Úroková sazba u spořicích účtů je nejzásadnější ukazatel pro 64 procent Čechů, pro deset procent není důležitá vůbec. Vyplývá to z průzkumu Raiffeisenbank mezi 880 respondenty. Z nich by si polovina v případě výhodné akční sazby založila nový spořicí účet. Úroky u těchto účtů totiž jen málokdy pokryjí inflaci.

V případě spořicích účtů se zvýhodněnou sazbou v časově omezené akční nabídce by si je založila až polovina Čechů. Avšak jen tehdy, pokud by jim účty nabídly nadprůměrné úročení na trhu. Avšak jen 17 procent lidí tyto nabídky aktivně vyhledává a přesouvá peníze na zvýhodněné účty. Třetina respondentů není příznivcem časově omezených akcí a ani je nesleduje. Většina si však uvědomuje, že jakýkoli úrok u spořicích účtů jim vezme inflace, plus 15% daň z úroků.

Inflace v říjnu oproti září vzrostla o 0,2 procenta

Ta letos v říjnu oproti září vzrostla o 0,2 procenta na 2,9 procenta. Meziroční růst cen tak zpomalil na 2,9 procenta z předchozího tempa 3,2 procenta. Poprvé od května se tak meziroční míra inflace vrátila do tolerančního pásma České národní banky [ČNB].

Jak si lidé představují spořicí účty

Pro 30 procent Čechů je pak velmi důležité, aby byl spořicí účet v nabídce jejich hlavní banky a měli tak své finance pod jednou střechou. Čtvrtina by si ho založila pouze v případě, že to bude společně s běžným účtem. 53 % dotazovaných dává přednost zakládání účtu online a 66 procent by si ho nezaložilo, pokud by neobsahovalo jednoduchou online správu financí.

Finanční rezerva: Češi nejčastěji zvolí spořicí účet či penzijko

Z pohledu stávajícího spořicího účtu se více než čtvrtina dotazovaných [27,6 %] snaží pravidelně využívat jakoukoliv nabídku, která dokáže jejich úspory lépe zhodnotit. Ještě o něco více lidí [28,5 %] už nějakou nabídku využilo. Necelá polovina [43,9 %] jednoduše posílá peníze na spořicí účet a o více se nestará. Přitom platí, že nenávratně pryč jsou doby, kdy musel žadatel o účet do banky. V dnešní době ho lze založit za deset minut prostřednictvím mobilního telefonu nebo počítače.

Jak domácnosti spoří dětem

V souvislosti se spořením není od věci zmínit i výsledky dalšího výzkumu, tentokrát robotické investiční platformy Portu. Z něj vyplývá, že dvě třetiny [67 %] rodičů spoří nebo investují svým dětem na lepší budoucnost. Tři čtvrtiny [74 %] tak činí pravidelně a většina [81,5 %] spravedlivě, každému z dětí stejně. Nejčastěji jde o částku v rozpětí 500 – 1 500 korun měsíčně, kterou odkládá dětem téměř polovina spořicích rodičů.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here