Českých prodejců na eBay v pandemii přibylo o 28 procent

169
ebay
Foto: Pixabay.com

Počet českých prodejců na online aukční síti eBay se v posledním roce pandemie covidu-19 zvýšil o 28 procent na 7 500. Aktuálně na ní vystavují více než 460 tisíc výrobků, jde o meziroční nárůst o 16 procent.

V loňském roce prodali čeští obchodníci v aukcích na eBay přes milion výrobků zákazníkům po celém světě. Češi naopak na platformě nakoupili více než 2,7 milionu výrobků.

„Jedním z hlavních faktorů, který přispěl k růstu, jsou restrikce související s pandemií, které donutily malé a střední podniky přejít do on-line prostředí a expandovat na nové trhy,“ uvedl k výsledkům generální ředitel eBay pro globálně se rozvíjející trhy Ilya Kretov.

Expandoval obor podnikání a průmysl

Podle údajů společnosti eBay v loňském roce nejvíce rostly kategorie podnikání a průmysl, a to na rekordních 460 procent. Dále pak kategorie domov a zahrada, jež se navýšila o 224 procent. Nabízené zboží od českých výrobců nejčastěji mířilo do Německa, Spojených států amerických a také Velké Británie.

Nejvíce se z Česka loni vyvážely videohry v počtu 10 tisíc kusů, karburátory [9 tisíc kusů] a také sběratelské známky. Těch čeští prodejci do zahraničí prodali zhruba 8 tisíc kusů.

Investice do poštovních známek je diskrétní obor

Čeští naopak na eBay nejčastěji kupovali elektroniku, sběratelské předměty, módu, nářadí pro dům a zahradu. Dále i průmyslové produkty a různé součástky. Na Slovensku se podobně jako v Česku těšily oblibě zejména automobilové součástky, elektronika, móda, sběratelské předměty. Dále i kategorie domov a zahrada nebo podnikání a průmysl, stejně tak lifestylové produkty.

eBay přichází s novinkou Business Scaling Program

Společnost eBay u nás aktuálně představuje nový program na podporu českých firem zvaný Business Scaling Program. Jím chce posílit své postavení v evropských zemích.

„Nové české exportéry na eBay chceme podporovat a chceme, aby plně využili potenciálu díky našemu speciálnímu růstovému programu,“ uvedl Kretov.

Společnost eBay působí na více než 190 trzích světa. Aukční server využívá více než 187 milionů kupujících a přes 20 milionů prodejců. Za první čtvrtletí tohoto roku eBay globálně utržila tři miliardy dolarů [62,7 miliardy korun].

Expanzi v loňském roce potvrdil i největší domácí aukční portál Aukro. Za posledních 12 měsíců se přes něj prodalo zboží za tři miliardy korun. Letos chce dosáhnout obratu čtyř miliard korun. V letošních prvních pěti měsících dosáhlo meziročního růstu o 45 procent.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here