V peer-to-peer povinném ručení si skla nepojistíte

329

Jestliže si někdo u peer-to-peer pojišťovny letos sjedná povinné ručení za 1 600 korun a nehavaruje, tak na konci povinného ručení mu pojišťovna může zpět vyplatí cca 350 korun. Ty si buď nechá, anebo o ně sníží náklady na povinné ručení pro příští rok.

Povinné ručení ovlivňují na trhu nové subjekty, které s sebou přinášejí nové změny. Jsou to zejména peer-to-peer pojišťovny. Ty svou nabídku povinného ručení organizují na principu vrácení části peněz ze zaplaceného pojistného zpět klientovi. Nesmí ale způsobit škodu, respektive pojistnou událost.

Peer-to-peer pojištění má i svůj háček

Částka, kterou klient dostane zpět, je pokaždé jiná. Vypočítává se z rozdílu celkového vybraného pojistného a celkového vyplaceného pojistného peer-to-peer pojišťovnou. Má to však svá omezení. I když cena peer-to-peer povinného ručení vychází při vstupu níže než u běžné ceny povinného ručení, v peer-to-peer pojištění nabízeném na tuzemském trhu nejde například sjednat pojištění skel. To lze pouze u havarijního peer-to-peer pojištění. Nevýhodou může být i kontakt klienta se zástupcem peer-to-peer pojišťovny (stavěné zejména jako on-line produktu) po telefonu.

Přesto – funguje-li – může mít i své výhody. Jestliže si někdo u peer-to-peer pojišťovny letos sjedná povinné ručení za 1 600 korun a nehavaruje, tak mu na konci povinného ručení pojišťovna vyplatí zpět zhruba 350 korun. Ty si buď může nechat, anebo o ně snížit náklady na povinné ručení pro příští rok.

Výši vracené částky neovlivní přitom pouze to, zda klient pojištění havaroval. Svou roli hraje skutečnost, jak loni řídili jeho kolegové pojištění u stejné pojišťovny. Důvod? Čím více pojistných událostí musí peer-to-peer pojišťovna hradit, tím méně jí zůstane peněz na vrácení těm klientům, kteří v uplynulém roce nehavarovali.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here