„Ministerstvo financí v aukci [30. 9.] získalo za státní dluhopisy 5,1 miliardy korun. Investoři poptávali až 12,5 miliardy,“ píše ve svém komentáři o zájmu investorů o české státní dluhopisy ekonom Komerční banky [KB] František Táborský.

Již tradičně byl vyšší zájem o kratší dluhopis se splatností devět let s průměrným výnosem 0,76 procenta. Zájem ale byl i o dluhopis se splatností dvacet let, který nabídl zajímavější výnos 1,28 procenta.

Aktuálně zveřejněná statistika státních dluhopisů ukázala za srpen další pokles zahraničních držitelů na 35,1 procenta z červencových 35,7 procenta a z letošního lednového vrcholu 41,6 procenta. V nominálním vyjádření naopak doposud objem držený zahraničními investory od začátku roku rostl. Teprve až v srpnu jsme zaznamenali první pokles na současných 688 miliard korun.

Meziročně však zůstává tento objem výrazně vyšší díky překotné emisi státních dluhopisů v průběhu května a června. Tedy v době, kdy byl navýšen plánovaný deficit státního rozpočtu. I přes rekordní poptávku ze zahraničí však větší část nově emitovaných dluhopisů směřovala k domácím subjektů v čele s bankami.

Poslední aukce napovídají, že zájem investorů postupně klesá, stále ale zůstává vysoký. Svou roli hraje nedávný opětovný pokles výnosů státních dluhopisů na trhu i jejich zdražení vůči úrokovým swapům.

Do konce roku očekáváme, že po vzoru letních měsíců bude nadále nabídka státních dluhopisů velmi omezená. To v současnosti vnímají i finanční trhy ve vysokých cenách dluhopisů. Se začátkem diskuzí o návrhu státního rozpočtu pro příští rok předpokládáme, že investoři začnou brát v potaz nabídku státních dluhopisů pro příští rok. Ta podle nás bude obdobná jako letos. Nižší deficit státního rozpočtu totiž vykompenzuje bohatší kalendář splatných státních dluhopisů. Což by podle nás mělo vést ke zlevňování dluhopisů a nárůstu jejich výnosů v závěru tohoto roku.

František Táborský, ekonom KB

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here