnou “zasedání od zasedání”. Inflace v USA v březnu klesla na pět procent. Jádrová inflace, která nezahrnuje například volatilní ceny potravin a energií, v USA aktuálně stoupla výše než spotřebitelská. V březnu vzrostla na 5,6 procenta z únorových 5,5 procenta. Powell i proto uvedl, že FED stále považuje inflaci za příliš vysokou. Vysoké cenové tlaky jsou pro centrální banku dále zdrojem obav. Z tohoto důvodu je podle Powella brzy hovořit o tom, že cyklus zvyšování sazeb je u konce.

Změna rétoriky americké centrální banky

Investiční stratég Sam Stovall ze společnosti CFRA Research vidí podobně jako jiní analytici hlavní posun v aktuálním politice FEDu v jediném slovu. Zatímco po minulém zasedání FED “předpokládal”, že další zvýšení úroků bude nezbytné, včera [3.5.] v prohlášení uvedl, že “vyhodnotí”, zda další zvýšení úroků bude nezbytné.

„Nahrazením slovesa ‘očekávat’ slovesem ‘vyhodnotit’ FED v podstatě trhům říká, že má nyní pauzu,” konstatoval Stovall.

Upozornil i na to, že ke zvýšení úrokových sazeb přikročila centrální banka navzdory známkám zpomalování americké ekonomiky a bankovní krizi. Za necelé dva měsíce zkrachovaly tři velké americké banky, naposledy padla tento týden First Republic Bank.

Ekonomika USA v prvním čtvrtletí překvapivě zpomalila

„Při posuzování vhodného nastavení měnové politiky bude výbor nadále sledovat dopady příchozích informací na hospodářský výhled,” uvedl FED v prohlášení.

„Monitorujeme dál vývoj trhu práce, inflace, finanční trhy i mezinárodní vývoj,” dodal.

Úrokové sazby nejspíš FED ponechá beze změn

Podle analytiků společnosti Ebury skončilo jedno z nejagresivnějších období zpřísňování úrokových sazeb v historii Spojených států.

„Aktuální očekávání trhu, která počítají s tím, že sazby v USA do konce roku klesnou až o půl procentního bodu, pokládáme za přehnaná. Naopak se stále kloníme k názoru, že sazby zůstanou na aktuální úrovni po celý letošní rok,” uvedl Tomáš Kudla z Ebury.

Obdobně situaci hodnotí portfolio manažer Amundi US Alec Murray. Ten v nedávném podcastu FinTag.cz uvedl, že jakmile se FED dostane v úrokových sazbách nad pět procent, utlumí jejich další zvyšování.

USA čeká recese, říká portfolio manažer Alec Murray

Podle hlavního analytika XTB Jiřího Tylečka bylo včerejší zvýšení úrokových sazeb v USA možná posledním v letošním roce. Rovněž zdůraznil změnu rétoriky americké centrální banky.

„Místo očekávání dalšího zpřísnění měnové politiky oznámila, že další vývoj určí okolnosti. Vnímáme to jako holubičí zvrat, že teď může přijít pauza ve zvyšování sazeb,“ uvedl s tím, že včerejší zvýšení úrokových sazeb trhy nepřekvapilo, protože s ním počítaly.

–ČTK/RED–

Aktualizace 10.5. 2023: Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v dubnu zpomalil na 4,9 procenta z březnových pěti procent. Míra inflace tím klesla už desátý měsíc za sebou a dostala se nejníže za dva roky. Vyplývá to ze zprávy amerického ministerstva práce. Údaje podpořily očekávání, že FED nyní pozastaví zvyšování úroků.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here