Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček [ČSSD] končí ve své funkci. Podle jeho slov mu odvolání včera 11. 4. sdělil staronový předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček [ČSSD]. Konkrétní důvod odvolání mu však neřekl. Podle Petříčka jde o politické rozhodnutí.

Petříčka má ve vládě podle spekulací nahradit současný ministr kultury Lubomír Zaorálek [ČSSD] a na jeho místo má přijít starosta města Náchod Jan Birke.

„Není tajemství, že jsem hradu a prezidentovi dlouhodobě trnem v oku,“ uvedl Tomáš Petříček na úvod tiskové konference svolané k jeho odchodu z pozice šéfa české diplomacie.

Přesné datum předání návrhu na jeho odvolání ze strany předsedy strany Hamáčka premiérovi Andreji Babišovi [ANO] a poté prezidentu Miloši Zemanovi však neuvedl.

„Pro mě je to politické rozhodnutí,“ řekl s tím, že neví, jestli je to výsledek víkendového politického sjezdu strany a jeho kandidatury na předsedu sociálních demokratů, či tlaků ze strany hradu.

„Chci dále pro ČSSD pracovat, jsem přesvědčením sociální demokrat, tělem i duší,“ uvedl s tím, že na skutečný důvod je třeba se zeptat předsedy ČSSD Jana Hamáčka.

„Není to rozhodnutí pana premiéra a není to rozhodnutí pana prezidenta. Je to rozhodnutí ČSSD,“ uvedl předseda ČSSD Hamáček.

Zaorálek je záruka, že se nic nezmění, řekl Hamáček

Jan Hamáček na tiskové konferenci po briefingu Tomáše Petříčka odkázal na výsledky sjezdu ČSSD před několika dny, kde obhájil post předsedy strany.

„Na sjezdu byly dvě koncepce. Jedna pro setrvání ve vládě, druhá byla naopak kritická proti naší účasti ve vládě [tu prosazoval Tomáš Petříček, pozn. red.]. Ale ČSSD musí vystupovat navenek jednotně,“ uvedl Hamáček.

Ten také doslova řekl, že Lubomír Zaorálek je pro něj zárukou, že se na české zahraniční politice nezmění vůbec nic. Ani čárka, jak vysvětlil.

„Současně rozumím, že chce Luboš Zaorálek dokončit svou misi na Ministerstvu kultury ČR,“ řekl, a proto se rozhodl současnou situaci řešit operativně.

„Požádal jsem pana premiéra, aby požádal pana prezidenta a pověřil řízením mě. Já už s tím mám určitou zkušenost,“ řekl s dovětkem, že funkci ministra zahraničí bude vykonávat do té doby, než se úřadu ujme Zaorálek.

„Já jsem přesvědčen, že to bude v řádu několika málo dní,“ upřesnil.

Tomáš Petříček zmínil neshody s prezidentem

Tomáš Petříček na své závěrečné konferenci připomněl, že se dlouhodobě neshoduje s prezidentem Milošem Zemanem v mnohých názorech. Tím kýženým pak označil zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

Šnobr: Je pod úroveň sledovat energetickou politiku státu i ČEZ

Jako další bod, v němž se rozchází s politikou vlády, je vstup ruské vakcíny proti covidu-19 na tuzemský trh. Aniž by její bezpečnost a účinnost schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA].

„Říkám, že bezpečnost a zdraví našich občanů je zásadní,“ zdůraznil ve své řeči.

Jan Hamáček v této souvislosti dnes uvedl, že je připraven jet do Moskvy vyjednávat o nákupu ruské vakcíny. Zdůraznil, že je ale proti tomu, aby se u nás očkovalo proti covidu-19 neschválenou vakcínou.

Na ukrajinské hranici s Ruskem se kupí vojska

Petříček zároveň upozornil, že česká diplomacie podporuje územní celistvost Ukrajiny a stále vyzývá k deeskalaci napětí, především pak na hranicích s ruskou stranou.

„Vidíme zvýšení přítomnosti ruských vojenských sil při hranici s Ukrajinou,“ upozornil.

Dodal, že po roce, kdy tam panoval poměrně klid, jsou nyní oprávněné obavy z navyšování počtů ruských vojenských sil při ukrajinské hranici.

Tomáš Petříček: Úkolem pro nástupce jsou covidové pasy

Upřesnil, že za dva a půl roku, které strávil na postu ministra zahraniční prosazoval vždy prozápadní a proevropskou politiku. Za jeden z největších úspěchů svého rezortu vypíchl loňskou repatriaci českých občanů v jarní pandemii covidu-19. Dále i posílení spolupráce České republiky s významnými spojenci v Evropě a Spojených státech.

„Držel jsem pevně proevropské směřování naší diplomacie, ctil jsem hodnoty naší polistopadové politiky,“ uvedl.

Významným úkolem pro jeho nástupce, který ještě není v tuto chvíli jistě znám, považuje zavedení covidových pasů, které umožní obnovit cestování nejenom po evropských zemích, ale celém světě. Dodejme, že Lubomír Zaorálek se dnes v médiích vyjádřil, že post ministra kultury opouštět nechce. Současně několik asociací z oblasti kultury adresovalo dopisy premiérovi Andreji Babišovi [ANO] a šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi, aby od výměny Lubomíra Zaorálka za Jana Birkeho upustili. Ohrozí tím prý kontinuitu více než roční práce.

Poslední zpráva v té věci zní, že prezident republiky pověřil podle čl. 68 odst. 5 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, na návrh předsedy vlády, místopředsedu vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka řízením Ministerstva zahraničních věcí ČR.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here