Nezaměstnanost v dubnu oproti březnu klesla o 0,1 %

245
nezamestnanost_v_dubnu
Foto: Pixabay.com

Nezaměstnanost v dubnu činila 4,1 procenta. To je o jednu desetinu procentního bodu méně než v předchozím měsíci, ale o 0,7procentního bodu více než v dubnu předchozího roku. Uvedl to Úřad práce ČR.

K 30. 4. 2021 Úřad práce ČR [ÚP ČR] evidoval celkem 297 876 uchazečů o zaměstnání. To je o 8 740 méně než v předchozím měsíci a o 43 836 více než loni.

„S příchodem jarního období došlo k rozjezdu sezonních prací. Zaměstnavatelé momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance ve stavebnictví, v zemědělství, lesnictví, v zahradnictví, těžbě, ale také v logistice či e-shopech,“ vysvětluje generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Podle ekonomů by právě sezonní práce měly snížit nezaměstnanost v Česku. Otázka pak je, zda je tempo poklesu o 0,1 procenta meziměsíčně dost. Jsou tu i další faktory. K setrvale nízkému podílu nezaměstnaných dlouhodobě přispívá program na ochranu pracovních míst Antivirus. V jeho rámci bylo od začátku koronavirové krize podpořeno přes jeden milion pracovních míst. Podle ekonomů je i to důvodem, proč je aktuální nezaměstnanost na polovičních hodnotách oproti těm z let 2009+, kdy svět postihla finanční krize a následná hospodářská recese.

Nezaměstnanost by mohla klesat i nadále

Nejvyšší podíl nezaměstnaných byl tradičně v dubnu v Karlovarském [6 %], Ústeckém [6 %] a Moravskoslezském kraji [5,8 %]. Tyto tři kraje měly nejvyšší podíl nezaměstnaných i v dubnu loňského roku. Vyšší podíl nezaměstnaných odpovídá dlouhodobé ekonomické situaci těchto regionů. Naopak nejnižší podíl zůstává v Pardubickém kraji [2,8 %]. Situace se nejvíce změnila v Praze, kde podíl nezaměstnaných meziročně rostl o 50 procent na 3,6 procent.

„V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat. V gastronomii, cestovním ruchu či lázeňství zaměstnavatelé totiž vyčkávají na další postup při rozvolňování protiepidemických opatření. Nyní začínají někteří nabízet prostřednictvím Úřadu práce ČR volná pracovní místa pro číšníky či kuchaře,“ tvrdí šéf ÚP ČR.

Situace je ještě rozdílnější podle okresů. Nejnižší nezaměstnanost byla koncem předchozího měsíce v okresech Pelhřimov a Rychnov nad Kněžnou [shodně 1,9 %] a v Mladé Boleslavi a Praze-východ [shodně 2,1 %]. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná [9,3 %], Most [7,6 %] a Ostrava-město [7 %].

Noví a umístění uchazeči o zaměstnání

Během dubna se na Úřadu práce ČR nově zaevidovalo 28 649 lidí. To je meziměsíčně méně o 3 978 osob, meziročně o 24 346 osob. Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský [4 450] a Středočeský kraj [3 368]. Naopak nejméně kraj Karlovarský [919]. Z hlediska okresů pak nejvíce nově nezaměstnaných vstoupilo do evidence v Praze [2 890] a nejméně na Rokycansku [116].

O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají v současné době především lidé, kteří přicházejí z oblasti maloobchodu, velkoobchodu, stavebnictví, zemědělství a dále agenturní zaměstnanci.

Naopak z evidence odešlo celkem 37 389 uchazečů. To je o 85 osob méně než v předchozím měsíci a o 12 756 osob více než v dubnu 2020. Novou práci si v dubnu našlo 29 583 lidí. Nejčastěji jako pomocní pracovníci ve výrobě, pracovníci s odpady, řemeslníci a kvalifikovaní pracovníci hlavní stavební výroby, provozovatelé maloobchodních a velkoobchodních prodejen a prodavači.

Oživení na trhu práce potvrzují i personální agentury.

„Firmy nabírají zaměstnance jako o závod. V posledních měsících jsme zaznamenali opravdu velký nárůst poptávky po nových zaměstnancích,“ uvedl ředitel z personální agentury Předvýběr.cz František Boudný.

„Dokonce jsme už řešili poptávku po leteckém personálu. Přesto předpokládám, že na podzim nezaměstnanost ještě trochu poporoste,“ dodal.

Nezaměstnanost v dubnu podle vzdělání

V evidenci byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Změny ve struktuře nezaměstnaných podle vzdělání ukazují, že k nejvyššímu meziročnímu nárůstu došlo v případě evidovaných uchazečů se základním vzděláním [o 15 277] a vyučených [o 15 101]. Pokud jde o rozdělení podle profesí, ke konci dubna bylo v evidenci ÚP ČR nejvíce pomocných a nekvalifikovaných pracovníků, a to 85 917.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here