Státní podnik Lesy ČR je bez koruny a zvažuje úvěr

648
Lesy_CR
Foto: Pixabay.com

Do současné kůrovcové kalamity se promítá i péče o lesy v režii státního podniku Lesy ČR. Podnik spravuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR, a 38,6 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Na rizika v hospodaření v souvislosti s kůrovcovou kalamitou již v minulosti poukázala Česká inspekce životního prostředí, když podniku loni uložila pokutu 3,5 milionu korun. A to za to, že nevynaložil veškeré úsilí, aby zabránil šíření kůrovcové kalamity. To jsou však z hlediska podniku, jehož tržby i zisky se v minulosti pohybovaly v miliardách korun, pouhé „drobné“. A zdaleka nejde jen o zisk.

Aktuální zpráva totiž zní: „V budově ministerstva zemědělství a v sídle státního podniku Lesy ČR v Hradci Králové zasahovali policisté. Razie se podle ministra Miroslava Tomana [za ČSSD] týkala úřadu a Lesů ČR za doby působení bývalého ředitele Daniela Szóráda. Policie ČR bývalého ředitele podezřívá, že Lesům ČR způsobil škodu 2,4 miliardy korun.”

Lesy ČR a kontroly NKÚ

Lidové noviny [patřící do svěřenského fondu Andreje Babiše, v němž jsou zastoupeny i firmy spolupracující s Lesy ČR, pozn. red.] uvedly, že Daniel Szórád nevýhodně ukončil některé z obchodních smluv a také nedostatečně zasáhl proti kůrovcové a větrné kalamitě. Podle dalších zdrojů se vyšetřovatelé zajímají o miliardové dotační programy.

Jinou zprávou pak je, že Nejvyšší kontrolní úřad [NKÚ] prověří, zda státní podnik Lesy ČR [LČR] hospodaří s majetkem státu v souladu s předpisy, účelně a hospodárně. Kontrola začne v květnu a kontrolní závěr by mělo kolegium schvalovat v lednu příštího roku.

[Kontrolu povede nový člen kolegia úřadu Vladimír Koníček, který byl do svého zvolení poslancem KSČM a mnoho let vedl sněmovní kontrolní výbor.]

Klíčový podnik je bez koruny

O tom, že jsou Lesy ČR klíčovým podnikem, svědčí i to, že za posledních šest let z něj mělo být odvedeno do státní pokladny zhruba 37 miliard korun. Podle Jana Příhody z Czech Forest v těchto penězích byly i všechny rezervy, včetně dříve nedotknutelných rezerv na obnovu lesa.

To, že mohlo jít o fatální chybu, ukazuje současná kůrovcová kalamita a kondice podniku. Státnímu podniku jen za první tři čtvrtletí roku 2018 [kvůli propadu cen dřeva] klesl hrubý zisk o 60 % na 1,62 miliardy korun z 4,04 miliardy korun ve stejném období 2017. Lesy ČR již tehdy nevyloučily, že by pro své budoucí financování mohly využít úvěr. Dosud podnik hospodařil bez úvěrů.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here