Nezaměstnanost v červenci vzrostla na 3,8 procenta. Ke konci letošního července evidoval Úřad práce ČR [ÚP ČR] celkem 279 673 uchazečů o zaměstnání. To je o 10 036 osob více než v červnu a o 74 553 osob více než před rokem. Jde o nejvyšší hodnotu od února 2018, kdy bylo bez práce celkem 280 899 lidí.

Podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 3,8 procenta [v červnu 2020 – 3,7 %, v červenci 2019 – 2,7 %]. Z celkového počtu nezaměstnaných bylo v červenci 261 685 dosažitelných uchazečů. Zaměstnavatelé v červenci přitom poptávali prostřednictvím ÚP ČR 334 283 volných pracovních míst, z toho 11 671 v rámci dohod mimo pracovní poměr, tj. na DPP nebo DPČ. Pouze 75 944 evidovaných volných míst bylo tzv. „bez příznaku” pro cizince. U dalších 258 339 pozic, tedy u 77 procent, pak zaměstnavatelé uvedli, že by na ně chtěli přijmout i pracovníky ze zahraničí. V mezinárodním srovnání měla ČR podle posledních dostupných dat EUROSTATU [za červen 2020] nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU.

„Růst nezaměstnanosti v české ekonomice zůstává mírný, navzdory jasnému propadu ekonomické aktivity. Ten minulý týden potvrdila data o HDP za letošní druhé čtvrtletí,“ komentuje výsledky hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Zázrak se nekoná. HDP ČR, ale i dalších států prudce klesl

Podle něj aktuální meziměsíční nárůst nezaměstnanosti o 0,1 procenta a meziroční o 1,1 procenta neodpovídá hloubce propadu aktivity v tuzemské ekonomice.

„Údaje o vývoji nezaměstnanosti za letošní červenec lze v tomto kontextu považovat za příznivou zprávu,“ dodává s tím, že zároveň je ale patrné rychlé snižování převisu počtu volných pracovních míst nad počtem žadatelů o zaměstnání. Což lze předpokládat i v dalších čtvrtletích.

Míra nezaměstnanosti v červenci

Podle ÚP ČR trh práce aktuálně ovlivňují sezónní činnosti. Jedná se hlavně o oblasti stavebnictví, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, rybářství nebo třeba živočišná a potravinářská výroba a částečně už i pohostinství a služby. Dochází tak k obnově ekonomických aktivit v gastronomii, ale též v hotelnictví, ve službách, v dopravě aj.

„Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí kromě aktuální situace kolem koronaviru i každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence a nižší aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců kvůli celopodnikovým dovoleným. Pozitivně se pak projevily příznivé účinky cíleného programu Antivirus,“ shrnuje ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jan Karmazín.

Zaměstnavatelé v ČR mají stále zájem o sezónní pracovníky a pracovníky na dělnických pozicích. Prostřednictvím Úřadu práce ČR nabízejí nadále vysoký počet volných pracovních míst. Ta se ÚP ČR snaží v maximální možné míře spárovat s vhodnými uchazeči o zaměstnání. Je jich ale nedostatek.

Ke konci července se do evidence ÚP ČR nově přihlásilo téměř 43,9 tisíce uchazečů o zaměstnání. Zároveň z ní odešlo bezmála 33,9 tisíce lidí. Nejvíce nově příchozích hlásí Moravskoslezský kraj [5 761] a Praha [5 216]. Nejméně nových uchazečů evidoval ÚP ČR v předchozím měsíci v Karlovarském kraji [1 596] a z hlediska okresů v Jeseníku [160]. O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají lidé, kteří pracovali napříč všemi obory a často na pracovní poměry po dobu určitou.

Libé bez práce podle krajů

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v červenci 66 okresů. Největší pak Olomouc [+8 %], Praha [+7,9 %], Praha-západ [+7,3 %], České Budějovice [+7,1 %], Hradec Králové a Mladá Boleslav [shodně +6,8 %], a Most [+6,5 %].

Nezaměstnanost naopak klesla v 11 regionech. Nejvíce pak v okrese Jeseník [o 4,3 %], Český Krumlov [-3,7 %], Písek [-3,6 %], Znojmo [-3,5 %], Jindřichův Hradec [-3 %], Břeclav [-2,6 %] a Jičín [-2 %].

Podíl nezaměstnaných osob na počtu obyvatel v krajích ČR k 31.7. 2020

[Zdroj: ÚP ČR]

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou [1,8 %], Praha – východ [2 %], Jindřichův Hradec [2,1 %], Pelhřimov [2,2 %], Benešov [2,3 %] a Prachatice [2,4 %].

Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší, než republikový průměr hlásí 27 regionů. Nejvyšší byl v okresech Karviná [8,3 %], Ostrava-město a Most [oba 6,8 %], Chomutov [6,6 %], Bruntál [6 %], Sokolov [5,9 %], Louny [5,6 %] a Ústí nad Labem [5,5 %]. Podíl nezaměstnaných žen vzrostl na čtyři procenta a mužů na 3,7 procenta.

Lidé bez práce mají šanci v těchto oborech

Současná situace vyvolala větší poptávku po určitých profesích, mimo jiné v logistice, obchodě, zájem je o kvalifikované řemeslníky, analytiky, vývojáře softwaru, pracovníky call center, skladníky, řidiče, zaměstnance do výroby, pomalu už také o kuchaře, číšníky či prodavače. V případě některých povolání je tedy dost vysoká šance, že propuštění zaměstnanci nastoupí rovnou k novému zaměstnavateli, aniž by se museli evidovat na ÚP ČR jako uchazeči o zaměstnání.

V evidenci byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk uchazečů o zaměstnání činil v červenci 42,3 roku. Průměrná délka nezaměstnanosti činila 411 dnů.

Zaměstnavatelé tak řeší především zástupy za dovolené. V rámci všech krátkodobých pracovních poměrů [včetně letních brigád] nabízeli zaměstnavatelé v červenci celkem 23 680 pozic, mimo jiné pro pomocníky v oblasti těžby a ve stavebnictví, v zemědělství, lesnictví, rybářství nebo třeba pro uklízeče.

Pokud jde o letní brigády – zaměstnavatelé většinou hledají brigádníky prostřednictvím internetové inzerce, sociálních sítí či vlastních zaměstnanců, proto se jejich nabídka objevuje v evidenci ÚP ČR v menší míře. V návaznosti na předchozí období je letos počet takto nabízených pozic ještě nižší. Jedná se například o místa pro prodavače rychlého občerstvení a zmrzliny, kuchaře a obsluhu v restauracích a čerpacích stanic, pracovníky call center, sběrače ovoce, plavčíky, pracovníky v zahradnictvích, noční recepční apod.

Nezaměstnanost 5 procent a více za celý rok

Za celý rok 2019 činila průměrná míra nezaměstnanosti 2,8 procenta, letos by se průměrná míra nezaměstnanosti měla vyšplhat až ke 4 procentům.

Někteří odborníci jsou přesvědčeni, že může být i vyšší. Stabilizaci se očekává až v příštím roce. Míra nezaměstnanosti nad úrovní pěti procent byla v české ekonomice zcela běžná v roce 2016 a ještě i počátkem roku 2017.

Míra nezaměstnanosti v EU dle červnových dat Eurostatu ukazuje, že se Česká republika stále drží dlouhodobě pod průměrem EU. V uvedeném měsíci měla nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU [sezónně neočištěná míra nezaměstnanosti ČR – 2,6 %, v EU27 7 %, sezónně očištěná míra nezaměstnanosti ČR 2,6 % a v EU27 7,1 %]. Více zde.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here