Administrativa Donalda Trumpa oznámila dodatečné 25% cla na zboží z Francie v objemu 1,3 miliardy dolarů [cca 30 mld. Kč] jako odvetu za francouzskou digitální daň. Evropská Komise [EK] vyzvala USA, aby se vrátily k rozhovorům o digitální dani na půdě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj [OECD].

Ohlášená cla se týkají například francouzské kosmetiky a kabelek. Zavedení 25% cla na francouzské zboží USA odložily o 180 dnů. Důvod je, aby poskytly Francii čas na zrušení či úpravu digitální daně. Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer uvedl, že francouzská digitální daň se nespravedlivě soustředí na americké IT podniky. USA na počátku minulého měsíce zahájily prověřování daně z digitálních služeb. Tu kromě Francie plánuje zavést nebo již zavedlo mnoho zemí. Což platí i pro Českou republiku.

„Víte, že vláda byla informována, že proti ní Spojené státy spouští vyšetřování. Zda Česká republika nepostupuje diskriminačně proti americkým firmám,“ uvedla v rozhovoru pro FinTag.cz náměstkyně pro řízení sekce EU a zahraničního obchodu Ministerstva průmyslu a obchodu [MPO] Martina Tauberová.

PODCAST: Hodně si slibuji od německého předsednictví

Francie vs. USA

Francouzský parlament schválil tříprocentní digitální daň loni v červenci. Letos v lednu se Francie dohodla s USA na příměří. To stanovilo, že Paříž odloží výběr digitální daně na konec roku. Washington na oplátku prozatím nezavede odvetná cla.

Evropská komise tento týden znovu vyzvala USA, aby se vrátily k rozhovorům o digitální dani na půdě OECD. Mluvčí evropské delegace ve Washingtonu uvedl, že je ale i připravena přijít s novým návrhem na úrovni samotné EU. Pokud rozhovory na půdě OECD ztroskotají.

USA minulý měsíc oznámily, že se rozhodly jednání o dani z digitálních služeb s představiteli EU opustit. To proto, že se při rozhovorech nepodařilo dosáhnout žádného pokroku. Digitální daň má umožnit, aby jednotlivé země vybraly více daní z místních digitálních aktivit velkých technologických společností. Jako jsou Google či Facebook.

ČR ubrala ze sedmi procent

V ČR se minulý měsíc koalice dohodla na pětiprocentní místo původně plánované sedmiprocentní sazby digitální daně. Úpravu navrhovala ministryně financí Alena Schillerová [za ANO]. To proto, aby jí původně navržená výše daně nebyla nejvyšší ze zemí, které chtějí daň zavést, nebo ji už zavedly.

Ministerstvo financí ČR vytáhlo proti globálním gigantům

Navrhovaná daň se má vztahovat na internetové firmy v ČR s globálním obratem nad 750 milionů eur [asi 19 miliard korun]. Ty musejí mít v ČR roční obrat za uskutečněné zdanitelné služby minimálně 100 milionů korun. Týkat by se měla předních světových společností jako Google, Facebook, Amazon či Apple.

Koalice také plánuje posunout účinnost předpisu na začátek příštího roku. Ministerstvo financí ČR [MF ČR] minulý měsíc znovu zopakovalo, že pokud se podaří najít řešení na úrovni OECD, je Česko připraveno daň na národní úrovni zrušit.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here