Výbuch ve Vrběticích předznamenává obchodní válku s Ruskem

381

Podezření na zapojení Ruska do výbuchu muničního skladu v českých Vrběticích zhorší ekonomické vztahy obou zemí. Problém jsou i zhoršující vztahy Evropské unie s Ruskem. To vše za situace, kdy Česko a další unijní země jsou závislé na ropě a zemním plynu z Ruska.

Česká republika loni poprvé minimálně od roku 2005 dosáhla kladné bilance při obchodu s Ruskem. Meziročně přešla ze schodku 2,3 miliardy do přebytku téměř dvou miliard korun.

„Nyní lze očekávat oslabení ekonomické spolupráce mezi Ruskem a Českem,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Šnobr: Je pod úroveň sledovat energetickou politiku státu i ČEZ

V souvislosti s vrbětickými výbuchy připomněl, jaký měly dopad na rusko-britské ekonomické vztahy útoky na bývalé agenty Alexandra Litviněnka a Sergeje Skripala i obsazení Krymu. Jeho obrat dosáhl maxima před ruskou anexí Krymu v roce 2014. Spojené království nyní vůči Rusku uplatňuje řadu obchodních sankcí, kvůli nimž je obrat vzájemného obchodu hluboko pod úrovní v minulosti. Podobný vývoj, i když asi ne tak výrazný, lze podle Kovandy očekávat i v případě Česka. Problematické politické a obchodní vztahy s Ruskem mají i země Evropské unie a Spojené státy americké.

Politiku s Ruskem definuje anexe Krymu a Ukrajina

Obchod s Ruskem neutrpí jen případem ve Vrběticích, ale zřejmě také postupně zhoršujícími se vztahy mezi EU a Ruskem. Unie uplatňuje vůči Rusku sankce už od roku 2014 po anexi Krymu. Oslabuje to i obrat českého obchodu s Ruskem. Nyní další vztahy EU s Ruskem ohrožuje posilování ruských vojsk u ukrajinských hranic.

„V případě eskalace vztahů EU-Rusko je pro nás riziko odvetné opatření Ruska, které by mohlo mnohé strojírenské položky zatížit prohibitivním clem či jinak. Obchodní bilance posledních let, z našeho pohledu aktivní, by se mohla otočit do vyrovnané,” uvedl ekonom Capitalinked.com Radim Dohnal.

Ukrajina nabízí českým firmám slibný, ale i rizikový trh

Podle analytiků by to mělo dopad především na export výrobků z oboru strojírenství. Což by platilo zejména v automobilovém průmyslu, lékárenství, hračkářství či vytváření plastů. Vyhrocení vztahů s Ruskem může mít v určitých případech negativní dopady na některé tuzemské firmy.

PPF, Home Credit, Hamé, Brano, Koh-i-noor aj

Štěpán Křeček z BH Securities v této souvislosti zmiňuje například Škodu Auto, skupinu PPF a její společnost Home Credit, Hamé, Brano, Koh-i-noor a další.

Analytici také upozorňují na dlouhodobou závislost Česka na ruské ropě a zemním plynu.

Sankce USA komplikují dokončení plynovodu Nord Stream 2

„Nejde si představit, že bychom dovozy omezili během několika měsíců,” míní Dohnal.

I podle Kovandy bude právě energetická závislost ovlivňovat míru utlumení obchodu s Ruskem a případná omezení. Podle Křečka současná situace potvrzuje, že stát by měl více dbát na diverzifikaci zdrojů energetických surovin a snižovat tak ruský vliv.

Premiér Andrej Babiš [ANO] v sobotu oznámil, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček skončil. Proč, to mu neřekli

Ve skladu byla uchovávána munice pro ukrajinskou armádu, která se nacházela ve válečném stavu s Ruskem kvůli anexi Krymu Ruskem. Český stát proto vyhostil 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here