Ministerstvo financí ČR [MF ČR] prosazuje zrušení daně z nabytí nemovitosti [daň z nabytí nemovitých věcí], která je v současnosti čtyři procenta z celkové kupní ceny. Avšak výměnou za to, že lidé si nebudou moci odečíst z daní zaplacené úroky u nově uzavřených hypoték. Nabízí se otázka, kdo na té změně vydělá.

„Zrušení této daně by znamenalo výpadek státního rozpočtu třináct miliard korun. To znamená, že by se musel ten výpadek někde sanovat,“ uvedla v rozhovoru na téma zrušení daně z nabytí nemovitosti Alena Schillerová ještě před několika málo měsíci pro FinTag.cz.

Zároveň dodala: „Tato vláda to určitě neplánuje. Nemáme to ani v programovém prohlášení. Pokud by se o tom uvažovalo, tak by to bylo téma pro příští vládu.“

Daň z nabytí nemovitosti je určitě téma, říká Alena Schillerová

Dnes Alena Schillerová mluví výrazně jinak, jakkoli i v rozhovoru pro FinTag.cz řekla, že by se zrušení daně z nemovitosti apriori nebránila. Podle ní nynější návrh zrušit daň z nabytí nemovitosti podpoří trh s nemovitostmi. A z dlouhodobého hlediska i zlepšení dostupnosti bydlení ve vlastním pro mladé lidi. To proto, že jim v okamžiku po nákupu domu či bytu zbyde více hotovosti.

Zrušit daň z nabytí nemovitosti nebude zadarmo

MF ČR se zrušením nabývací daně navrhne pro všechny nově uzavřené hypotéky zrušit i daňové uplatnění odpočtů úroků z nich. Podle ministryně Aleny Schillerové kupujícím ale i tak zbyde více peněz než nyní, kdy se daň platí. A navíc je budou mít hned, ne až za dvacet či třicet let po splacení hypotéky.

„Dobře vím, že peníze dnes jsou důležitější než peníze zítra. V těžké době to platí dvojnásob,” vysvětlila „pro všechny“.

Na druhou stranu odborníci upozorňují, že již dnes existuje mnoho výjimek z placení daně z nabytí nemovitosti. Například se daň neplatí při prvním úplatném nabytí vlastnického práva k bytu v bytovém domě, tedy při nákupu od developera. A dále jsou nově od daně osvobozeny byty v rodinných domech či novostavby [prvonákup].

A nejen to. Z hlediska státního rozpočtu odpočet úroků z hypoték, zvýhodnění hypoték pro dlužníky, představuje podle některých z ekonomů jednu z nejvýznamnějších, nejvyšších odčitatelných položek, prostřednictvím kterých si daňoví poplatníci [dlužníci s hypotékou] snižují svůj daňový základ. Pokud by tato možnost byla zrušena spolu se zrušením daně z nabytí nemovitosti, stát významně ušetří na přeplatcích na dani. Dodejme, že za situace, kdy státní rozpočet míří k rekordním deficitům.

Stát tratí cca 8,6 mld. Kč

Podle vyjádření MF ČR pro FinTag.cz ale snaha o zrušení daně z nabytí nemovitosti spolu s možností odečtení úroků z daní u nových hypoték není motivována snahou vybrat více peněz, než stát vybíral doposud.

„Roční fiskální přínos daně z nabytí nemovitých věcí je 13,6 miliardy korun,“ říká Tomáš Weiss z Odboru vnějších vztahů a komunikace MF ČR.

Podle něj přitom stát na daních ročně nevybere kvůli možnosti odpočtu úroků z daní cca pět miliard korun.

„Negativní dopad uplatňování odpočtů z titulu zaplacených úroků z úvěrů na financování bytových potřeb je odhadován ve výši cca pět miliardy korun na úrovni veřejných rozpočtů,“ uvedl Tomáš Weiss.

Dále upozorňuje na to, že vzhledem k navrhovanému zrušení možnosti odpočtu pouze pro úroky z nových smluv bude pozitivní dopad tohoto opatření nabíhat postupně nelineárně [v částkách nižších stovek mil. Kč ročně]. A to až do ukončení odpočtu úroků z dosud neukončených smluv.

„Dopad opatření v prvních letech účinnosti na inkaso daně z příjmů fyzických osob na úrovni veřejných rozpočtů se v roce 2022 odhaduje na 0,4 miliardy korun. V roce 2023 na 0,8 miliardy korun a v roce 2024 na 1,2 miliardy korun,“ říká pro FinTag.cz.

Návrh zákona nebude retroaktivní

Podle MF ČR návrh opatření bude mít zpětnou účinnost ke dni schválení vládou. Do té doby platí, že kdo nabývací daň zaplatí, může si po celou dobu splácení hypotéky daňově uplatňovat odpočty úroků z ní.

„Ostatní, kdo již nabývací daň zaplatili, necháme odpočty uplatňovat dál. Nikdo tedy nepřijde zkrátka,” vysvětluje Alena Schillerová.

Každý, kdo zaplatil v minulosti 4% daň z nabytí nemovitosti, nebo si pořídil nemovitost osvobozenou od této daně [např. novostavby], si bude podle návrhu MF ČR moci odpočty hypotéky i nadále daňově uplatňovat ve svém přiznání k dani z příjmu. Nic se pro něj nemění. Refinancování hypotéky bude rovněž v zákoně ošetřeno tak, aby nebylo posuzováno jako nový úvěr.

Podle Aleny Schillerová má návrh i další výhody: „Se samotnou daní zrušíme i povinnost podávat formuláře k dani z nabytí. S odpadnutím protivného papírování snížíme počty úředníků. Jde o pragmatické řešení, na kterém vydělá každý.”

Reakce na návrh jsou nejednoznačné

Opozice s návrhem na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí souhlasí. Její zástupci ale upozornili, že zavedení podobných opatření chtěli po vládě již v předchozích týdnech. Rovněž zrušení daně z nabytí nemovitosti prosazuje opozice dlouhodobě. Názor na opatření se pak liší podle toho, kdo jej vyslovuje. Odborníci z realitního trhu návrh vítají s tím, že je dobrý a oživí obchod s nemovitostmi. Další tvrdí, že je nesystémový. Mnozí z nich upozorňují na to, že vláda by naopak měla tuto daň zachovat a zejména ji zvýšit u pořizování nemovitostí na spekulaci. A pokud by vláda měla někde ubírat na daňovém zatížení, tak zejména u daňového zatížení práce. Což platí i pro nepřímé daně, jako jsou například odvody na sociální pojištění, které u nás patří mezi ty nejvyšší v Evropě.

Daniel Tácha

2 KOMENTÁŘE

  1. Když už napíšete článek, je dobré si zjistit vše a domyslet podrobnosti a souvislosti.
    Při prodeji nemovitosti je totiž třeba počítat i s daní z příjmu právnických a fyzických osob.

    Rádoby realitní odborníci…
    “Další tvrdí, že je nesystémový. Mnozí z nich upozorňují na to, že vláda by naopak měla tuto daň zachovat a zejména ji zvýšit u pořizování nemovitostí na spekulaci.”

    Přeci ten kdo pořizuje nemovitost na spekulaci má platit daň z příjmu… u právnických osob 19% daň platí již teď. A u fyzických osob se platí také 15%. FO jsou od daně osvobozeny po 5 letech od nabytí nemovitosti, ale se zrušením daně z nabytí se počítá s prodloužením této lhůty na 15 let.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here