Poslanci uvolnili ČNB ruce pro financování vládních dluhů

269
CNB
Foto: Redakce FinTag.cz

Poslanci včera [24.3.] schválili novelu zákona o České národní bance [ČNB]. Ta jí dává větší pravomoci při regulaci hypoték, ale hlavně rozšiřuje možnosti jí realizovaných obchodů. Jde o to, že ČNB bude moci nakupovat bez omezení státní dluhopisy s různou dobou splatnosti od vícero subjektů. Což dříve nemohla.  

ČNB za loňský rok vykázala zisk 91,7 miliardy korun. Hlavním zdrojem jejich příjmů byly výnosy devizových rezerv. Ty činily 97,5 miliardy korun. Největší zisk ve výši 69,2 miliardy korun pak zaznamenalo její dluhopisové portfolio. Zisk ČNB v souladu s legislativou použila na úhradu části kumulované ztráty z minulých let, kterou snížila na 37,5 miliardy korun.

A to i přesto, že premiér Andrej Babiš [ANO] po své pondělní schůzce [22.3.] s prezidentem Milošem Zemanem poukázal na vysoké zisky ČNB oproti ještě vyšším deficitům státního rozpočtu v době pandemie.

„Bylo by fajn, kdyby Česká národní banka, a my už jsme to opakovaně řešili, taky přispěla v těchto těžkých časech do českého rozpočtu,“ řekl premiér, aby se vzápětí od zástupců ČNB, ale i ekonomů dozvěděl, proč to nejde.

Schválení novely ČNB přivítala

Centrální banka včera po odhlasování novely o ČNB ve třetím sněmovním čtení zajásala. Ve svém stanovisku potvrdila, že schválená novela rozšiřuje její operační rámec pro provádění obchodů na volném trhu. Ty jsou podle ní nezbytné pro efektivní výkon měnové politiky. Její vyjádření lze přitom interpretovat i tak, že dosud efektivní výkon měnové politiky provádět nemohla, protože, jak uvedla, mohla obchodovat pouze s omezenou skupinou nástrojů a protistran. Novela tato omezení plně zruší.

„Novela zákona o ČNB uvádí nástroje naší centrální banky do souladu s úpravou ve vyspělých zemích včetně eurozóny,“ uvedl ke schválení novely guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Spokojená je i ministryně financí Alena Schillerová [za ANO]. Podle ní novela ČNB umožní flexibilněji obchodovat na finančním trhu, což státu pomůže na dluhopisových trzích.

„Ročně můžeme ušetřit i stovky milionů na úrocích při obsluze státního dluhu a ušetřené peníze dát letos třeba na boj s pandemií. Navíc po roce 2021 budou z této novely těžit i budoucí vlády,“ podělila se o svůj náhled ministryně na sociálních sítích.

Banky, fondy, pojišťovny, spořitelny a další změnu vítají

Změny v možnostech nákupu státních dluhopisů ze strany České národní banky přivítaly již zmíněné protistrany. Například podle dřívějších slov předsedy Asociace pro kapitálový trh ČR [AKAT ČR] Martina Řezáče je takzvané kvantitativní uvolňování již po několik let standardním nástrojem efektivní měnové politiky všech největších centrálních bank.

„Za trh lokálních správců aktiv a investičních společností považujeme tuto změnu za krok správným směrem. Podpoří domácí kapitálový trh a celý obor kolektivního investování. Ostatně podobné kroky již v minulosti uvedly v život významné centrální banky de facto po celém světě,” uvedl Řezáč.

Fakt je, že kvantitativní uvolňování není výsadou jen těch největších centrálních bank, jako jsou americký FED nebo evropská ECB. Podobně jako nyní Česko rozšířilo možnosti centrálních bank například Polsko, Chorvatsko i Rumunsko. A další státy, jejichž zadlužení nyní raketově roste, se k tomu chystají.

Kvantitativní uvolňování přes poslance prozatím neprošlo

Podle Martina Řezáče má změna své opodstatnění. A to zejména v době, kdy kvůli pandemii dochází nejen k vysokému zadlužování, ale i vysoké kolísavosti kapitálových trhů a panickým výprodejům aktiv.

„Jsme toho názoru, že přítomnost centrální banky na trhu státních dluhopisů významným způsobem zvýší právě likviditu. Pomůže i snížit transakční náklady,“ řekl.

