Ekonomika USA ve 3. čtvrtletí vzrostla v ročním přepočtu o rekordních 33,4 %. Uvedlo to americké ministerstvo obchodu, které tak mírně zpřesnilo předběžný údaj, podle něhož růst hrubého domácího produktu [HDP] činil 33,1 %. Americký Kongres schválil i novou podporu ekonomiky za v přepočtu 19,4 bilionu korun.

Největší ekonomika světa se tak citelně zotavila z jarního útlumu způsobeného pandemií covidu-19. Ve druhém čtvrtletí HDP klesal ročním tempem 31,4 procenta. To byl nejhorší výsledek minimálně od roku 1947, kdy se tyto údaje začaly sledovat.

HDP USA i Kanady rekordně klesl. Trump má plán na oživení

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že ministerstvo obchodu ponechá odhad tempa růstu HDP beze změny na 33,1 procenta. Výkon americké ekonomiky se teď nachází 3,5 procenta pod úrovní z konce loňského roku. Výzkumná skupina Conference Board očekává, že ve čtvrtém čtvrtletí růst americké ekonomiky zpomalí na 2,8 procenta.

Pomoc ekonomice pokračuje i v dalším čtvrtletí

Americký Kongres 21.12. schválil nová opatření na podporu ekonomiky v hodnotě 900 miliard dolarů [zhruba 19,4 bilionu Kč]. Zahrnuje mimo jiné jednorázový příspěvek 600 dolarů pro většinu Američanů a zvýšení podpory v nezaměstnanosti o 300 dolarů týdně.

Jednorázový příspěvek je poloviční ve srovnání s jarním balíkem stimulačních opatření, ve kterém činil 1200 dolarů na osobu. Někteří uživatelé sociálních sítí si stěžují, že částka 600 dolarů není dostatečně vysoká, aby lidem zajistila smysluplnou pomoc.

Federální rezervní systém podpoří firmy i domácnosti

Peníze budou dále směřovat na podporu malých podniků, na distribuci vakcíny proti koronaviru, a dále na podporu dopravy či zdravotní péče. Nejdříve soubor zákonů prošel Sněmovnou reprezentantů, o několik hodin později v Senátu. Podporu musí ještě podepsat americký prezident Donald Trump. Ten ale ostře zkritizoval soubor opatření. Uvedl, že pokud se legislativa nedočká úprav, nepodepíše ji. Krizový balík podle něj přihrává příliš mnoho peněz cizím zemím a opomíjí přitom americké občany.

„Pošlete mi vyhovující zákon, nebo následující administrativa bude muset přijít se záchranným balíkem – a možná ta administrativa budu já,” uvedl prezident ve videu zveřejněném na twitteru.

Republikáni a demokraté se o podobě podpůrných opatření přeli několik měsíců a panovaly obavy, zda jednání neskončí krachem. Zhruba dvanácti milionům Američanů hrozilo, že by mohli přijít o dávky v nezaměstnanosti. Aktuální podpora byla připojena k programu za 1,4 bilionu dolarů, který zajistí provoz federálních úřadů až do konce září příštího roku.

Covid v USA způsobuje problémy i nadále

Hospodářské oživení v USA nyní podkopává další vzestup počtu případů nákazy novým koronavirem. Již nyní Spojené státy prožívají nejvíce smrtící rok ve svých dějinách. V důsledku šíření covidu-19 očekávají celkový počet úmrtí letos poprvé přes tři miliony. Americká bilance obětí koronaviru podle Univerzity Johnse Hopkinse [JHU] překročila 319 000. A každý den přibývá bezmála dalších dva tisíce obětí a 200 tisíc nově potvrzených nákaz. Podle analytiků USA míří k ročnímu součtu nad 3,2 miliony úmrtí. To by znamenalo překročení loňské bilance nejméně o 400 000.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here