Až 10. května se má podle rozhodnutí vlády otevřít maloobchod. Otevřít má i část služeb s výjimkou restaurací, kasin a wellness. Obchodníci, kteří dlouhodobě upozorňují na otevřené obchodní řetězce, ale uzavřené malé obchody, vládu kritizují. Upozorňují i na nesolidnosti vlády při určování závazných termínů.

Nespokojeni jsou i s rozhodnutími vlády, která vyhlašuje otevření maloobchodu k určitým datům, ale nikdy je nedodrží. To se opakuje v podstatě od loňského roku a naposledy se tomu stalo v minulých týdnech. Vláda avizovala otevření maloobchodu nejdříve k 26. dubnu, pak k 3. květnu, aby nakonec rozhodla o otevření maloobchodu k 10. květnu.

„Prapodivná rozhodnutí vlády v rozporu s doporučeními odborníků neberou konce,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR [SOCR ČR] Tomáš Prouza.

Podle něj je zarážející, že se ochozy fotbalových stadionů začínají plnit, ale obchody, které zajišťují zásobování obyvatel, podporují zaměstnanost a odvádějí daně, zůstávají zavřené. Zdůrazňuje, že obchody nikdy nebyly ohnisky koronavirové nákazy, což opakovaně dokazují odborné studie i testy.

„Navíc obchodníci dodržují přísná hygienická pravidla, do kterých investovali miliardy korun, aby ochránili své zaměstnance i zákazníky,“ dodává.

Vláda argumentuje doporučeními epidemiologů

To tvrdí i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO]. Zároveň ale dlouhodobě argumentuje tím, že ve chvíli otevření maloobchodu se prudce zvýší mobilita obyvatelstva, což způsobí další šíření koronaviru mezi lidmi. Zaštiťuje se přitom protiepidemiologickým manuálem Ministerstva zdravotnictví ČR a stanoviskem Mezioborové skupiny pro epidemické situace [MeSES].

Vláda přišla s novým PSEM. Rozvolňovat chce v balíčcích

Dle jeho slov právě tato skupina vládě doporučila otevření maloobchodu o týden posunout. Takzvané ministerské balíčky zase stanovují, že podmínka pro otevření maloobchodu je pokles počtu nově nakažených za posledních sedm dní pod 100 osob na 100 000 obyvatel. Počet pozitivních případů je v ČR aktuálně 146 na 100 000 lidí.

Tomáš Prouza avšak tyto argumenty odmítá: „Doufal jsem, že se vláda poučila z chyb, které udělala loni na podzim a znovu před koncem minulého roku. Ale je vidět, že ankety na Facebooku jsou pro rozhodování vlády mnohem důležitější než doporučení odborníků.“

„Nerozumím tomu, že si vláda opět zahrává s velmi křehkým zlepšováním situace,“ dodal.

Nařízení vlády zpochybňují i další obchodníci

Kriticky se ke krokům vlády vyjadřuje Asociace nákupních center ČR [ANC ČR]. Ta poukazuje na to, že aktuálně otevřená kadeřnictví či masážní služby jsou rizikovější než obchod. Podle zástupců asociace každý další den zbytečného čekání maloobchodu na plné znovuotevření prohlubuje dramatickou ztrátu a tvrdý dopad na celou ekonomiku.

„Naprostá většina obchodníků přešlapuje už několik týdnů na značkách a čeká na pomyslné mávnutí zeleným praporkem, jež bylo opakovaně přislíbeno. To ale nepřichází a jim dochází poslední síly a finanční rezervy,” řekl předseda výkonného výboru ANC ČR Jan Kubíček.

Nyní mohou fungovat jen vybrané obchody, kterými jsou potraviny, lékárny, drogerie, optiky, obchody s dětským oblečení a obuví nebo květinářství. Podle vicepremiéra Havlíčka zůstává zavřena čtvrtina prodejen. Kvůli druhé vlně pandemie vláda zakázala maloobchodní prodej od 22. října. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění povolila v prosinci. Kvůli špatné epidemické situaci se ale většina prodejen po Vánocích už nesměla znovu otevřít.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here