Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhl v listopadu 22,1 mld. korun. To je o 7 % více než v říjnu a o 39 % více než v listopadu 2019. Absolutní rekord dosáhlo i refinancování hypoték. Vyplývá to z aktuálních statistik České národní banky [ČNB] a České bankovní asociace [ČBA].

V historii statistik ČNB se stal loňský listopad nejsilnějším měsícem v prodeji hypoték. Očekávaný výsledek jejich objemu za celý rok 2020 se pohybuje kolem 210 miliard Kč. Nejsilnějším rokem byl zatím rok 2018, kdy se prodalo hypoték za 187 miliard Kč. Refinancování hypotečních úvěrů od bank a stavebních spořitelen v listopadu 2020 výrazně vzrostlo, v objemu šlo o 6,4 miliardy korun. Což je absolutní rekord.

Index RPSN ČBA dále klesal

Index RPSN ČBA [průměrná roční procentní sazba nákladů] byl za listopad u hypotečních úvěrů 2,19 procenta. Proti říjnu 2020 klesl 0,05procentního bodu. V listopadu 2019 byla sazba 2,53 procenta, tudíž šlo o meziroční pokles o 0,34procentního bodu. To u průměrné hypotéky představuje snížení měsíční splátky o více než 800 korun.

„RPSN i úrokové sazby jsou velmi nízko a trh je blízko svému dnu. Tedy spíš už na dně je,” uvedl hlavní poradce ČBA Vladimír Staňura.

IndexRPSN ČBA: Průměrná RPSN u hypoték byla v říjnu 2,24 %

Pár měsíců se podle něj na této úrovni ještě udrží, protože banky se předhánějí ve svých nabídkách výhodnější ceny. Čím dříve se situace v ekonomice umoudří a věci se budou vracet ke svému normálu, tím dříve se trend obrátí a RPSN i úrokové sazby hypotečních úvěrů budou pomalu stoupat vzhůru, dodal.

V letošním roce se ekonomika bude podle Staňury teprve pomalu vzpamatovávat. Což dle jeho názoru povede k poklesu hypotečního trhu.

„Podle mého názoru trh klesne. Sice ne dramaticky, ale rekordní rok 2020 se bude opakovat sotva. Zvýší se nezaměstnanost a úrokové sazby. Nedošlo k očekávanému poklesu cen nemovitostí. Ty naopak při nedostatku nabídky půjdou dál nahoru. Budou ukončeny vládní covidové podpory. Tedy mnoho důvodů pro jisté ochlazení trhu,” říká.

Jak se na statistice podílelo refinancování hypoték

Refinancování hypoték od bank a stavebních spořitelen za listopad výrazně vzrostlo, v objemu šlo o 6,4 miliardy korun. To je největší objem refinancování v historii hypotečních úvěrů v ČR. Historicky druhý nejsilnější měsíc byl listopad 2016, kdy refinancování dosáhlo 4,8 miliardy korun.

Za loňský listopad představoval objem refinancování 29 procent objemu nových obchodů. Spotřebitele k tomu motivují nízké úrokové sazby a to, že náklady za předčasné splacení hypotéky jsou minimální.

„To vše samozřejmě nadále umocňuje touha po vlastním bydlení, jistá investice a zajištění na stáří,” uvedl Staňura.

Personálie z České národní banky

Bankovní zprávu zakončeme personální zprávou z ČNB. Novým ředitelem sekce statistiky a datové podpory České národní banky se od 1. ledna 2021 stal dosavadní náměstek ředitele tohoto útvaru Petr Staněk. Funkci, do níž ho jmenovala bankovní rada, převezme po Vlastimilu Vojáčkovi, který se rozhodl po více než dvacetiletém působení v ČNB odejít do penze. Novým náměstkem ředitele sekce statistiky a datové podpory se rovněž od 1. ledna 2021 stane Ivan Matalík, dosavadní ředitel odboru dohledové statistiky této sekce. Od stejného data byla na místo ředitelky odboru dohledové statistiky jmenována Iva Frýdlová.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here