Britská společnost Cineworld kvůli dopadům šíření nového koronaviru dočasně uzavře všechna svá kina ve Spojených státech a Británii. Firma uvedla, že opatření se dotkne 45 000 zaměstnanců.

Firma od čtvrtka uzavře na 536 kin Regal v USA a 127 kin Cineworld a Picturehouse v Británii. Celkem druhý nejsilnější multiplexový řetězec provozuje 9,5 tisíce pláten v 787 kinech v deseti zemích, včetně Česka [13 kin] a Slovenska [3 kina].

„Nebylo to lehké rozhodnutí. Udělali jsme vše, co bylo v našich silách, abychom udrželi bezpečné provozování kin na všech našich trzích. […] Jsme obzvláště hrdí na tvrdou práci našich zaměstnanců. Cineworld bude dál pozorně sledovat situaci a bude v patřičnou dobu informovat o budoucích plánech na obnovení aktivit na těchto trzích,” uvedl ve zprávě Cineworld její generální ředitel Mooky Greidinger.

Akcie podniku krátce po zahájení obchodování na londýnské burze ztrácely více než polovinu své hodnoty, než ztráty zmírnily asi na 35 procent.

Cineworld byl ještě loni v zisku

Cineworld bojuje o přežití kvůli negativním dopadům, které má koronavirová krize na filmový průmysl. Společnost je druhým největším provozovatelem kin na světě a prostřednictvím své divize Cinema City působí i v České republice.

Na plán firmy uzavřít kina v USA a Británii už o víkendu poukazovaly zdroje agentury Reuters. Společnost v neděli potvrdila, že o tomto kroku uvažuje. Podle nedělníku The Sunday Times firma napsala britskému premiérovi Borisi Johnsonovi a ministrovi kultury Oliveru Dowdenovi. Mimo jiné upozornila, že odvětví přestává situaci ekonomicky zvládat.

Svým investorům podnik v září sdělil, že pokud bude nucen znovu zavřít kina, bude patrně potřebovat další finance. V prvním pololetí Cineworld vykázal ztrátu 1,64 miliardy dolarů [téměř 38 miliard Kč], to po zisku 140 milionů dolarů před rokem.

Premiéra Jamese Bonda se opět odkládá

Kina Cineworldu se po plošných karanténách začala znovu otevírat v červenci. Nynějšímu rozhodnutí o uzavření kin v USA a Británii předcházely odklady očekávaných filmových premiér. Další několikaměsíční odklad v pátek oznámili producenti snímku o Jamesi Bondovi Není čas zemřít.

James Bond musí počkat. Kvůli koronaviru SARS-CoV-2

Nově je premiéra naplánována až na začátek dubna příštího roku. Film se měl původně začít promítat už letos v dubnu, kvůli pandemii byl jarní termín přeložen na listopad.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here