Poslanci zrušili daň z nabytí nemovitosti, nechali odpočty úroků

306
odpocty

Sněmovna schválila dnes [8.7.] zrušení daně z nabytí nemovitosti s důležitým pozměňovacím návrhem. Ten zachovává odpočty zaplacených úroků z úvěrů na bydlení od základu daně. Vládní návrh chtěl tuto možnost od roku 2022 zrušit. Schválenou podobu zákona ale musí ještě projednat Senát a prezident.

Pro zrušení daně z nabytí nemovitosti hlasovalo všech 187 přítomných poslanců. Nikdo nebyl proti schválení návrhu. Překvapením však bylo nečekané schválení pozměňovacího návrhu Vojtěcha Munzara [ODS].

Daň z nabytí nemovitosti kupující už řešit nemusejí

Ten požádal o zachování možnosti odpočtu zaplacených úroků z úvěru na bydlení. Jeho návrh prošel nejtěsnější většinou hlasů. Pro jeho návrh hlasovali i dva sociální demokraté Václav Votava a Roman Sklenák a část poslanců KSČM. Nutno zmínit, že maximální výše odpočtu se mění z 300 tisíc korun na 150 tisíc korun.

„Komunisté měli volné hlasování. Neměla jsem signály, že by podpořili opoziční návrh z pera občanských demokratů, nicméně je to politická realita, se kterou musím žít,“ okomentovala výsledky vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová [za ANO].

Ta uvedla, že bude chtít v koalici o podpoře pozměňovacího návrhu dvěma zmíněnými poslanci ČSSD hovořit.

Odpočty hypoúroků: Jak vypadala debata ve Sněmovně

Vládní návrh zrušit od roku 2022 odpočty úroků od základu daně se stal terčem kritiky nejen opozičních poslanců, kteří jinak záměr na zrušení daně podporovali. Za zachování odpočtů se přimlouval i poslanec vládní ČSSD a bývalý předseda rozpočtového výboru Václav Votava. Argumentoval tím, že jde o výraznou úsporu pro lidi, která může představovat i statisíce korun. Jeho návrh na zachování odpočtů ale Sněmovna nepřijala.

„Je to ve stylu něco za něco,“ řekl Vojtěch Munzar, podle kterého jde o rušení jediné podpory vlastnického bydlení, kterou střední třída má.

Věra Kovářová ze STAN poukazovala na to, že banky už při rozhodování o poskytnutí hypotéky počítají s tím, že si klient bude úroky odečítat, a změna proto může ovlivnit jejich rozhodování. Zachování odpočtů podpořil i předseda klubu SPD Radim Fiala.

Ministryně Schillerová naopak argumentuje tím, že kupující ušetří peníze hned a můžou je použít na něco jiného.

„Dobře vím, že peníze dnes jsou důležitější než peníze zítra. V těžké době to platí dvojnásob,“ vysvětlila.

Zrušení odpočtů je podle ní navíc rušením daňové výjimky, která navíc zvýhodňuje pouze kupující bez úvěru na bydlení.

ODS, TOP 09, STAN i KDU-ČSL dnešní změnu vítají

Předseda ODS Petr Fiala novinářům řekl, že zachování odpočtů je otázkou zdravého rozumu. „Proč zdražovat lidem bydlení, proč jim bránit v bydlení, proč komplikovat život těm, kteří si na bydlení musí vzít hypotéku? Zpravidla jsou to lidé s nižšími příjmy,” uvedl.

Podle šéfa STAN Víta Rakušana by s touto podobou zákona mohli být spokojeni i senátoři nejpočetnějšího klubu Starostů.

„Takhle vypadá podpora dostupného bydlení!” uvedla na svém twitterovém účtu KDU-ČSL k výsledku hlasování.

Na svůj komentář k dani nenechala dlouho čekat ani TOP 09. „Po mnoha letech a našich návrzích Sněmovna konečně schválila zrušení nemorální daně z nabytí nemovitosti, a to při zachování odpočtů úroků z hypotéky! Jejich zrušením chtěla ministryně Schillerová vytáhnout občanům peníze z druhé kapsy, což jí Sněmovna zatrhla,“ reagovala na sociální síti.

Zrušení daně přivítala i SPD. Podle předsedy jejího klubu Radima Fialy to umožní mladým rodinám přístup k nemovitostem, protože nebudou mít tak velké náklady. Zachování odpočtů úroků do výše 150 tisíc korun pokládá za malé vítězství.

Daň z nabytí nemovitosti skončila dříve, než se počítalo

Dnešní návrh ponechat odpočty hypoúroků od základu daně jde proti plánům ministryně financí. Ta v loni v rozhovoru pro FinTag.cz uvedla, že zrušení daně z nabytí nemovitosti musí být zasazeno do celkové reformy majetkových daní, anebo spojit s dalšími reformami. Zároveň tehdy ale i uvedla, že její vláda zrušení daně z nabytí nemovitosti určitě neplánuje.

„Nemáme to ani v programovém prohlášení. Pokud by se o tom uvažovalo, tak by to bylo téma pro příští vládu,“ uvedla.

Daň z nabytí nemovitosti je určitě téma, říká Alena Schillerová

Koncem března, kdy vrcholila krize covid-19, nečekaně přišla s návrhem na zrušení daně z nabytí nemovitosti, ovšem také se zrušením odpočtů úroků z hypotéky od roku 2022.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here