Téměř polovina amerických firem má v Číně kvůli koronaviru problémy s obnovením výroby. Zhruba 75 % z nich nemá dostatek pracovníků. Problémy s obnovením výroby mají ale i další výrobci v Číně. Mnozí z nich uvažují o přesunutí výroby. Vyplývá to z průzkumu Americké obchodní komory [AmCham] v Šanghaji.

Průzkumu se zúčastnilo 109 společností s výrobními základnami v Šanghaji, Su-čou, Nan-ťingu a v regionu kolem delty řeky Jang-c’-ťiang. Zhruba 48 procent firem uvedlo, že uzavření továren již mělo dopad na jejich globální dodavatelské řetězce. Téměř všichni ostatní očekávají nějaký dopad v následujícím měsíci.

„Omezení cestování a povinné karantény byly v průzkumu označeny za problémy číslo jedna a dvě,“ uvedl prezident AmCham Ker Gibbs.

Právě kvůli těmto bodům trápí většinu továren nedostatek pracovníků, i když jim bylo umožněno obnovit výrobu. To bude mít vážný dopad na globální dodavatelské řetězce. Průzkum dále ukázal, že třetina dotazovaných firem plánuje přesunout své aktivity z Číny, pokud jejich továrny nebudou moci obnovit výrobu. Téměř dvě třetiny podniků očekávají, že poptávka po jejich produktech bude nižší, než je běžné. Problémy mají i výrobci v Japonsku, Koreji, ale i v Evropě. Chybí jim totiž dodávky z čínských produkcí.

Apple v nesnázích

Americká technologická společnost Apple již oznámila, že kvůli dopadům koronaviru nesplní výhled tržeb na druhé finanční čtvrtletí, který si stanovila teprve před třemi týdny. Výroba přístrojů iPhone totiž trpí většími výpadky dodávek, než se očekávalo. Druhé finanční čtvrtletí končí v březnu a firma pro ně stanovila nečekaně široké rozpětí tržeb od 63 miliard do 67 miliard dolarů [1,4 až 1,5 bilionu Kč].

Firma vyrábí iPhony sice mimo ohnisko nákazy nového koronaviru, kterým je provincie Chu-pej, a všechny její továrny v Číně po svátcích znovu otevřely, ale produkce se vrací k normálu jen pozvolna. Odbyt chytrých telefonů v Číně je navíc utlumený, protože kvůli epidemii onemocnění koronavirem tam bylo hodně obchodů dlouho zavřeno. Analytici odhadují, že nový koronavirus může v letošním prvním čtvrtletí snížit poptávku po smartphonech v Číně až o polovinu. Čína je největším trhem chytrých telefonů na světě.

Výrobci v Číně musejí plnit mnohá opatření

Výrobci v Číně musejí pro obnovení provozu požádat dle generálního ředitele regionálního centra CzechTrade v Šanghaji Aleše Červinky místní samosprávu o povolení. Celý proces včetně vydání povolení zabere podle velikosti společnosti zhruba týden. Výrobci v Číně musejí splnit i protivirová opatření. Třeba mít zajištěnou místnost pro člověka, který by měl teplotu. Musejí rozdávat a pravidelně měnit roušky a na každém pracovišti mít dezinfekci.

„Nevím o žádné firmě, která by nechtěla obnovit výrobu nebo ji zastavila,“ uvedl Aleš Červinka.

Podle něj je protivirových opatření ale mnohem více. Když se člověk v Číně dostane do jiného města, musí být 14 dní v karanténě. Dobrá zpráva podle něj je, že čínská vláda nabídla podporu firmám podnikajících v zemi, aby zmírnila dopady epidemie. Firmy, které byly epidemií zasaženy a mají úvěry, mohou žádat o snížení úrokové sazby nebo odložení splátek. Úlevy mohou mít také na nájmu a odvodech sociálního pojištění.

Šance pro české firmy? Když zlevní

Podle Aleše Červinky by se na čínském trhu mohli nyní velice dobře uplatnit i výrobci kvalitních ochranných masek, respirátorů a roušek. Má to však podmínku a tou je konkurenceschopná cena. Podle Červinky české firmy mají příliš vysoké ceny, které pro Čínu nejsou atraktivní.

„Standardní zdravotnický materiál si vyrobí Číňané sami a o mnoho levněji, šanci mají hi-tech technologie a originální technická řešení,“ uvedl.

Po uklidnění situace by ale mohla vzrůst poptávka po kvalitním zboží z nových materiálů, například z nanovláken. České firmy do Číny vyvážejí převážně stroje a dopravní prostředky, dále průmyslové a spotřební zboží, hlavně součásti motorových vozidel, čerpadla, rozvaděče, telefonní přístroje, obvody, hračky, kočárky a pneumatiky. Čína je pro ČR 17. největším exportním trhem a druhým největším dovozcem. Vývoz v loňském roce činil 56,6 miliardy korun, dovoz dosáhl téměř 616 miliard korun.

Chod Číny je paralyzován

Nákaza koronavirem se nejen promítá do výroby, cestovního ruchu a obchodu na finančních trzích, ale i posouvá plánované akce. Čína například posunula na neurčito největší tamější mezinárodní autosalon, který byl původně plánován na 21. až 30. dubna, a střídavě se pořádá v Pekingu a Šanghaji. To je problém pro automobilky, protože ti se snaží zvrátit zpomalování čínského trhu. Odložena byla i Velká cena Číny formule 1 v Šanghaji, hlavní umělecký festival v Hongkongu a kvůli koronaviru se nebude pořádat ani největší veletrh mobilních technologií Mobile World Congress [MWC] v Barceloně.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here