Žáci prvních a druhých tříd základních škol, žáci speciálních a přípravných škol se příští týden vrací do lavic. V provozu budou i školní družiny a jídelny, ale pouze pro žáky ve výuce. Roušky budou povinné po celou dobu pobytu ve škole včetně výuky. Ostatních žáků se otevírání škol netýká, zůstávají na distanční výuce.

Příští týden ve středu 18. listopadu se otevřou školy pro prezenční výuku žákům prvních a druhých tříd ZŠ a žákům speciálních a přípravných škol. Informaci premiéra Andreje Babiše [ANO] dnes potvrdil ministr školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT] Robert Plaga [za ANO] společně s ministrem zdravotnictví Janem Blatným [za ANO]. Termíny otevírání škol pro další ročníky ministři přiblíží tento pátek.

„Můžeme oznámit dobrou zprávu. 18. listopadu se vrací zpět žáci prvních a druhých ročníků ZŠ, speciálních škol a přípravných ročníků,“ uvedl Robert Plaga s tím, že tímto krokem se postupně vracíme k prezenční formě vzdělávání.

Dodal, že návrat dětí nebude po menších skupinách, ale děti zůstanou v obvyklých počtech a třídách. Bez přísnějších ochranných opatření se však podle něj návrat žáků do lavic v tuto chvíli neobejde.

Roušky, větrání, dezinfikování, hygiena rukou

Všichni žáci, s výjimkou žáků speciálních škol a současně otevřených mateřských škol, budou povinni nosit po celou dobu jejich pobytu ve škole nebo školní družině ochranu nosu a úst. Ve třídách se bude pravidelně a častěji větrat, dle ministra zdravotnictví minimálně jednou v průběhu vyučovací hodiny. Dále se zakazuje zpívat a cvičit.

Od příští středy se otevřou také školní družiny a školní jídelny. I zde za zvýšených preventivních opatření, tedy častého větrání, mytí a dezinfikování rukou. Do školní jídelny budou moci vstoupit pouze žáci uvolnění k prezenční výuce. Ostatní si mohou jídlo i nadále zakoupit pouze z výdejního okénka.

Ministr Blatný vysvětlil, že znovuotevírání zmiňovaných ročníků plně koresponduje s plánovaným systémem zvaný PES [protiepidemický systém]. Podle něj se i v pátém, to je nejhorší stupeň rizika šíření epidemie, počítá s prezenční výukou žáků právě těchto ročníků.

„Nejde o nahodilý přístup, naopak, celý stav a postup se systematizuje,“ vysvětlil.

Dodal, že když bude vše fungovat tak jak má, budou následovat další uvolňování školních stupňů. Konkrétní plán ministr přednese v pátek 13. listopadu.

Otevírání škol: Epidemie se dostává pod kontrolu

V souvislosti s otevřením menší části škol ministr Blatný uvedl, že epidemiologická situace v Česku je zřejmě za svým vrcholem. V porovnání s přechozím týdnem kleslo procento pozitivity o více než devět procent. Což je dle něj velmi podstatný ukazatel v tuto chvíli. Dobrá zpráva je i to, že klesají celkové počty nově diagnostikovaných.

„Jsme za bodem zlomu. Svědčí o tom údaje o nemoci. Dá se předpokládat, že se ještě nějakou dobu budou udržovat počty pacientů v nemocnicích,“ dodal.

Podle datových statistik je v hospitalizaci zhruba 8 059 osob, 1 191 z nich pak v těžkém stavu. Celkové počty hospitalizovaných pacientů se zastavili, počty pacientů na intenzivní péči zatím neklesají.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here