Dodal, že funkční trh státních dluhopisů je nutná podmínka jeho dlouhodobého úspěšného fungování. A to nejen podílových fondů, ale i sektoru penzijních fondů, pojišťoven a stavebních spořitelen. Podle něj státní dluhopisy historicky slouží jako zdroj pohotové likvidity a nástroj úrokového řízení.

Banka se dušuje, že bude obezřetná

Zjednodušeně řečeno: Novela ČNB otevřela dokořán dveře ke kvantitativnímu uvolňování, jehož dlouhodobě využívají všechny světové centrální banky, včetně té evropské. Podle odborníků avšak není všechno zlato, co se třpytí. Analytici dlouhodobě upozorňují na to, že intervence centrálních bank na dluhopisových trzích z těchto trhů činí místo, jež postrádá racionalitu třeba už jen tím, že z něj vymizela například obezřetnost vůči riziku.

Politika Evropské centrální banky je krutě abnormální

Sama ČNB uvedla, že rozšíření druhů transakcí a okruhu subjektů [musí ještě schválit Senát a podepsat prezident, pozn. red.] jí umožní reagovat na potřeby měnové politiky, a to hlavně v krizových situacích. Což je právě teď, kdy roste zadlužení země a není týdne, v němž by Ministerstvo financí [MF ČR] neemitovalo další emisi státních dluhopisů.

„Mohu veřejnost ujistit, že nově získaných pravomocí jak v oblasti operací na volném trhu, tak v oblasti regulace hypoték ČNB využije vždy pouze v zájmu plnění svého zákonného mandátu, tj. v zájmu zajištění cenové a finanční stability České republiky,“ řekl v této souvislosti Jiří Rusnok.

Opatření vlády: ČNB umožní nákup státních dluhopisů i od bank

ČNB zdůraznila, že nadále bude platit zákaz měnového financování podle § 34a zákona o ČNB. Centrální banka podle něj v žádném případě nesmí úvěrovat vládu, což vyplývá také z podmínek členství České republiky v EU. Na druhé straně ji ale může úvěrovat právě prostřednictvím nákupů státních dluhopisů od třetích stran. Jako jsou právě banky, pojišťovny, investiční fondy a další subjekty na finančním trhu.

Jak to bude vypadat v praxi vysvětlil při přijetí dílčí novely o ČNB loni v březnu hlavní ekonom ING Jakub Seidler: Aby se stát nedostal do situace, že o jeho dluhopisy nebude mít finanční trh zájem, nebo aby se nemusel zadlužovat za velmi vysoký úrok, ČNB bude moci vyslat signál, že bude mít o jeho dluhopisy zájem. To pak státu umožní si na trhu půjčit za výhodnějších podmínek.“

ČNB zároveň upozornila, že dílčí novela zákona o ČNB [schválená v březnu 2020 v režimu legislativní nouze, pozn. red.] v tomto ohledu představovala pouze drobnou výseč ze schváleného návrhu. Dílčí novelizace podle ní navíc platí pouze dočasně, do konce roku 2021. V praxi bude situace taková, že ve chvíli, kdy aktuální komplexní novelu zákona o ČNB podepíše prezident, přestane platit zmíněná novela z března loňského roku.

Regulaci ČNB hypoték upravuje zákon

Vedle nástrojů pro efektivnější nákup a prodej státních dluhopisů novela dává ČNB pravomoc stanovit právně závazné limity úvěrových ukazatelů pro žadatele o hypotéku. Pro zájemce o hypotéku do věku 36 let tak budou platit o něco mírnější podmínky. Stávající podmínky ČNB byly dosud stanoveny pouze formou doporučení, jakkoli je většina bank respektovala.

„Možnost určit limity hypotečních úvěrů a vyžadovat jejich plnění umožní České národní bance udržet rovné podmínky na hypotečním trhu pro tuzemské i přeshraniční poskytovatele spotřebitelských úvěrů zajištěných obytnou nemovitostí,“ uvádí ČNB.

ČNB varovala před rizikovými hypotékami a své řekla i k realitám

Zaštítila se přitom obdobnou regulací v mnoha zemích Evropské unie, například na Slovensku či v Rakousku. Dodala, že před absencí zákonného ukotvení jejích doporučení Česko varovala Evropská rada pro systémová rizika.

„Konkrétní nastavení určitého hypotečního limitu bude vždy záviset na tržní situaci v dané době. Bude stanovené opatřením obecné povahy vydaným ČNB,“ uvedla banka.

Dodejme, že ČNB usilovala o tuto změnu zákona již od roku 2016. Příslušnou novelu však nestihla předchozí Poslanecká sněmovna ve svém volebním období schválit.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here