Záporné úroky Evropské centrální banky jsou problém nejen pro domácnosti v eurozóně, jež v bankách nenacházejí zhodnocení svých úspor, ale i pro samotné banky v eurozóně. Ty nejenže investují do státních dluhopisů se záporným výnosem, ale už i do firemních dluhopisů se záporným výnosem. To ukázal i takzvaný Rollův zázrak, respektive úspěch dluhopisů slovenské Prima banky.  

Někteří to označují jako obchod století. Investoři poskytnou šesté největší slovenské bance Prima bance prostřednictvím jí vydaných dluhopisů 503 milionů eur [cca 13 078 000 000 Kč] a za sedm let vyinkasují jen 500 milionů euro. To znamená o 78 milionů korun méně, než investovali. A ještě budou spokojeni.

„Jedná se o takzvaný záporný výnos, kterému se na Slovensku nově říká Rollův zázrak. Ani ministerstvu financí se ještě nepodařilo emitovat dluhopisy se záporným výnosem, Prima banka je první institucí ve středoevropském regionu, která to dokázala,“ shodují se tamější ekonomové.

Dodejme, že Jan Rollo je generální ředitel Prima banky. Podle informací Fintag.cz je největší část investorů z Německa, Rakouska a Skandinávie. Podle slovenského magazínu Trend je Prima banka vůbec první firmou ze střední a východní Evropy, která dokázala prodat dluhopisy se záporným výnosem.

Co Prima banka nabídla

Banka investorům přitom nabídla emisi dluhopisů krytých jejím portfoliem hypoték. Podle Trendu banka tak získala nejenom finance na refinancování svých vlastních aktiv, ale také si pojistila výnos na hypotečním trhu. Lidově řečeno, zabila tak dvě mouchy jednou ranou. Pro slovenské banky je totiž kvůli současným záporným sazbám Evropské centrální banky stále obtížnější dosáhnout na solidní zisk.

Prima banka nebyla první slovenská banka, která nabídla investorům své dluhopisy. Dluhopisy loni emitovala [ovšem ne se záporným výnosem] také Slovenská sporiteľňa, Všeobecná úverová banka nebo Tatra banka. Ke své škodě to ale udělaly předtím, než došlo na evropském dluhopisovém trhu k propadu kvůli ekonomickému zpomalení ekonomiky. A předtím než ECB přistoupila k dalšímu kvantitativnímu uvolňování a záporným úrokovým sazbám. Pokud by banky nějaký čas počkaly, vydělaly by stejně, jako vydělá Prima banka.

Zajímavé na tom přitom je, že investory do dluhopisů Prima banky byly především finanční instituce. 49 procent emise nakoupily asset managementy investičních fondů, 38 procent banky a zbytek penzijní fondy spolu s dalšími institucionálními investory.

Zájem o dluhopisy [ne]překvapil

Podle týdeníku zájem bank o emisi Prima banky nepřekvapil. Důvod je, že Evropská centrální banka snížila úročení bankovních nadměrných rezerv na –0,5 procenta. To znamená, že než takový úrok, tak je pro banky výhodnější za tyto rezervy nakoupit aktiva. A vzhledem k nízkému úroku ECB pak i dluhopisy se záporným úrokem. Což platilo i pro kryté dluhopisy Prima banky.

Slovenský Trend to přitom komentuje: „I přesto, že kryté dluhopisy Prima banky jsou o něco rizikovější než třeba dluhopisy německé vlády, pro mnoho bank je stále výhodnější investovat do nich i za cenu záporného výnosu. To proto, že záporný výnos na dluhopisech je stále méně záporný, než je garantovaná 0,5% ztráta plynoucí z úročení jejích technických rezerv od ECB, nebo záporný 0,7% výnos, který dostanou u německých vládních dluhopisů,” píše slovenský Trend.

Prima banka navýšila zisk

Prima banku přitom odborníci hodnotí jako nejrychleji rostoucí banku na hypotečním trhu, z něhož si každý rok vezme více než 20% podíl. Svou nabídkou navíc oslovuje spíše bonitní zájemce o hypotéku, to znamená méně rizikové dlužníky. To, že jde v dnešní době nízkých úrokových sazeb o úspěch, dokládá i aktuální zpráva Prima banky.

V časech, kdy jiné banky přistupují k výraznějšímu zavírání svých poboček, Prima banka udržuje svoje silné postavení. To znamená, že má třetí největší síť poboček a bankomatů na Slovensku. A daří se i jejímu hospodaření. K 30. 06. 2019 skončila s čistým ziskem ve výši 9,9 milionů euro, což je v meziročním srovnání 7,7% nárůst,” stojí v její zprávě z počátku letošního července.

Podle slovenského Trendu je jen otázkou času, kdy začnou Prima banku následovat s emisí dluhopisů se záporným výnosem i ostatní slovenské banky a korporace.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here