Zatímco loni se předpokládalo, že výnosy českých státních dluhopisů, ale i těch zahraničních, budou postupně růst z titulu pokračujícího příznivého ekonomického vývoje, stal se pravý opak. Jak na tom budou výnosy státních dluhopisů letos?

Podle analytiků dnes nedává smysl investovat například do německých státních dluhopisů, protože ty nabízejí záporný výnos. Stejně jako třeba do švýcarských státních dluhopisů, protože i ty nabízejí záporný výnos. A už vůbec se nevyplatí investovat třeba do řeckých státních dluhopisů. I výnosy státních dluhopisů zadluženého Řecka totiž v krátkodobé části výnosové křivky nesou záporný výnos. Na otázku, do kterých dluhopisů se vyplatí investovat, analytici odpovídají, že vždy záleží, jakou funkci mají plnit v portfoliu investora.

Výnosy státních dluhopisů

Průměrný výnos u českého desetiletého dluhopisu loni činil 1,6 procenta, tedy o 0,4 % méně než v roce 2018.

„Pro letošní rok očekáváme postupný pokles výnosů na všech splatnostech, jelikož české dluhopisy proti těm evropským stále nabízejí poměrně zajímavé zhodnocení a nejistoty spojené s obchodními válkami a hrozbou neřízeného brexitu se opět přihlásí o slovo,” říká hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Pokles by měl být podle ní zpočátku roku mírný, ale v polovině roku zrychlí. Důvod budou ekonomická data, která naznačí hrozící pokles české inflace. To by mělo následně posílit spekulace ohledně blížícího se snížení úrokových sazeb České národní banky [ČNB].

„České výnosy by tak měly letošní rok zakončit ještě níže, než jsou nyní,” dodala.

„Naše prognóza počítá s tím, že ČNB v letošním roce ponechá úrokové sazby beze změny, zatímco výhled na zahraniční ekonomiku se opětovně zhorší. To by mělo vést ke snížení dluhopisových výnosů,” uvádí ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Ne všichni mají ale tak jednoznačný názor. Například analytik České spořitelny Michal Skořepa: „Do budoucna lze za předpokladu postupného odeznívání hlavních zahraničních rizik očekávat normalizaci pozice a sklonu výnosové křivky českých státních dluhopisů, tedy její posun především na středním a delším horizontu mírně nahoru.”

Podle něj se v posledních měsících obavy z globálního vývoje zmírnily, a od srpna tak lze pozorovat mírný nárůst výnosů. A to jak v tuzemské ekonomice, tak v zahraničí.

„Nyní tak předpokládáme, že výnosy budou pokračovat v mírném růstu,” dodal.

Naopak podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy se výnosy českých dluhopisů letos příliš měnit nebudou. A pokud ano, tak dojde k jejich mírnému poklesu.

„Například desetiletý český vládní dluhopis tak bude vykazovat výnos spíše v rozsahu od 1,2 do 1,7 procenta, tudíž nepřekoná loňská maxima kolem úrovně dvou procent,” uvedl.

Dluhopisy Republika

V nabídce českých státních dluhopisů vynikají v poslední době Dluhopisy Republika. První z nich Ministerstvo financí ČR [MF ČR] emitovalo již na konci roku 2018 při příležitosti sta let od založení Československé republiky. Loni nabídlo další čtyři emise. Výnosy těchto dluhopisů jsou každoročně reinvestovány a připsány na majetkové účty vlastníků ve formě nových dluhopisů. Zajímavý je protiinflační dluhopis, jež kopíruje inflaci, a přidá něco navíc.

Tento dluhopis s dobou splatnosti šest let má pohyblivou úrokovou sazbu. Ta je dána mírou inflace uváděnou Českým statistickým úřadem. To znamená, že dluhopis úročí vložené prostředky ve výši inflace, ale přidá k nim ještě 0,5 % navíc.

Dalším typem těchto dluhopisů je reinvestiční státní dluhopis. Tento typ dluhopisu má fixně stanoveny roční výnosy. Na horizontu šesti let tento výnos činí 2,25 procenta per annum. Dalším typem je Fixní státní dluhopis Republika s dobou splatnosti šest let. Výše výnosu je v každém roce konstantní. A to ve výši 1,25 %.

Dluhopisy lze upsat prostřednictvím elektronického přístupu na stránkách Ministerstva financí ČR. Aniž by bylo pořízení státních dluhopisů zatíženo jakýmkoli poplatkem. Anebo prostřednictvím poboček smluvních partnerů. To jsou Česká spořitelna a Československá obchodní banka. Minimální hodnota je stanovena na tisíc korun, maximální je omezena na pět milionů korun v rámci jedné emise. Dluhopisy podléhají 15% srážkové dani.

 –ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here