Obce loni hospodařily s přebytkem 25,5 miliardy korun. Kraje hospodařily s přebytkem 5,8 miliardy korun. Celkově tak hospodaření územních rozpočtů a dobrovolných svazků obcí loni skončilo v přebytku 31,7 miliardy korun.  Informovalo o tom Ministerstvo financí ČR [MF ČR].

Celkové příjmy územních rozpočtů loni vzrostly o 61,5 miliardy korun na 594,1 miliardy korun. Na růstu se podílely vyšší daňové příjmy. Ty stouply o 25 miliard na 320,2 miliardy korun.

„Finance obcí a krajů jsou ve skvělé kondici. Jejich hospodaření skončilo již osmým rokem po sobě v přebytku. Za rok 2019 to bylo téměř 32 miliard, což je historicky druhý nejlepší výsledek,“ uvedla vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová [za ANO].

Dodala, že celkové příjmy samospráv dlouhodobě rostou. Na čemž mají dle jejích slov největší zásluhu daňové příjmy. Předloni obce vykázaly přebytek 8,3 miliardy korun a kraje 82 milionů korun.

Obce a kraje: Výdaje a příjmy

Celkové výdaje územních rozpočtů loni stouply o 38,6 miliardy na 562,4 miliardy korun. Z toho běžné výdaje vzrostly o 38,4 miliardy na 438,5 miliardy korun. Kapitálové výdaje zůstaly zhruba na úrovni předchozího roku, když meziročně stouply o 0,2 miliardy na 123,9 miliardy korun. Podle Aleny Schillerové právě kapitálové výdaje jsou méně příznivou zprávou.

„Loni sice kraje a obce proinvestovaly dohromady téměř 124 miliard korun, stále to ale bylo o 30 procent méně, než kolik si naplánovaly,“ uvedla.

To potvrzuje i statistika. Z finančních výkazů vyplývá, že zastupitelstva krajů a obcí a dobrovolné svazky obcí stanovily ve svých rozpočtech kapitálové výdaje v souhrnném objemu 180,4 miliardy korun.

Pokles veřejných investic

Na druhou stranu ani vládní investice nejsou dlouhodobě žádnou hitparádou. Celkový objem veřejných investic zůstává dlouhodobě na úrovni roku 2009. A klesal i loni. Což potvrzuje i průzkum společnosti CEEC Research. Podle něj veřejní investoři v Česku loni zadali 32 241 zakázek za 400,8 miliardy korun. Jejich hodnota tak meziročně klesla o 20,5 procenta, i když se jejich počet zvýšil o 2,6 procenta.

„Hodnota zakázek sice poklesla, ale je to dáno tím, že bylo zadáno i vypisováno méně zakázek nad miliardu korun. Pokud bychom modelově posuzovali pouze zakázky s hodnotou pod miliardu, dostaneme meziroční růst hodnoty zadaných zakázek o dvě procenta,“ uvedl ředitel CEEC Research Michal Vacek.

Tak jako tak objem nově vypsaných veřejných zakázek se podle šetření snížil o čtvrtinu. Největší zakázku za deset miliard korun vypsaly loni v říjnu Lesy České republiky na těžbu dřeva od roku 2020. Na druhém místě byla zakázka za 6,8 miliardy korun, kterou vypsal v únoru Pardubický kraj na zajištění dopravní obslužnosti regionu.

Obce a kraje a jejich hospodaření

Příjmy obcí a krajů jsou tvořeny penězi ze sdílených daní, mezi ně patří například daň z přidané hodnoty, daně z nemovitostí nebo daně z příjmu. Obce a kraje dále dostávají peníze ze státního rozpočtu třeba na činnosti související s rozšířenou působností obcí nebo kraje na financování sociálních služeb. Jejich hospodaření se zároveň promítá i do výše státního dluhu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here