Podpůrný program COVID gastro připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] pro stravovací provozy kvůli vládním opatřením proti koronaviru. Podniky budou moci o dotaci žádat za období od 14. října do 31. prosince. Podporu jim úřad nevyplatí za dny, kdy mohly mít otevřeno. Vyplývá to z materiálů vlády.

Restauratéři budou mít nárok na 400 korun na jednoho zaměstnance nebo spolupracujícího živnostníka a den. Pomoc bude možné kombinovat s dalšími podpůrnými programy. Program má být vyhlášen po skončení nouzového stavu, nejpozději v průběhu ledna. MPO předpokládá, že o podporu požádá 22 000 gastronomických zařízení. Na program by tak mělo být vyčleněno 2,5 miliardy korun.

V návrhu MPO předpokládá, že stravovací zařízení budou moci fungovat do pátku, kdy se Česko vrací do čtvrtého stupně protiepidemického stupně [PES]. Gastropodniky tak budou moci žádat o kompenzaci za 63 dnů podzimní uzávěry. Prodávat občerstvení smí jen přes výdejní okénka s výjimkou alkoholických nápojů.

Podpora pro ubytovací zařízení

Novinka je, že tuzemská ubytovací zařízení budou moci za každý den nuceného zavření a pokoj žádat o státní dotaci. Výše příspěvku se pohybuje od 100 do 330 korun. Celkem do podpory půjde 3,5 miliardy korun, jak schválila vláda a potvrdil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO].

Vicepremiér zároveň shrnul aktuální celkovou podporu postiženým podnikatelům a firmám, z níž vypíchl pokračování programu Antivirus:Stoprocent nájmu na tři měsíce, 100 % mezd a odvodů, speciální kompenzace za pokoje pro ubytovací zařízení a gastro bonus pro všechny majitele restaurací ve vazbě na počet zaměstnanců. Právě jsme na vládě schválili 10 mld. Kč podpory pro dotčené obory.”

Hotely, penziony a další ubytovací zařízení musí pro rekreační účely znovu zavřít od pátku 18. prosince. Ubytovací zařízení mohla podle stejných pravidel o podporu žádat za jarní uzavření. Ministerstvo pro místní rozvoj [MMR], který program připravilo, evidovalo u první výzvy programu COVID ubytování přes 5 200 žádostí za zhruba 2,5 miliardy korun.

Nejen nový COVID gastro, ale i změny stávající podpory

Nejde však o jedinou novinku v oblasti podpory ze strany MPO postiženým OSVČ a firmám. Zástupci Hospodářské komory ČR [HK ČR] o víkendu jednali s ministrem Havlíčkem a ministryní Dostálovou o úpravě kompenzačních programů pro podnikatele. Ti své návrhy na podporu české ekonomiky představili také na včerejším jednání tripartity.

„Za klíčové považujeme prodloužení programů Antivirus A+ a B po celou dobu platných omezení provozů a obnovení programu Antivirus C. Tedy odpuštění odvodů sociálního pojištění pro firmy do 50 zaměstnanců,“ uvedl viceprezident HK ČR a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR [SOCR ČR] Tomáš Prouza.  

S jeho slovy souhlasí prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jaroslav Hanák: „Je potřeba prodloužit Antivirus. Už teď je jasné, že se kurzarbeit od ledna nastavit nestihne. Na vině je nesoulad ve vládní koalici. Doufáme, že vláda splní to, co slíbila, a dlouhodobý kurzarbeit v Česku prosadí.“

Jaké úpravy požaduje HK ČR

Komora zároveň požaduje, aby byl prodloužen program Covid-nájemné pro všechny uzavřené podniky bez dosavadních omezení a dokončily se rozpracované programy, jako je například Covid-veletrhy. Prosazuje dále zvýšení kompenzačního bonusu pro živnostníky na 1 000 Kč ze současných 500 Kč denně.

„Čas do konce roku by se měl využít k tomu, abychom společně připravili spravedlivý a systémový kompenzační program pro všechny zasažené podniky ve výši 80 procent obratu,“ uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Hospodářská komora již v listopadu doporučila vládě, aby provedla revizi poskytované podpory podnikům a zajistila spravedlivý systém pomoci postiženým sektorům, například po vzoru sousedního Německa.

MPO chce přispět na nájem i za 4. čtvrtletí

Podle dostupných informací by měl stát přispět provozům zasaženým v souvislosti s pandemií a vládními opatřeními na nájem i za čtvrtý kvartál. Na třetí výzvu programu COVID nájemné budou však třeba další tři miliardy korun.

Podmínky programu by se oproti současné druhé výzvě neměly měnit. Podnikatelé budou moci za říjen, listopad a prosinec získat od státu na nájem 50 procent. Nebude přitom třeba, aby pronajímatel poskytnul na nájem slevu, jako tomu bylo u první výzvy. Maximálně výše podpory činí deset milionů korun.

I na tuto výzvu se bude vztahovat tzv. dočasný rámec stanovený Evropskou komisí. Jeden žadatel podle něj může z veřejné podpory získat nejvýše 800 000 eur [asi 21 mil. Kč].

U druhé výzvy COVID nájemné, ve které stát přispívá na nájem za třetí čtvrtletí, MPO k 8. prosinci evidovalo zhruba 26 300 žádostí za 2,5 miliardy korun. Podnikatelé k tomuto datu dokončili a podali 17 172 žádostí za 1,7 miliardy korun. Resort jich schválil asi 58 procent v objemu 990 milionů korun.

O příspěvek na nájem budou moci žádat lidé provozující maloobchodní podnikatelskou činnost nebo poskytující služby v provozovnách, kterým vláda zakáže jejich fungování.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here