Britská ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla o rekordních 16 procent. Jde o lepší výsledek, než ukazovaly předběžné údaje. V konečné zprávě to 22.12. oznámil britský statistický úřad. Dobré výsledky hlásí i britský trh práce, který rychle vstřebává pracovníky, kteří přišli o práci kvůli opatřením proti covidu-19.

Předběžná zpráva ukazovala, že hrubý domácí produkt [HDP] se ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům zvýšil o 15,5 procenta. Meziroční pokles HDP se ve třetím čtvrtletí zmírnil na 8,6 procenta. Ve druhém čtvrtletí byl propad 20,8 procenta. Aktuální data zároveň ukazují, že příjmy domácností se přes léto zvýšily. Mnoho zaměstnanců se po přechodném propuštění totiž vrátilo do práce.

BBC: Britské firmy oznámily propuštění půl milionu lidí

Země se tak poměrně rychle zotavila z propadu, který se v reakci na šíření nového koronaviru a související omezení ekonomických aktivit dostavil v období od dubna do června. Tehdy britská ekonomika zaznamenala propad o rekordních 18,8 procenta.

Zadlužení země dosahuje sta procent HDP

Rekordní jsou ale objemy peněz, které si vláda právě na řešení dopadů pandemie půjčuje. Statistický úřad rovněž uvedl, že Británie si za prvních osm měsíců svého fiskálního roku vypůjčila rekordních 241 miliard liber [sedm bil. Kč]. To je skoro o 190 miliard liber více než ve stejném období předchozího roku. Finanční rok začíná v Británii v dubnu.

Poradci zodpovědní za rozpočet se domnívají, že deficit v tomto finančním roce vystoupí téměř na 400 miliard liber [11,6 bil. Kč]. To by bylo skoro 20 procent hrubého domácího produktu. Jinými slovy, rozpočtový deficit směřuje k tomu, že bude zhruba dvojnásobný proti tomu, kde byl po světové finanční krizi před více než deseti lety.

Velká Británie pokračuje v zadlužování rychlým tempem

„Až se naše ekonomika zotaví, pak bude ten správný čas udělat nezbytné kroky k tomu, abychom veřejné finance dostali na udržitelnější úroveň, a dokázali tak reagovat na budoucí krize způsobem, jako jsme to dělali i letos,” uvedl ministr financí Rishi Sunak.

Dodal zároveň, že uvedení veřejných financí do pořádku, nějaký čas potrvá. Veřejný dluh Británie činí skoro 2,1 bilionu liber [60,6 bil. Kč]. To je 99,5 procenta HDP. Což je nejhorší výsledek od roku 1962. Mezinárodní měnový fond [MMF] upozornil, že Británie zřejmě bude muset po pandemii zvýšit daně, aby se zbavila vysokých deficitů.

Britské problémy na hranicích

Británie v současné době řeší jak svůj odchod z EU, tak i dohodu s Francií na hranicích. Aktuální zprávy zní: Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune uvedl, že na pravidlech už se dohodl francouzský prezident Emmanuel Macron s britským premiérem Borisem Johnsonem, informují o nich během dneška. Platit mají od středy.

Mezitím tisíce řidičů kamionů na obou stranách Lamanšského průlivu už druhou noc strávili v kabinách svých aut. V oblasti anglického Doveru takto uvízlo 945 kamionů čekajících na přepravení na kontinent.

Francouzi neznají slitování, píší Britové o svém odříznutí

Více než 40 zemí světa, včetně Česka, kvůli nové mutaci koronaviru omezilo dopravní spojení s Británií. Světová zdravotnická organizace [WHO] v pondělí uvedla, že zatím neexistují žádné důkazy o tom, že by nová mutace způsobovala vážnější průběh covidu-19.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here