Boeing dodal v prvním letošním pololetí zákazníkům pouhých 70 letadel. To je o 71 procent méně než v prvním pololetí loni [239 letadel]. Důvod byl kolaps letecké přepravy kvůli krizi covid-19 a následná storna a odklady objednávek zákazníků. Citelný propad prodejů hlásí i evropský Airbus.

Dodávky jsou pro výrobce letadel důležité, protože letecké společnosti zaplatí většinu z kupní ceny letadla ve chvíli, kdy ho skutečně obdrží. Boeing má nyní nevyřízené objednávky na 4 552 letadel a Airbus na 7 584 letadel. Boeing musel v minulých týdnech navíc zastavit provoz v závodech v amerických státech Washington a Jižní Karolína, kde byli zaměstnanci pozitivně testováni na koronavirus.

Boeing pak upřesnil, že v červnu předal deset letadel, v květnu čtyři a v dubnu šest. Červnový údaj zahrnuje také jeden tankovací letoun, dva nákladní a dva námořní hlídkové letouny. V červnu firma získala jednu objednávku na nákladní letadlo 767. Celkem tak od začátku roku získal Boeing objednávky na 59 letadel.

Za první pololetí jeho zákazníci zrušili objednávky na 382 letadel, většina z nich byla na modely 737 Max. Ty musela firma kvůli vážným nehodám vyřadit z provozu a nyní se snaží získat od úřadů povolení k opětovnému zahájení jejich letů.

Boeing masivně propouští již nyní

Boeing ve Spojených státech propustil na 6 770 lidí. Další propouštění v řádu tisíců bude následovat. Celkem chce americký výrobce letecké techniky zrušit deset procent pracovních míst, což se dotkne 16 000 zaměstnanců. Firma zaměstnává cca 160 tisíc pracovníků.

„Úroveň přepravy se nevrátí ke 100 procentům. Nebude to ani 25 procent. Možná koncem roku se přiblížíme 50 procentům. Tomu se letecké společnosti budou muset přizpůsobit,” uvedl generální ředitel Boeingu Dave Calhoun v televizi NBC.

Boeing propouštění oznámil již v prvním čtvrtletí, kdy vykázal ztrátu 641 milionů dolarů [15,8 mld. Kč]. Situaci neprospělo ani to, že se ocitl ve ztrátě již v loňském roce a to poprvé za 22 let. V součtu prodělal 636 milionů dolarů, zatímco o rok dříve vykázal zisk 10,5 miliardy dolarů.

Významné problémy má i evropský Airbus

Evropský výrobce letadel Airbus oznámil, že jeho dodávky klesly v prvním pololetí o 49 procent na 196 letadel. Což je nejníže za posledních 16 let. Airbus získal za pololetí objednávky na 365 letadel. Po očištění o zrušené objednávky má zakázky na 298 letadel.

„Od vývoje v aerolinkách se nemůžeme oddělit,” řekl německému deníku Die Welt šéf společnosti Guillaume Faury.

Evropský Airbus snižuje produkci. Dopady to má i na české firmy

Firma již oznámila, že v příštích dvou letech sníží produkci a dodávky o 40 procent oproti původnímu plánu a propustí tisíce lidí. Snížení produkce Airbusu, ale i Boeingu přitom již přímo dolehlo na firmy v Česku.

Propad Airbusu a Boeingu nutí k propouštění i české firmy

Airbus přitom ještě v dubnu a v květnu plnil plán z 80 procent. Přesto v dubnu dodal místo plánovaných 75 jen 14 letadel. Mnohé z již vyrobených strojů jsou prozatím zaparkované, protože aerolinky je kvůli krizi na trhu s létáním neodebírají. Guillaume Faury očekává, že srovnat výrobu a dodávky se nepodaří dříve než na konci roku 2021.

Kolik pracovních míst bude muset firma, která zaměstnává 135 000 lidí, zrušit, chce Faury oznámit až po rozhovorech se zaměstnanci do konce července. Podle listu Der Spiegel se spekuluje až o 15 000 pracovních místech v divizi civilního létání, kde pracuje 90 000 lidí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here