Poslední letošní lyžování včera využilo mimořádně mnoho lidí. Otevřené skiareály zaznamenaly nadprůměrnou návštěvnost. Lyžařská střediska dneškem znovu zastavují své provozy kvůli vládním opatřením proti šíření covidu-19. V činnosti přitom byly teprve od pátku 18. prosince.

V Krkonoších i v Orlických horách včera lyžovaly tisíce lidí. V krkonošském Špindlerově Mlýně se dokonce lyžařská kapacita blížila maximu. On-line prodej skipasů do areálu Svatý Petr vlekaři proto museli v průběhu dne pozastavit. Návštěvníkům střediska doporučili výjezd lanovkou na Medvědín pro pěší turistiku.

O poslední letošní lyžování byl třeba na Klínovci v Krušných horách takový zájem, že tamní areál už od pátečního večera hlásil vyprodané skipasy. Lyžaři je tak sháněli i přes sociální sítě. Podle mluvčí areálu Hany Hoffmanové jich včera měli k dispozici kolem 2 500.

„Zájem byl obrovský a museli jsme odmítat lidi už v noci i ráno,” řekla.

Ve dnech mezi 26. a 28. prosincem mají podle ní rekordní návštěvu i za běžných podmínek. Letos byl ale kvůli tomu, že se od neděle areály zavírají, zájem ještě větší. Což platilo i pro středočeský areál Monínec [na foto], kde sice nejezdila sedačková lanovka po celé trase sjezdovky, ale v provozu zůstaly kotvy v horní části svahu.

České skiareály se znovu zavírají

Od dnešního dne [27. prosince], kdy v Česku začíná platit pátý stupeň protiepidemického systému [PES], musí skiareály zavřít.

„Jsme rádi, že jsme mohli sezónu zahájit a alespoň několik dnů lyžovat,” řekl provozovatel areálu v Bílé v Beskydech na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula s tím, že počasí ale v prosinci skiareálům nepřálo.

Nařízení uzavřít již v neděli po pouhém přibližně týdnu povoleného provozu, je pro skiareály o to bolestnější, protože jim prosincové počasí příliš nevycházelo. Některá střediska se uzavřela už v minulých dnech, nebo vůbec neotevřela, protože jim chyběl přírodní sníh a vysoké teploty jim neumožnily umělé zasněžování.

„Sníh, co jsme ještě v listopadu vyrobili, kvůli oblevě ubýval. Ochlazení přišlo až v posledních dnech, a to musíme zavřít,” dodal Vrzgula.

Nyní se postupně ochlazuje a v dalších dnech budou teploty klesat. Některá z lyžařských středisek proto začala zasněžovat, i když zůstávají ode dneška do odvolání uzavřena.

„Přírodní sníh nebyl až do 25. prosince vlastně žádný. Dál budeme zasněžovat v každém případě tak, aby byl kopec perfektní a byli jsme připraveni na nějaké oblevy v průběhu zimy. Budeme to všechno směřovat k tomu, abychom od 10. ledna mohli znovu jet,” řekl Richard Jirouš z areálu Kvilda.

Včera tak začaly s ohledem na pokles teplot s umělým zasněžováním sjezdovek i další skiareály. Podle jejich provozovatelů by bylo pozdě, začít se zasněžováním až v lednu.

„Musíme do rizika. Kdyby vláda v lednu řekla, že můžeme spustit provoz, bylo by pozdě začít se zasněžováním,” vysvětlil správce skiareálu v Olešnici na Blanensku František Jílek.

Pokud vláda areálům provoz v lednu nedovolí, znamená to pro ně ztráty ve výši stovek tisíc korun. Opatření jsou totiž zatím nastavena do 10. ledna. Vláda se před tímto datem podle ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] sejde a rozhodne o případném rozvolnění.

Včera bylo na sjezdovkách rušno

Také na šumavské sjezdovky včera naposledy dorazilo více lidí než obvykle. Na Lipně, které do odpoledních hodin navštívilo asi 2 000 lyžařů, se po ránu dokonce tvořily fronty. Návštěvnosti přálo slunečné počasí a dobré sněhové podmínky, řekla za Skiareál Lipno Olga Kneiflová. Vyšší návštěvnost potvrdilo také středisko Kvilda.

„Prodaných lístků máme 400, což je na nás opravdu extrémní účast,” řekl provozní areálu Richard Jirouš.

Do skiareálu na Ještědu v Liberci, který otevřel až včera, dorazilo přes tisíc návštěvníků. Kapacita sjezdovky byla dle ředitele střediska Jakuba Hanuše vytížena na maximum.

„Místy bylo až příliš hostů na sjezdovku, lehce to bylo na úkor komfortu lyžařů. Ale je vidět, že je zkrátka hlad po lyžování, a potvrzuje to, že je škoda, že musíme zase zavřít,” uvedl.

Stovky lyžařů včera vyrazily také na sjezdovky v Branné na Šumpersku, aby využily poslední příležitost prohnat se po zasněženém svahu před nedělní plošnou uzavírkou.

„Návštěvnost byla opravdu hodně vysoká. Jsme s ní spokojení. Až na to, že to bylo letos naposledy, kdy se smí lyžovat,” uzavřel provozovatel areálu v Branné Rostislav Procházka.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here