Britská společnost The Knowledge Academy provedla studii srdeční frekvence na fráze, jež se běžně říkají v zaměstnání. Studie přinesla zajímavé závěry. Například tep zaměstnancům spolehlivě zvedne věta: „Probereme to na poradě.“

Podle studie výše uvedená věta zvýšila u respondentů srdeční tep v průměru na 147 tepů za minutu. Což byl 84% nárůst proti průměrným klidovým 80 tepům za minutu. Na druhém místě se umístila otázka: „Dokázal byste nám udělat prezentaci?“ Ta zvýšila tep respondentům na průměrných 143 tepů za minutu. Na třetím místě se pak umístila věta: „Na dnešní poradě představíte závěry ze svých zjištění.“

Fráze na pracovišti: Průměrná srdeční frekvence 80 BPM se zvyšuje
  • Budeme o tom mluvit na poradě.  [147 BPM]
  • Dokázal byste nám udělat prezentaci? [143 BPM]
  • Na dnešní poradě představíte závěry ze svých zjištění. [138 BPM]
  • Prostě to udělejte! [131 BPM]
  • Viděli jste ten e-mail? [130 BPM]
  • Už jste udělal zadaný úkol? [123 BPM]
  • Můžete to upřesnit? [111 BPM]
  • Nevadilo by zaskočit za kolegu. [103 BPM]
  • Snažil jsem se vám zavolat. [99 BPM]
  • Zpráva mi spadla do spamu. [96 BPM]

Podle studie naopak nejméně na pracovišti zvyšuje srdeční frekvenci věta: „Je něco, co byste chtěli rádi prodiskutovat”. V průměru tato věta zvýšila u respondentů tepové frekvenci na 91 tepů za minutu. Což je „jen“ 14% nárůst průměrného klidového tepu.

Jak i v práci zachovat klid a soustředění

K výsledkům studie se pro TheKnowledgeAcademy.com vyjádřil Ian Hurst, spoluzakladatel neziskové organizace We are Hummingbird [Jsme kolibříci]. Ta pracuje v oblasti prevence duševního zdraví a sebevražd.

„Jednání s obtížnými lidmi je často největší příčinou pracovního stresu. S dodatečným tlakem dnešní pandemie se dokonce i žádost o chat může stát stresujícím faktorem,“ vysvětlil Hurst.

Podle něj existují čtyři kroky, jak tyto situace zvládat. Mluvit o problémech v práci s kolegy, jimž se dá důvěřovat. Využívat dechová či jiná zklidňující cvičení.

„Například se rozhlédněte kolem sebe a identifikujte pět věcí, které můžete vidět, čtyři věci, které můžete cítit, tři věci, které slyšíte, dvě věci, které cítíte, a jednu věc, kterou můžete ochutnat,“ dává tip na zklidnění mysli.

Parametry průzkumu srdeční frekvence

Studie srdeční frekvence na pracovišti se zúčastnilo 807 zaměstnanců. Respondenti nosili měřič srdeční frekvence při práci každý den po dobu šesti týdnů. Během šestitýdenní zkušební doby bylo vyšším zaměstnancům řečeno, aby náhodně řekli 16 běžných frází na pracovišti, například „pojďme si popovídat“. Respondentům přitom nebyla známa podstata experimentu, ale bylo jim řečeno, že budou požádáni, aby si zaznamenávali své tepové frekvence za minutu [BPM] v daných časech.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here