Ekonomika USA zaznamenala v prvním čtvrtletí solidní růst

110
ekonomika_USA
Ilustrace: Pixabay.com

Ekonomika USA v letošním prvním čtvrtletí vzrostla o 6,4 procenta. Výdaje na osobní spotřebu se zvýšily o 10,7 procenta. Uvedlo to ve svém prvním rychlém odhadu americké ministerstvo obchodu. Analytici to dávají do souvislosti s rychle postupujícím očkováním a vládním stimulačním opatřením “Build Back Better”.

Růst amerického hrubého domácího produktu [HDP] v prvním čtvrtletí je druhý nejrychlejší růst od třetího čtvrtletí 2003. Ekonomové se domnívali, že tempo růstu začátkem letošního roku dosáhne 6,1 procenta. Očekává se, že letošek bude pro americkou ekonomiku nejlepší za téměř 40 let.

„Dnešní zpráva o hrubém domácím produktu je povzbudivá,” uvedla ve svém prohlášení americká ministryně obchodu Gina M. Raimondo.

V posledním čtvrtletí loňského roku ekonomika rostla tempem 4,3 procenta. Loni americká ekonomika vykázala kvůli pandemii propad o 3,5 procenta. To byl její nejhorší výkon za 74 let. Letos se americká ekonomika zotavuje díky masivní podpoře vlády a ústupu pandemie, které povzbudily domácí poptávku a umožnily otevřít služby, jako jsou například bary a restaurace. Roste rychleji než hospodářství jiných zemí, na úrovni před krizí ale ještě není.

Mnoho ekonomů očekává, že se ekonomika z recese plně zotaví na konci roku 2023. Předpovídají, že letošní růst by mohl dosáhnout sedmi procent, což by bylo nejrychlejší tempo od roku 1984, kdy zemi vedl republikánský prezident Ronald Reagan.

Bidenův plán a ekonomika USA

Ekonomika pokračovala v růstu i na začátku druhého čtvrtletí. Spotřebitelské výdaje se v dubnu dostaly na maximum za posledních 14 měsíců. Minulý týden se snížil počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Rychlejší tempo růstu by podle agentury Reuters mohlo utlumit nadšení některých umírněných demokratů pro ambiciózní ekonomický program demokratického prezidenta Joe Bidena. Ten ve středu v Kongresu představil svůj plán za 1,8 bilionu dolarů [cca 38 bil. Kč] na podporu vzdělávání, rodin a dětí. Iniciativa společně s již ohlášeným souborem investic do infrastruktury tvoří masivní program obnovy americké ekonomiky po pandemii, který by se opíral o vyšší zdanění firem a bohatých a o efektivnější výběr daní.

America is Back a s ní i další rekordní schodek obchodní bilance

Proti dalším podpůrným vládním opatřením se stavějí republikáni, kteří se obávají vyššího zadlužení. Někteří ekonomové varují, že masivní státní výdaje by mohly zapříčinit růst cen. Opozice i média přitom odmítají Bidenovu rétoriku, že jeho stimulační balíčky podporují experti napříč politickým spektrem. Přehnaný je podle nich i jeho výrok v Kongresu o odhadech “nezávislých expertů”. Ti dle jeho slov totiž mají tvrdit, že jeho plán rozvoje infrastruktury “přinese miliony nových pracovních míst a biliony dolarů v ekonomickém růstu v příštích letech”.

Amerika znovu řeší příliv migrantů

Americká média v jeho projevu v Kongresu napadla i výroky o tom, že politika Baracka Obamy, v níž byl Biden viceprezidentem, spustila fungující plán na potlačení emigrace ze středoamerických zemí, který pak administrativa Donalda Trumpa opustila.

„Pomoc Hondurasu, Salvadoru a Guatemale, kterou pan Biden řídil, mnoho nezměnila,” naopak napsal list The New York Times [NYT]. Upřesnil, že Trumpova administrativa sice některé prostředky zablokovala ve snaze donutit lídry daných zemí k razantnějším krokům, později ale podporu částečně obnovila.

Novým prezidentem USA se stal „stroj na přežblepty“ Joe Biden

Pro Bidenovu administrativu je přitom mimo koronavirus zásadní výzva zvládání přílivu migrantů překračujících hranici s Mexikem. Agentura AP připomněla, že Biden navrhuje pro příští rok poskytnutí 861 milionů dolarů, zatímco v uplynulých šesti letech podpora pro Střední Ameriku kolísala mezi 506 a 750 miliony dolarů.

Biden dále ve středu v Kongresu řekl, že ve Spojených státech žije jedenáct milionů imigrantů bez povolení k pobytu, z nichž “velkou většinu” tvoří lidé, kteří jej dříve měli, ale vízum už jim neplatí.

„Neexistuje žádný oficiální údaj o tom, kolik lidí do země přišlo a zůstalo i po vypršení víza,” reagovala AP, která projev amerického prezidenta ohodnotila jako přitažený za vlasy.

Podle CNN experti odhadují, že takoví lidé netvoří ani více než polovinu “nedokumentované populace”, natož “velkou většinu.”

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here