ČNB nechala sazby beze změny. ECB znovu omezila dividendy

217
sazby

Bankovní rada České národní banky [ČNB] dnes ponechala základní úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,25 procenta. Jsou tu ale i další aktuální zprávy z bank.

Evropská centrální banka [ECB] tento týden doporučila evropským komerčním bankám, aby postupovaly extrémně obezřetně u výplaty dividend a zpětného odkupu akcií. Podle ECB i Evropské rady pro systémová rizika by měly výplatu pozastavit či omezit do 30. 8. 2021.

ECB doporučila i maximální limit pro ty z bank, které dividendy i tak vyplatí. Hranici stanovila na 15 procent kumulovaného zisku za roky 2019 až 2020. Výše dividend pak nesmí být vyšší než 20 bazických bodů takzvaného kmenového kapitálu banky Common Equity Tier [CET1]. To je kapitálu, který bankám umožňuje pokračovat v činnosti a udržuje jejich solventnost.

„Cílem revidovaného doporučení je chránit schopnost bank absorbovat ztráty a poskytovat úvěry na podporu ekonomiky. […] Banky, které mají v úmyslu vyplatit dividendy nebo odkoupit akcie, musí být ziskové a musí mít silné kapitálové rezervy,“ uvedla ECB, která se vyjádřila v tom smyslu, že v září 2021 má v plánu doporučení zrušit.

Bankám zároveň doporučila, aby nadále používaly své kapitálové rezervy na poskytování úvěrů a absorpci ztrát. ECB své doporučení o dividendách poprvé letos oznámila již 27. března a prodloužila ho 28. července.

Sazby a vývoj v Americe

Aktivní je i americká centrální banka, která oznámila, že nadále ponechá základní úrokové sazby na současné úrovni blízko nuly. Pokračovat bude v nákupu amerických dluhopisů. Aktuálně nakupuje za více než 120 miliard dolarů měsíčně, v přepočtu za více než 2,5 bilionu korun. Jerome Powell, šéf FEDu, očekává, že americká ekonomika a trh práce silně oživí ve druhé polovině příštího roku.

Podle revidované zprávy o vývoji ekonomiky USA FED v příštím roce očekává růst hrubého domácího produktu [HDP] o 4,2 procenta. Původně počítal se čtyřmi. V roce 2021 čeká míru nezaměstnanosti na pěti procentech. Ta nyní činí 6,7 procenta a FED prozatím počítal s jejím snížením v roce 2021 na 5,5 procenta.

V souvislosti s americkým bankovním systémem je zajímavý aktuální výzkum společnosti Finbold.com. Z něj vyplynulo, že v USA zaniklo od roku 2000 až 45 procent komerčních a komunitních bank, byť čistý příjem bankovních domů za tu dobu vzrostl o 207 procent. Aktuální covidová krize podle průzkumu znovu urychluje zánik komerčních bank.

Jak si stojí samotné banky

Podle ČNB bankám a spořitelnám v Česku za letošní tři čtvrtletí meziročně klesl čistý zisk o 31,7 miliardy korun na 38,63 miliardy korun [-45 %]. Bilanční suma ke konci září činila 8,498 bilionu korun, což je oproti konci roku 2019 pokles o 951 miliard korun. Důvod propadu je krize covid a útlum hospodářské aktivity [výjimku tvoří hypoteční trh, pozn. red.] a tvorba rezerv ze strany bank kvůli očekávanému růstu takzvaných úvěrů v selhání.

Dodejme, že České spořitelně [ČS] klesl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 38,9 procenta na 7,9 miliardy korun. Československé obchodní bance [ČSOB] o 53 procent na 6,3 miliardy korun. Komerční bance [KB] o 45 procent na 6,1 miliardy korun. UniCredit Bank ČR a SK zaznamenala ztrátu ve výši 45 procent [4,2 mld. Kč].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here