Jedno procento nejbohatších světových miliardářů má dvakrát větší majetek než zbytek lidstva dohromady. Těsně před zahájením 50. zasedání Světového ekonomického fóra [WEF] ve švýcarském Davosu to uvedla britská nevládní organizace Oxfam. Podle ní se ekonomická nerovnost vymkla kontrole.

To mimo jiné i proto, že loni bylo 2 153 světových miliardářů bohatších než 4,6 miliardy lidí dohromady. Podle nevládní organizace Oxfam člověk, který by si od časů, kdy se stavěly v Egyptě pyramidy, každý den odložil stranou 10 000 dolarů, měl stále jen pětinu průměrného majetku pětice největších světových boháčů.

„Dvacet dva nejbohatších mužů světa má větší majetek než všechny ženy v Africe dohromady. Naše narušené ekonomiky plní kapsy miliardářů a velkých firem na úkor obyčejných mužů a žen,“ uvedl generální ředitel indické pobočky Oxfam Amitabh Behar.

Výroční statistiky, které Oxfam používá, se opírají o zprávu Global Wealth švýcarské banky Credit Suisse. Amitabh Behar dodal, že není divu, že se lidé začínají ptát, jestli mají miliardáři vůbec existovat. Vyzval proto vlády, aby se to pokusily změnit. Podle organizace totiž nedostatečně zdaňují bohaté a korporace a málo peněz dávají na veřejné služby. Zpráva nevládní organizace si také všímá genderových nerovností. Ženy a dívky se potýkají s nepoměrně větší zátěží ve formě péče o druhé a mají méně příležitostí k výdělku.

Kdo pracuje pro lidi, kdo pije šampaňské

Výše uvedená slova byla příznačně zmíněna před začátkem 50. zasedání Světového ekonomického fóra [21. až 24. 1.]. Zasedání se účastní elita světové politiky, byznysu a nově i aktivisté. Organizátoři letos očekávají téměř tři tisíce účastníků ze 117 zemí.

Na zasedání se opět objeví švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová, která by měla přednést zahajovací příspěvek v panelové diskuzi s názvem „Odvracení klimatické apokalypsy“.

Amerického prezidenta Donalda Trumpa bude doprovázet jeho dcera Ivanka i jeho švagr a poradce Jared Kushner. Zasedání v Davosu se zúčastní rovněž americký ministr financí Steven Mnuchin, ministr obchodu Wilbur Ross a obchodní zmocněnec Robert Lighthizer.

Chybět by neměly ani německá kancléřka Angela Merkelová či nová šéfka Evropské centrální banky [ECB] Christine Lagardeová.

Naopak do Davosu nedorazí britský premiér Boris Johnson. Ten podle médií účast na zasedání zakázal svým ministrům, s výjimkou ministra financí Sajida Javida.

„Naším cílem je pracovat pro lidi, ne pít šampaňské s miliardáři,“ měl podle agentury Bloomberg uvést britský politik.

Chybět bude i český premiér Andrej Babiš, který se na rozdíl od loňska letošního zasedání nezúčastní z časových důvodů.

Žebříček nejbohatších

Když už jsme zmínili agenturu Bloomberg. Právě ta sestavuje stejně jako mnoho jiných mediálních domů žebříčky nejbohatších lidí. Podle ní tak hodnota majetku tří nejbohatších lidí na světě v uplynulých deseti letech vyšplhala na 231 miliard dolarů [5,2 bilionu Kč].

Nejvíce své jmění zvětšil pátý nejbohatší muž planety, šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg. Loni získal dalších šest miliard dolarů. Nejvyšší příčka patří řediteli internetové firmy Amazon Jeffovi Bezosovi, který disponuje částkou 116 miliard dolarů.

Celkový majetek největších dvaceti miliardářů se od roku 2012 zdvojnásobil, a to z 672 miliard na 1,397 bilionu dolarů, uvádí agentura Bloomberg.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here