Inflace v říjnu proti září vzrostla o 0,2 procenta. Meziročně stouply spotřebitelské ceny v říjnu o 2,9 procenta, což bylo o 0,3 p. b. méně než v září. Vývoj byl ovlivněn růstem cen u potravin, nealkoholických nápojů, odívání a obuvi i elektroniky. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu [ČSÚ].

Růst cen byl podle statistiků částečně kompenzován poklesem cen nákladů na bydlení. Ceny elektřiny oproti loňskému říjnu zmírnily svůj růst na zhruba pět procent a ceny zemního plynu klesly o téměř čtyři procenta.

„Meziroční růst cen zpomalil na 2,9 procenta z předchozího tempa 3,2 procenta. Poprvé od května se tak meziroční míra inflace vrátila do tolerančního pásma ČNB. O výrazné překvapení se nejedná,“ říká analytik Komerční banky [KB] Michal Brožka.

Podle něj inflace potvrzuje očekávané zpomalení. Nicméně v říjnu to bylo především z důvodu nižších cen energií a před tím kvůli zlevnění potravin. Jádrová inflace stále setrvává relativně vysoko – v meziročním vyjádření poblíž 3,7 procenta.

„Z hlediska finančního trhu se překvapení nekoná a koruna nemá důvod reagovat. Ani pro ČNB nižší inflace o desetinku mnoho neznamená, přičemž stále vyšší jádrová inflace je spíše argumentem proti dalšímu uvolnění měnové politiky,“ dodává.

Inflace v říjnu: Meziměsíční srovnání

Meziměsíční růst cen v oddíle odívání a obuv byl způsoben vyššími cenami oděvů o 2,7 % a obuvi o 3,3 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly především ceny zeleniny [+ 6,6 %], ovoce [+1,5 %], vepřového masa [+1,8 %] a jogurtů [+3 %]. V oddíle doprava se zvýšily zejména ceny automobilů o 0,9 procenta a ceny pohonných hmot a olejů o 0,4 procenta.

Na spotřebitelské ceny působily v říjnu mimo poklesy cen elektřiny [-2,6 %] a zemního plynu [-4,3 %] i pokles cen vína o 4,4 procenta a lihovin o 2,9 procenta. Z potravin se snížily zejména ceny cukru [-10,6 %], vajec [-3,7 %], drůbežího masa [-1,1 %], uzenin [-0,6 %] a brambor [-3,5 %]. Cena brambor dosáhla hodnoty 12,44 Kč/kg, což bylo nejméně od října 2016. Ceny zboží úhrnem a ceny služeb vzrostly shodně o 0,2 procenta.

Růst spotřebitelských cen: Meziroční srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 2,9 procenta. Což bylo o 0,3procentního bodu méně než v září. Zpomalení meziročního cenového růstu nastalo především v oddíle bydlení, kde zmírnil růst cen elektřiny na 4,8 % [v září 7,6 %] a ceny zemního plynu přešly z růstu o 0,4 procenta v září v pokles o 3,9 procenta v říjnu. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje zpomalil růst cen masa na 4,7 procenta [v září 5,6 %], ovoce na 13,9 procenta [v září 20,6 %]. Ceny cukru přešly z růstu o 17,4 procenta v září v pokles o 0,9 procenta v říjnu. I další potraviny prohloubily svůj meziroční cenový pokles.

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v říjnu opět největší vliv ceny v oddíle alkoholické nápoje, tabák, kde vzrostly ceny alkoholických nápojů o 3,5 procenta a tabákových výrobků o 14,1 procenta. Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo v oddíle doprava, kde vzrostly ceny automobilů o 8,9 procenta [v září o 7,7 %].

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,1 procenta a ceny služeb o 2,7 procenta. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného [nákladů vlastnického bydlení] byl 103,1 procenta. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v říjnu 3,3 procenta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here